Candid. Platform
for growth.

Pizzagate met Nederlands tintje

Pizzagate met Nederlands tintje

Het zingt nog steeds rond: Pizzagate, een complottheorie over een netwerk dat kinderen misbruikt onder leiding van Hillary Clinton. Onlangs liep een gewapende man de pizzeria in Washington binnen waar het allemaal zou gebeuren. Hij is gearresteerd. Veel meer mensen denken dat het pedonetwerk van de Democraten echt bestaat. Niet alleen in de VS, ook in Nederland.

 
Ook Nederlandse media schrijven over Pizzagate, zoals bijvoorbeeld het AD. Een bericht over het vermeende complot, over de gewapende Amerikaan die de pizzeria binnenloopt omdat hij het met eigen ogen zou willen vaststellen en over de arrestatie van deze man.

Maar het zijn de vooral reacties onder het artikel die de aandacht trekken. Lezers vinden het bestaan van het pedonetwerk aannemelijk. Alleen al de horrorkelders van een verlaten metrostation in de buurt spreken boekdelen. Die zouden terug te vinden zijn in ‘zieke kunst’ die Hillary’s campagneleider John Podesta aan de muur heeft hangen, ‘allemaal verwijzend naar pedofilie’.

Verder zoeken brengt je bijvoorbeeld naar de Nederlandse site xandernieuws. Het is een site die op het eerste gezicht oogt als een volwaardige nieuwsrubriek, maar fake nieuws bevat. De hoeveelheid feiten is overigens indrukwekkend, sommige kloppen wel, andere niet, en het staat vol met gesuggereerde verbanden.

Ontvoering van Madeleine McCann
Herinner je je nog de ontvoering van de Britse peuter Madeleine McCann in Portugal? Dat was vlak bij het huis van de Britse oud-politicus Clement Freud, die kinderen zou hebben misbruikt. Maar wie logeerde er in die tijd in zijn Portugese huis? Juist, Hillary’s campagneleider Podesta.

De New York Times bestempelde Pizzagate direct als fake news. De krant werkt met onafhankelijke factcheckers. Maar een lezer van het AD brengt de NYT in verband met de pedo’s. „De huidige CEO van de NYT is Mark Thompson, die tijdens het Jimmy Savile misbruikschandaal CEO was van de BBC. Hij was verantwoordelijk voor de decennia lange doofpot.” Je mist nog net de vergelijking met het misbruik in de katholieke kerk.

Complottheorie overtuigend gebracht
De reacties en de teksten op xandernieuws zijn op het eerste gezicht overtuigend door de grote feitenkennis die erachter schuil lijkt te gaan. Waar het mis gaat, zijn de verbanden die ze leggen, verbanden waarvoor geen enkel bewijs wordt aangevoerd.

Complottheorieën zijn fascinerend door de vindingrijkheid die je erin terugvindt. Toch vraag je je af wat mensen bezielt zich zo diep in een onderwerp te verdiepen met maar één doel: uiteindelijk de waarheid te verdraaien om iemand of een groep in een kwaad daglicht te stellen. Bij Pizzagate leidde het net niet tot een gewapend treffen, maar dat had anders kunnen uitpakken.

The New York Times heeft inmiddels hard teruggeslagen met een stap-voor-stap analyse van waar Pizzagate vandaan komt. Centraal staan enkele e-mails van John Podesta (verspreid door wikileaks), waarin de term cheese pizza voorkomt. Cheese pizza is afgekort cp en staat dat niet voor child pornography?, vraagt iemand op internetforum 4chan zich af. Vanaf dan gaat het hard. Leden van social media fantaseren erop los en de complottheorie is geboren.

Uiteindelijk wordt Pizzagate voer voor cabaretiers. Stephen Colbert van The Late Show weet er wel raad mee.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news