Candid. Platform
for growth.

Welke TikTok-strategie werkt écht voor grote bedrijven?

tiktokfotoklein

TikTok heeft inmiddels bewezen dat het medium meer dan een hype is. Steeds meer bedrijven vinden hun weg naar dit sociale medium. Al mag de kwaliteit in Nederland wel omhoog, vindt ook expert Joey Scheufler. Samen met MyJewellery-founder Sharon Hilgers en business mentor Anouk Drayer delen zij hun do's en don'ts voor een succesvolle TikTok-strategie.

De cijfers van eind augustus zeggen genoeg: Nederland telt inmiddels zo'n 4,5 miljoen gebruikers op TikTok. In mei waren dit er nog 3,5. De grootste groep bestaat allang niet meer uit jongeren (28 procent tieners tussen 13 en 17), maar de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar loopt met 35 procent op kop. 22 procent van de gebruikers is 25 – 34 jaar. De app wordt gemiddeld zo'n acht keer per dag gebruikt, met een totaal van 61 minuten.

Weinig merken
Ondanks deze nog altijd stijgende cijfers zijn er verhoudingsgewijs nog maar weinig merken en bedrijven die een TikTok-account openen, valt ook Joey Scheufler op. Als Digital Strategy Manager bij Prappers Media Group adviseert hij diverse merken en influencers voor een passende TikTok-strategie. ,,De groei zoals we met TikTok nu meemaken, zie je niet vaak bij sociale media. Het is een leuke app die anders dan bij Snapchat een stuk makkelijker en toegankelijker is. Dat zie je alleen al aan het groeiend aantal volwassenen die hun weg er inmiddels vinden, in tegenstelling tot Snapchat."

Niet alleen voor jongeren
Toch denken nog te veel bedrijven en merken dat het een app is die vooral voor jongeren interessant is, merkt Scheufler op. ,,Ook wordt vaak gedacht dat áls je op TikTok actief bent, je mee moet doen met challenges en dansjes. Terwijl het veel meer is dan dat. En bij de meeste merken die op dit gebied toch een poging doen, ziet dit er al snel amateuristisch uit. Helemaal als het totaal niet bij je merk past. Pak het dus of heel professioneel aan en gooi er een flink budget tegenaan of doe het niet."

Voor Jou-pagina
Wat is nog meer goed om te weten als je met TikTok start? Scheufler: ,,Op TikTok wordt niet gezocht op persoon of merk. Het algoritme werkt zo dat je als gebruiker als het ware 'toevallig' de filmpjes langs ziet komen. Alle filmpjes die een match zijn met het kijk- en likegedrag van de gebruiker komen op de For You/Voor Jou-pagina. Het is dus het allerbelangrijkste dat je als merk content maakt waarvan je weet dat die jouw doelgroep aanspreekt."

Influencers
Merken als Ajax, Bol.com en Duinrell zijn al actief. Die hebben het op zich wel begrepen, vindt Scheufler. ,,Zo heeft Duinrell influencers ingezet die filmpjes in het park maken en op hun kanaal plaatsen. Door die influencers heeft het attractiepark direct een groot bereik en wordt het gezien door hun beoogde doelgroep. De impact van deze filmpjes op de kanalen van de influencers is alleen tijdelijk." Daarom plaatst Duinrell deze en eigen content ook op hun TikTok-kanaal, vertelt Scheufler verder. ,,Het verschil in impact is vooral dat je op je eigen kanaal ook zelf volgers krijgt die jouw merk volgen. Deze twee combineren, dus zowel via de kanalen van de influencers als de influencer-content op je eigen TikTok-pagina posten, werkt het beste. Dat zie je ook veel in Amerika en blijkt echt een gouden combinatie."

Niet doorplaatsen
Een beginnersfout die veel merken maken, is content van andere kanalen als Instagram en YouTube doorplaatsen op TikTok, aldus Scheufler. ,,Naast kijken welke content bij je merk past, moet je natuurlijk ook opletten dat de content een match is met het platform. Een stukje uit een YouTube-video knippen en doorplaatsen, werkt niet. Dit zie ik bijvoorbeeld bij 3FM gebeuren. Zo slecht! En dat voor een jongerenmerk. Het wordt ook heel slecht bekeken, dat zegt genoeg."

MNM en SLAM!
Een voorbeeld van hoe het wel moet, zie je volgens Scheufler bij het Belgische radiostation MNM. ,,Zij maken content specifiek voor TikTok, nodigen TikTokkers en artiesten uit die ze van alles laten doen. Ook dansjes en challenges, maar dat is logisch. Dat past ook bij radio en bij de doelgroep." In Nederland doet SLAM het ook goed. ,,Dit komt door Bram Krikke, die vindt het zelf ook leuk en weet precies hoe het werkt." En dat is een onmisbaar ingrediënt voor een succesvolle TikTok-strategie: ,,Iemand binnen het bedrijf die niet alleen weet hoe het werkt, maar zich het ook compleet eigen maakt en er enthousiast over is,'' gaat Scheufler verder. ,,Die persoon moet het zelf leuk vinden en er helemaal inzitten. Dan pas komt het over op de volgers en zo creëer je als merk sneller een fanbase."

MyJewellery
Een Nederlands merk die het volgens Scheufler goed aanpakt, is MyJewellery. ,,Een van de weinigen die het begrijpen en dat komt omdat ze het zelf ook leuk vinden en er goed inzitten. Dat zie je. Het merk en de content die zij plaatsen past ook perfect bij de doelgroep. Alles klopt."

42.000 volgers
'Toevallig' zijn wij ook fan van de nuchtere marketingstrategie van MyJewellery-founder Sharon Hilgers en spraken we haar hier al eerder over. Toen gaf Hilgers al aan TikTok op het oog te hebben en hiermee te experimenteren. Hoog tijd dus om weer even te bellen, want welke strategie blijkt succesvol waardoor MyJewellery met TikTok in korte tijd 42.000 volgers heeft? ,,Een van onze jonge marketeers opperde dat we iets met TikTok moesten doen. Vervolgens hebben we het als vast onderdeel meegenomen tijdens onze wekelijkse marketing en branding meetings en zijn we gaan testen: wat werkt wel, wat werkt niet?"

Zichtbaarheid
Een keertje iets posten, werkt bijvoorbeeld niet, weet Hilgers. ,,Er moet wel een strategie achter zitten. Daarom hebben we besloten tweewekelijks video's online te plaatsen die aansluiten bij de actualiteit en bij challenges die ook bij ons merk passen. Zoals de crocodile-challenge waarbij we met één filmpje 86,4000 views halen." Belangrijke regel: op alle filmpjes heeft het team MyJewellery-sieraden en kleding aan, stipt Hilgers aan. ,,Op die manier creëren we zichtbaarheid voor de collectie."

Community
Hilgers vertelde er eerder al over: het geheim van haar succes wordt ook gekenmerkt door de betrokkenheid van de doelgroep bij het merk. Dit zie je ook terug op hun TikTok-kanaal. ,,Zo plaatsen we hier regelmatig polls om bijvoorbeeld te vragen welke outfits favoriet zijn. Daarnaast krijgen we sowieso veel enthousiaste reacties op TikTok. Comments van meiden die even willen laten weten dat ze laatst nog in een van onze boutiques waren en daar zijn geslaagd voor een paar oorbellen. Mooi om te zien."

Tailor made
Ook Hilgers merkt dat content doorplaatsen van het ene naar het andere sociale medium niet aanslaat. ,,In het begin hebben we ook geëxperimenteerd met video's voor Instagram omzetten naar TikTok. Dit werkt niet zo goed, omdat het simpelweg minder goed aanslaat. TikTok-content moet echt tailor made zijn. Dus start je als merk een TikTok-account, dan is het beter om er niet te makkelijk over te denken. Even iets copy pasten werkt dus niet."

Fanbase
Dat je personeel op TikTok goud waard kan zijn, werd ook duidelijk voor het McDonald's-filiaal in Doetinchem, vertelt Scheufler. ,,De filmpjes die het personeel op hun account maakten, waren super populair waardoor ze in korte tijd miljoenen views en drie miljoen volgers aantikten. Het liep zelfs zo uit de hand dat veel volgers dagelijks naar het filiaal kwamen en er rijen dik voor de deur stonden om met het personeel op de foto te gaan."

Personeel
Scheufler merkte op dat het account alleen van de ene op de andere dag verdween. ,,Daarom besloot ik contact op te nemen met de bedrijfsleider, die wist me te vertellen dat ze vanwege privacy redenen het account moesten sluiten." Bij Albert Heijn zie je deze populariteit onder het personeel op TikTok ook veel, gaat Scheufler verder. ,,Niet op het merkaccount, maar op die van de vakkenvullers en kassamedewerkers zelf. Zo zie je dat de sleutel tot succes weer ligt bij de mensen die het leuk vinden."

Brand Guidelines
Moet je dit als merk laten gebeuren of is het verstandig in te grijpen, zoals McDonald's deed? Scheufler: ,,Dat is inderdaad het lastige voor dit soort bedrijven: hoe waarborg je je brand guidelines? Als je jouw personeel gaat vragen iets voor jouw merkkanaal te maken, is het van bovenaf vaak te bedacht en gaat het authentieke eraf. Het beste is volgens mij die eigen kanalen te laten bestaan. Zie ze als jouw influencers." Verbieden heeft niet zoveel zin, vindt Scheufler. ,,Gewoon guidelines meegeven: geen klanten in beeld, alleen personeel. Dan kan je er als merk alleen maar van profiteren." Ook leuk om nog een stap verder te gaan, brainstormt Scheufler nog even verder. ,,Laat ze bijvoorbeeld terugkomen als cameo in een tv commercial. Grappig voor de kijker die TikTok heeft, en dat de rest ze niet kent, maakt niet uit."

Educational content
Naast alle grappige content, werkt serieuze en inhoudelijke content ook goed op TikTok. Scheufler: "Zo zie je veel educational content. Van ondernemers die marketingtips delen tot tegelzetters die handige tips geven in een video van een minuut. Kookvideo's zijn ook heel populair. Alleen al daaraan zie je dat TikTok echt niet alleen maar interessant is voor kinderen en jongeren."

1,2 miljoen views
Dat TikTok allang niet meer alleen het domein is voor dansende tienermeisjes merkt ook business mentor Anouk Drayer. Zij ging viral met een van haar eerste filmpjes, haalde 1,2 miljoen views en haalt hier nog steeds klanten uit. ,,Normaal gesproken stap ik niet als allereerste in als het om sociale media gaat, maar bij TikTok sprak het creatief bezig zijn met video me erg aan en besloot ik het een paar maanden geleden te proberen. Met succes: ik ontvang nog steeds mails van mensen die door mij gecoacht willen worden, doordat ze enthousiast zijn door een van mijn filmpjes."

Viral zonder volgers
Het leuke aan TikTok is dat je direct viral kunt gaan als jouw video veel mensen aanspreekt, ongeacht hoeveel volgers je hebt, weet Drayer. ,,Ik had nog maar drie volgers toen ik een video plaatste waarin ik mezelf voorstelde. Een filmpje van vijftien seconden met wat highlights uit mijn leven. Vooroordelen waar ik als tienermoeder mee te maken kreeg, mensen die niet hadden verwacht dat ik ooit zou studeren of een succesvolle eigen business zou starten. Na een uur had ik al 250.000 views en kwamen de eerste mails van potentiële klanten binnen. Inmiddels is dit filmpje dus meer dan een miljoen keer bekeken."

De ideale klant
Een andere video die Drayer succes brengt, gaat over het vinden van 'de ideale klant'. ,,In mijn ogen niet de meest spannende content, maar blijkbaar wel precies waar mijn doelgroep op zit te wachten, als ik kijk naar de reacties en mails voor kennismakingsgesprekken die het me oplevert."

Verras je volgers
Voor Drayer werpt het stukje personal branding haar vruchten af. Ze tipt dan ook het volgende: ,,Laat een pagina zien die reflecteert wie jij als bedrijf of merk bent. Laat niet alleen producten zien, maar kijk welke thema's hierbij aansluiten." Ook niet onbelangrijk volgens Drayer: "Vergeet niet om te reageren op de comments, zo creëer je eerder een fanbase. En denk dus creatief in beeld en geluid. Zo onderscheid jij je als merk. Kies er op z'n minst bijpassende muziek bij en wissel af in camerastandpunten. Zorg dus voor goed videomateriaal dat er strak uitziet." Want het blijft ten slotte een platform voor korte video's. ,,En vergeet de humor niet. Filmpjes met een knipoog slaan altijd aan. Maar zet niet bij iedere video in op dezelfde emotie: juist de afwisseling werkt. Verras je volgers."

Authentiek
Of zoals Scheufler het uitlegt: ,,Eigenlijk alles wat je goed en leuk op video kunt uitleggen, werkt. Alleen wel snel gefilmd en niet saai. Gelikt hoeft niet eens perse, als het maar authentiek is." Zo ingewikkeld hoeft het dus niet te zijn, vindt Scheufler. ,,Ik snap dan ook echt niet waarom merken niet massaal op TikTok gaan. Het is een perfect sociaal medium voor iedereen die nu op een goedkope manier heel veel mensen wil bereiken. Het grappige is dat ik de positieve impact niet alleen bij mijn klanten merk. Het gaat zelfs zo ver dat ik inmiddels bij de Albert Heijn word herkend door andere TikTokkers als 'die man die het altijd over Google heeft'." Maakt het boodschappen doen toch een stuk gezelliger… 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.