Candid. Platform
for growth.

Seattle proeftuin van Amazon

Seattle proeftuin van Amazon

Webshop Amazon probeert grootse dingen eerst in het klein uit: in de straten van Seattle aan de Amerikaanse westkust. Seattle is de thuisstad en het Living Lab van Amazon. Het nieuwste experiment: de Treasure Truck, een klassieke rijdende winkel die van alles bij jou in je straat brengt.

 
De Treasure Truck – de truck met een schat – ziet er in zijn carnavalskleuren en lichten flitsend uit. Het is het idee van de oude bakkerskar, maar dan in een modern jasje. Gaan we met Amazon terug in de tijd?

De winkeltruck past in een trend. Vorig jaar begon Amazon met het testen van een nieuw winkelconcept in Seattle, Amazon Go, met onder meer maaltijden, dranken en snacks. Amazon Go is een fysieke winkel, ingericht met sensors en moderne technologie waardoor een kassa niet meer nodig is. In 2015 begon Amazon al met boekwinkels, eerst in Seattle, later ook in andere steden.

Amazon wil uitbreiden naar producten die niet zo goed online verkopen, schrijft The New York Times. Dat zijn vooral levensmiddelen, verwacht de krant, waarmee de gigant op termijn een forse concurrent van supermarkten zou kunnen worden. De ervaring van consumenten staat daarbij centraal, merkt retailcustomerexperience. Denk aan het plezier dat je in je eigen wijk kan hebben als je de bel van het ijskarretje hoort. Kopen moet ook weer kleinschalig kunnen, een beetje terug naar de menselijke maat.

 
Seattle: van Amazon tot Starbucks
In Seattle kijken ze er nergens meer van op. Seattle werd beroemd door de film ‘Sleepless in Seattle’. Het is de stad ‘waar het altijd regent’. Het is ook de stad van de grote bedrijven. Je kan om Amazon met zijn ruim 25.000 werknemers nauwelijks heen. Starbucks en anderen hebben er hun hoofdkwartier. Die bedrijven testen ideeën ter plekke. Amazon onderzoekt hoe klanten nieuwe concepten ervaren; ook de duizenden eigen werknemers voorzien in feedback. „Seattle is het centrum van het retailuniversum,” zegt brand consultant Herb Sorensen in The New York Times.

Veel inwoners zeggen het te haten dat Amazon de stad overneemt, maar ze zijn erbij als de gigant weer een nieuwtje heeft. Zoals Adam Croft, werknemer op het hoofdkantoor van Microsoft, ook al in Seattle. Hij liet zich verleiden door de Treasure Truck die hij ‘party bus’ noemt, en yes, hij kocht er al een drone en enkele Star Wars-attributen.

Of de Treasure Truck het gaat redden is de vraag. Want wat werkt in Seattle, werkt dat ook elders in de wereld? De fysieke winkels en de truck maken nu een fractie uit van Amazons omzet. Ook inwoners van Seattle vragen het zich af. „Ik weet hoe slim deze mensen zijn,” zegt de eigenaar van een concurrerende en goed lopende boekwinkel in Seattle. „Ik vermoed dat ze wel een idee hebben. Maar ik kan niet bedenken waarom ze het doen.”

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news