Candid. Platform
for growth.

Waarom blockchain de toekomst is voor marketeers

Waarom blockchain de toekomst is voor marketeers

Het vertrouwen moet terugkomen bij het regelen van digitale advertenties. En er moet minder blijven hangen bij bedrijven als Google en Facebook. Dat kan door te werken met een blockchain. De techniek is nog nieuw, maar tal van mediabedrijven zijn er al mee bezig. En dat gaat ver, met eigen digitale munten. Welke kansen biedt het? En hoe werkt dat eigenlijk, advertenties regelen via een blockchain?

Programmatic advertising, het geautomatiseerd plaatsen van advertenties op het internet, staat steeds meer onder druk. Critici noemen het inefficiënt omdat bijna alles via Google of Facebook moet en zij veel advertentiegeld opstrijken. De resultaten van campagnes blijken niet goed te meten, je moet elke keer maar gokken waar je ads nu weer zijn geplaatst. En het systeem blijkt niet waterdicht voor fraudeurs, waardoor miljarden aan advertentiegelden in rook opgaan. En nu zijn er blockchains, waardoor het allemaal anders kan worden. Het staat nog in de kinderschoenen, er is zitten haken en ogen aan, maar het is vooral veelbelovend.

 
Blockchain in enkele zinnen samengevat
Een blockchain is het beste te vergelijken met een spreadsheet, een grootboek waar alle transacties van waarde instaan. Dat kan gaan over betalingen en ook over de plaatsing van advertenties. Dit zijn kenmerken van een blockchain:
  • Alle transacties worden vastgelegd in blokken die op elkaar aansluiten en onveranderbaar zijn (om fraude uit te sluiten);
  • Het systeem is transparant, omdat alle deelnemers alle transacties kunnen controleren (dat gebeurt met behulp van software);
  • Iedereen kan op zijn computer een kopie krijgen van het complete grootboek, waardoor het voor hackers praktisch onmogelijk wordt iets te veranderen (dan moeten zij bij elke deelnemer binnendringen);
  • Het verzenden van berichten gebeurt gecodeerd waarvoor twee sleutels nodig zijn;
  • De contacten gaan rechtstreeks. Er zijn geen derde partijen (zoals Google) die je moet betalen; de deelnemers beheren het platform zelf en investeren om de software draaiende te houden;
  • Voor afspraken (zoals over betaling of plaatsing van ads) worden smart contracten opgesteld, die de gemaakte afspraken zelf uitvoeren. Klinkt futuristisch, maar gebeurt echt. Meestal werkt de software met als-dan clausules zoals ‘als een ad daar zoveel keer is gezien, dan schrijven we zoveel op een bepaalde rekening bij’.
 
Blockchain bij ad management
Een voorbeeld verduidelijkt al meer. Vooral in de VS duiken bedrijven op die blockchains bij adverteren toepassen. Neem MAD Network, dat een ad managementsysteem bouwt met blockchain. MAD Network gebruikt smart contracten waarmee adverteerders en uitgevers deals sluiten over plaatsing van advertenties. Omdat de smart contracten via een blockchain lopen, worden ze door de software automatisch uitgevoerd. MAD Network bouwt het platform, maar is geen intermediair: de adverteerders en uitgevers werken direct met elkaar. Het is een nieuwe generatie van programmatic adverteren, schrijft beurssite Nasdaq.com, sneller en effectiever om advertentieruimte te kopen en verkopen. „Blockchain heeft de capaciteit om vertrouwen te herstellen,” voegt CMO J. Skule van Nasdaq daaraan toe.

Marketeer Jeremy Epstein is een van de eersten die een e-Book publiceert over de nieuwe kansen voor marketeers: ‘The CMO Primer for the Blockchain World. Hij geeft uitleg met voorbeelden uit de praktijk. Hij omschrijft blockchains als databases voor de uitwisseling van ‘assets of value’ zonder centrale intermediairs. Dankzij versleutelmethoden kan je zorgen dat alleen echte transacties worden uitgevoerd en blijft fraude buiten de deur. Epstein verwacht dat klanten dat ook gaan eisen: veiligheid en transparantie zoals een blockchain die kan garanderen. Ook magazines als AdAge of The Cointelegraph zien grote mogelijkheden van blockchains voor marketing.

 
Digitale munten bij plaatsing advertenties
Blockchain kennen we nu vooral van de digitale munt Bitcoin, maar de toepassingen zijn veel breder. Bij de Bitcoin gaat het om een betalingssysteem. In de advertentiewereld is specifieke software nodig om ads te plaatsen en voor de verkoop van de advertentieruimte. Amerikaanse netwerken die met ads en blockchains werken, gebruiken daarvoor vaak een eigen digitale munt of native token.

Zo is er AdChain, dat brands en uitgevers van media bij elkaar brengt voor het plaatsen van digitale advertenties en daarvoor de eigen digitale munt AdToken (ADT) in het leven heeft geroepen. De munt wordt gebruikt voor transacties en geeft je rechten als aandeelhouder. De organisatie maakt gebruik van het blockchain-platform van Ethereum. AdChain geldt als veelbelovend. Bij de lancering van de digitale munt afgelopen juni haalde AdChain in zes uur tijd tien miljoen dollar aan investeringen binnen. Dat geld is nodig voor de organisatie en om de software te laten draaien. Maar AdChain is geen centraal aangestuurde organisatie (want dat zou leiden tot onnodige kosten en kan fraude in de hand werken). De deelnemers met de digitale munten vormen het netwerk en gaan over de organisatie. De werking wordt toegelicht in een white paper. AdChain verwacht dat hun protocol zal leiden tot vertrouwen tussen alle deelnemers.

 
Betaal consumenten in plaats van Google of Facebook
Marketeers die in de toekomst met een blockchain willen gaan werken, moeten rekenen op grote veranderingen. Bijvoorbeeld, op een blockchain gebeurt veel anoniem. Je hebt een blockchain-adres dat bestaat uit een reeks cijfers en letters. Het ziet er abstract uit. Je krijgt ook niet automatisch data van consumenten, want zij bepalen zelf wat zij wel of niet willen laten zien. Veel consumenten storen zich nu aan de eindeloze datajacht door Google, Facebook of Amazon en in de wereld van de blockchains gebeurt dat niet. Het betekent dat merken op een andere manier met consumenten moeten omgaan. Marketeer Epstein verwacht dat veel klanten gegevens aan bedrijven willen verstrekken die ze interessant vinden, maar hij zou het logisch vinden als bedrijven voor zulke aandacht iets gaan betalen. Minibedragen naar consumenten bijvoorbeeld op het moment dat zij een ad bekijken, het systeem kan daarin voorzien. Epstein: „Je betaalt consumenten voor de aandacht die ze je geven in plaats van de vele ad-dollars die nu naar Google en Facebook gaan.” Of je wilt of niet, de blockchain technologie zal disrupting zijn voor de advertentiewereld, verwacht Epstein. Het goede nieuws is: het vertrouwen komt terug. Je weet straks dat je ads precies komen waar je ze wilt hebben. Het slechte nieuws voor adverteerders is dat aan aandacht van anderen een prijskaartje hangt.

 
Vergelijkbaar met de begintijd van internet?
De toekomst van blockchains kan nog veel kanten op. Sommigen vergelijken de ‘blockchain revolutie’ met de begintijd van het internet in de jaren negentig. Het geeft aan hoe groot de blockchaintechniek kan worden. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Want een blockchain mag dan fraudebestendig zijn, maar hoe zit het met de software die daaromheen wordt geplaatst? Blockchain is bij uitstek het domein van programmeurs. Krijgen zij niet een veel te dominante positie als alle denkbare transacties worden geautomatiseerd? Marketingmagazine CMSWire vraagt zich verder af of de vergaande decentralisatie wel werkt in de ad wereld met zoveel transacties. Onzeker is ook wat het antwoord zal zijn van techgiganten als Google en Facebook op de ontwikkelingen rond blockchains. Dat doet niets af aan de kansen die er liggen. Voor het moment lijkt blockchain nog iets voor de frontrunners, maar het is slim er op tijd bij te zijn.

 
Laat je invoeren in de geheimen van blockchains
Epstein laat in zijn E-book (gratis te downloaden) zien hoe marketeers van blockchains kunnen profiteren. Maar veel vragen over de precieze werking van blockchains laat hij liggen. Daar bestaat een handig Nederlands boekje over: Blockchain, de technologie die de wereld radicaal verandert van Simone Vermeend en Perry Smit. Over verdere toepassingen van blockchain in het bedrijfsleven is al veel geschreven, een uitstekend boek is bijvoorbeeld ‘Blockchain Revolution van Don en Alex Tapscott.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news