Candid. Platform
for growth.

Strijd tussen Amazon en Google over toekomst retail

Strijd tussen Amazon en Google over toekomst retail

Amazon en Google zijn verwikkeld in een strijd om de beste smart speaker, het apparaat waarmee consumenten via een stemcommando kunnen winkelen. Google zit Amazon dwars door de speaker Echo Show geen toegang meer te geven tot YouTube, want Google werkt zelf aan een smart speaker met touch screen. Uiteindelijk gaat de strijd om de macht op de retailmarkt. Amazon kennen we als webwinkel en ook Google bindt steeds meer retailers aan zich.

De slimme speakers bij je thuis hebben de toekomst. Je kan met gesproken commando’s apparaten bedienen, vragen stellen en je kan er producten mee kopen. Straks gaan deze slimme speakers zorgen voor enorme omzetten. De Echo Show van Amazon en Google Home van Google zijn concurrenten, die lijnrecht tegenover elkaar staan. De Echo Show van Amazon is een technisch hoogstandje. Het is een smart speaker waar assistent Alexa je vragen beantwoordt en die ook een touch screen heeft waarop veel te zien en te regelen valt. De Google Home is ook een smart speaker, maar nog zonder scherm. Daar wordt bij Google hard aan gewerkt.

De geavanceerde smart speakers zijn er officieel nog niet voor de Nederlandse markt. Wie op internet zoekt, kan ze al wel aanschaffen. Ook in Duitsland of Engeland zijn ze verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat je gesproken opdrachten in het Engels moet geven. Ook zijn er nog nauwelijks Nederlandse diensten op te vinden. Je kan er ook nog niet mee winkelen, maar gezien het succes in de VS zal dat niet lang meer duren.

 
Google blokkeert video’s voor Amazon
Zet de Echo Show in je keuken en je hoeft maar een gesproken commando te geven en daar is die handige video met het recept dat je nodig hebt. Tot voor kort dus, want Google, dat eigenaar is van YouTube, heeft de video’s voor de Echo Show geblokkeerd. Officieel omdat Amazon zich niet aan de ‘terms of service’ zou houden, maar het komt natuurlijk heel goed uit je grootste concurrent een hak te zetten, constateert The Verge.
De diepere achtergrond van de strijd is dat Google niet wil dat je bij Amazon gaat winkelen, zoals techsite CNET meldt. Google voert momenteel campagne om te laten zien dat er een alternatief is: Google Express. Dat is Google’s eigen e-commerce shopping en shipping service, vergelijkbaar met Amazon Prime, maar dan zonder betaald abonnement. Express leveringen zijn gratis bij Google Express, mits de bestelling boven een bepaald bedrag komt.

 
Google samen met webshops buiten Amazon
Voor Google Express is de techgigant de samenwerking aangegaan met tientallen webshops, die buiten Amazon vallen. De bekendste is Walmart, waarmee Google sinds augustus samenwerkt. Walmart is het grootste detailhandelsconcern ter wereld met meer dan elfduizend winkels in 28 landen (de naam varieert per land). Het is een logische stap, constateert AdAge, want veel mensen zoeken op Google naar producten en wat licht er dan meer voor de hand dat je die producten meteen kan bestellen. Niet elke online shop is aangesloten bij Google, maar het idee is dat als je je account bij een bepaalde winkel koppelt aan je Google-account de bestelling ook dan via Google Express kan verlopen. Onlangs stonden ze samen op een podium tijdens de Advertising Week in New York: de vice-president Commerce van Google en de E-commerce CEO van Walmart. Google deed er nog een schepje bovenop met een eigen advertentiecampagne: dicteer thuis aan Google Home welk product je wil hebben en via Google Express krijg je het zonder verzendkosten toegestuurd. Vooralsnog gebeurt het vooral in de Verenigde Staten, maar het is de bedoeling dat de rest van de wereld gaat volgen. In de VS maken ruim 35 miljoen mensen tenminste eens per maand gebruik van spraakgestuurde apparaten, meldt eMarketer, en dat aantal groeit snel. Amazon is met 70,6 procent van de gebruikers het populairst, gevolg door Google Home met 23,8 procent.

 
Met je stem online shoppen
Bronnen binnen Google bevestigen tegen Techcrunch dat het bedrijf werkt aan een speaker met smart screen, dat de strijd moet aangaan met Amazon’s Echo Show. Het apparaat van Google (codenaam ‘Manhattan’) biedt YouTube, de Google Assistant, Google Photos en videocalling. YouTube is natuurlijk precies wat de speaker van Amazon nu mist. Maar het belangrijkste is de Google Assistant, waarmee je stemgestuurd online kan gaan shoppen. Het nieuwe apparaat was gepland voor 2018, maar door de toenemende druk komt het mogelijk dit jaar nog uit. In oktober bracht Google al enkele nieuwe modellen uit: de Home Max en Home Mini (beide zonder scherm).

Er zijn goede redenen voor Google om vaart te zetten achter de speaker met een smart screen. Het lijkt de manier om de Google Assistant in je huis te brengen, zodat Google het voice operating system in je leven wordt. Google kan zo het centrum worden van alle smart apparaten die je thuis hebt, en die je draadloos aanstuurt, van je verlichting tot je tv. Overigens is Amazon daar met de Echo ver mee. Amazon lanceerde eind september de nieuwste versie, de Echo Plus, waarmee Google moet concurreren.

 
Kiezen: Google of Amazon
Op internet kom je veel reviews van smart speakers tegen, bijvoorbeeld op Tweakers of Wirecutter. Het varieert wie er als beste uitkomt. Bij Amazon heeft het Alexa-platform een groeiende lijst van meer dan 10.000 ‘skills’ (vergelijkbaar met apps op de smartphone), waarmee je recepten kan lezen, een pizza bestellen of een taxi regelen. Lang niet alles ga je gebruiken, maar de Echo biedt nu meer dan Google Home. De Echo gaat ook het verst in het aansturen van apparaten in je huis. Google biedt andere voordelen. Bij de Google Home kan de digitale assistent stemmen van gebruikers onderscheiden en een persoonlijke agenda te voorschijn halen. Google heeft een betere informatiestructuur, je krijgt vaker het juiste antwoord op vragen die je stelt.

Smart speaker voegt gemak toeMet je smartphone kan je al heel veel, maar de smart speaker voegt iets toe: gemak. Handig om je verlichting aan te doen als je thuis komt. Perfect voor muziekliefhebbers die geen zin hebben in lange playlists op de smartphone. En straks ook in Nederland met een simpel spraakcommando aankopen doen. Ideaal is een smart speaker waarmee je zowel bij Google als bij Amazon terecht zou kunnen. Daar ziet het voorlopig niet naar uit. Voor Google en Amazon gaat het erom wie in de toekomst de retail kan domineren.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news