Candid. Platform
for growth.

Spotify krijgt het weer voor elkaar

Spotify krijgt het weer voor elkaar

Rapper Boef was met zijn megascore op Spotify deze week niet uit de media weg te slaan. Minder aandacht krijgt die andere succesfactor: dat is Spotify zelf. De streamingsdienst voert vernieuwingen door voor luisteraars en is bezig met een kleine revolutie in gepersonaliseerde advertenties.

 
Nog geen jaar geleden zat rapper Boef (Sofiane Boussaadia) als irritante treitervlogger bij RTL Late Night. Deze week zat hij er als held om te vertellen over zijn nieuwe album, de cijfers op Spotify en hoe het allemaal zover gekomen is. Ali B had hem geholpen zijn imago te verbeteren.

 
Drake versus Ed Sheeran 
In Nederland voert Boef de dagelijkse Spotify Chart aan; wereldwijd behoorde hij even tot de 28 populairste artiesten. Het wereldwijde record op Spotify sneuvelde ook deze week: het album van Toronto hip-hop ster Drake werd op de eerste dag maar liefst 61 miljoen keer afgespeeld. De Britse singer-songwriter Ed Sheeran scoorde net iets lager.

Spotify trekt zoveel luisteraars aan dankzij de populaire playlists. Het algoritme werkt perfect: naast bekende nummers krijg je nieuwe tracks voorgeschoteld die goed passen bij je eigen voorkeur.

De muziekdienst is nu bezig om geluid te kunnen aanbieden op CD-kwaliteit. Niet dat luisteraars ontevreden zijn, maar het streven is topkwaliteit. Minder fijn voor mensen met een gratis account is dat Spotify nieuwe albums eerst alleen aan betalende luisteraars beschikbaar wil gaan stellen. Het is een handreiking naar platenmaatschappijen en artiesten toe.

 
Big data uit audio 
Revolutionair is Spotify als het gaat om advertenties. Of je het wilt of niet, dankzij de uitgekiende playlists slaagt Spotify erin diep in de belevingswereld van de luisteraar te duiken. Die data leveren een schat aan informatie voor adverteerders op.

Tijdens de Advertising Week Europe conference deze week in Londen ging vice-president Danielle Lee van Spotify in op de ongekende mogelijkheden van audio data: ,,Op social media creëren mensen een beeld van zichzelf; bij muziek presenteer je je op je meest kwetsbare momenten.”

Ze onthulde hoe diep Spotify luisteraars volgt:
1. De dienst gaat de luistergewoonten van alle consumenten na om een beter begrip te krijgen van hun stemming, smaak, waarden en mindset.
2. Met de playlists kan de dienst het gedrag van consumenten tot in detail nagaan: niet alleen wat je draait, maar ook wanneer je stopt en op welk moment je een bepaalde advertentie aanklikt.
3. Spotify heeft een ‘real-time moments’-advertentietool ontwikkeld. Daarmee kunnen brands reageren op wat luisteraars op dat moment waarschijnlijk aan het doen zijn, zoals partying, eten of sporten.

 
Valentine’s Day 
Het gaat ver wat Spotify allemaal van luisteraars weet, vindt zakensite Quartz. Vorig jaar liet de streamingsdienst daar iets van doorschemeren tijdens een campagne in de VS. Op grote billboards verschenen playlists met persoonlijke muziekvoorkeuren voor Valentine’s Day.

Onthullend is ook wat de Britten afspeelden op de dag van het Brexit-referendum. Enkele duizenden mensen streamden R.E.M.’s rock hit ‘It is the end of the world as we know it’ op Spotify. Adverteerders krijgen zulke informatie ook en weten nog veel meer. Voor opkomende artiesten als rapper Boef is Spotify een geschenk uit de hemel.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news