Candid. Platform
for growth.

Peter Thiel, kleurrijk ‘tech-man’ in het Trumpteam

Peter Thiel, kleurrijk ‘tech-man’ in het Trumpteam

Van Google tot Twitter: de CEO’s van techbedrijven in Silicon Valley moeten weinig hebben van Donald Trump. Maar er is één grote uitzondering: miljardair Peter Thiel, oprichter van PayPal en bestuurslid van Facebook. Hij zit in het overgangsteam van Trump. Wie is Thiel, wat wil hij en welke toekomst ziet hij voor de tech startups?

 
Half december zindert het van opwinding in de Trump Tower in hartje New York. Aanstaand president Donald Trump krijgt de topmensen van de grote techbedrijven op bezoek. Om de beurt nemen ze de met goud afgewerkte lift naar de 25ste verdieping: Jeff Bezos van Amazon, Timothy Cook van Apple, Elon Musk van Tesla, Sheryl Sandberg van Facebook,  Larry Page en Eric Smidt van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Ze hebben grote twijfels geuit over Trump, maar zijn gekomen. Trump zit aan tafel naast Peter Thiel, de tech-man in zijn overgangsteam.

Trump laat zich van zijn sympathieke kant zien. „Dit is werkelijk een geweldige groep mensen; er is niemand zoals jullie in de wereld. Wij zullen alles doen om jullie te helpen, we zullen er voor jullie zijn.” De bijeenkomst, beschreven in The New York Times, duurt anderhalf uur, langer dan gepland.

iPhones uit China of de VS?
De campagnetaal is verdwenen. Had Trump niet gedreigd dat Apple al z’n iPhones in de VS moest maken in plaats van in China en dat hij de macht van Amazon zou breken? Zulke uitlatingen hebben de relatie tussen Trump en Silicon Valley op scherp gezet.

Verbazingwekkender nog is de rol van techmiljardair Peter Thiel in het overgangsteam. Terwijl heel Silicon Valley afstand neemt van de presidentskandidaat, doneert Thiel aan de Trump-campagne ruim een ton en spreekt hij op de Republikeinse conventie. Thiel is libertarian, een voorstander van vergaand kapitalisme en open grenzen; Trump wil de grenzen juist sluiten. Maar Thiel deelt met Trump zijn afkeer voor politieke correctheid.

 
PayPal mafia
Peter Thiel is medeoprichter van betalingsdienst PayPal. De oprichters staan tegenwoordig bekend als de ‘PayPal mafia’ met bekende namen als Elon Musk (nu van SpaceX en Tesla) en Reid Hoffman (van LinkedIn). De groep slaat een grote slag als ze na een paar jaar PayPal voor anderhalf miljard dollar verkopen aan eBay. Thiel gebruikt zijn geld om te investeren in talrijke startups. Als een van de eersten steekt hij geld in Facebook en komt in het bestuur. Het maakt hem een van de rijkste en invloedrijkste mensen in Silicon Valley. Op de achtergrond, dat wel. In de speelfilm The Social Netwerk over Facebook komt de acteur die Peter Thiel speelt net een halve minuut in beeld.


Beurzen voor startups
Op de conventie van de Republikeinen afgelopen zomer is Thiel een vreemde eend in de bijt. Hij is homo en voorstander om marihuana te legaliseren, waar de Republikeinen weinig mee op hebben, zoals Bloomberg vaststelt. Thiel is tegen onderwijs aan universiteiten, die erop gericht zouden zijn om iedereen hetzelfde te leren. Hij heeft een eigen beursprogramma opgezet voor studenten die willen stoppen met hun studie om een startup te beginnen. Hij staat bekend om zijn soms wereldvreemde standpunten. In een essay keert hij zich tegen vrouwenkiesrecht, omdat onder vrouwen kapitalisme minder zou gedijen. En hij gaat nog verder: democratie staat het floreren van kapitalisme in de weg. In Trump ziet hij iemand die de puinhopen van de democratie kan opruimen om ruim baan te geven aan kapitalisme.

Thiel wordt geboren in Frankfurt. Als hij één jaar oud is, verhuist het gezin naar Cleveland in de Verenigde Staten. Op jonge leeftijd ontpopt hij zich als een briljant schaker. Hij studeert aan Stanford University (hij maakt zijn studie wel af), werkt enige tijd als jurist, maar gaat uiteindelijk met PayPal aan de slag. Het aanvankelijke idee is om een nieuwe geldeenheid te introduceren waar overheden geen controle over hebben. In de praktijk wordt PayPal een betalingsdienst voor bestaande geldeenheden.

 
Drijvende steden buiten overheidsbereik
Thiel wil dat innovatie ruim baan krijgt en ziet de overheid als remmende factor. Daarom investeert hij in onderzoek naar Seasteading, het plan voor de aanleg van drijvende steden voor de kust. De eilanden moeten buiten de territoriale wateren liggen, zodat de overheid geen enkele regels kan stellen en ondernemingen kunnen bloeien. Maar het is de vraag of het utopia zonder regels er ooit zal komen. Thiel twijfelt er inmiddels zelf aan, zoals hij vertelt aan techsite Wired.
 
Thiel regelt ondergang van Gawker
Hij komt veelvuldig in de media, maar heeft daarmee een ambivalente relatie. In 2016 wordt bekend dat hij tien miljoen dollar heeft gestoken in de juridische strijd tegen de website Gawker, die society news en roddel bevat. Gawker schrijft op een blog dat Thiel homo is en publiceert artikelen over zijn vrienden. Als Gawker een sekstape van worstelaar Hulk Hogan op de site plaatst, komt Thiel met de miljoenen over de brug om hem juridisch te helpen. Een faillissement voor Gawker is onontkoombaar. Zo regelt Thiel dat. Hij benadrukt dat hij ook geld geeft aan een fonds voor goede journalistiek.

 
Liefde voor Startups
Zijn grote liefde zijn de startups in Californië. Hij gaat ze langs, praat met jonge ondernemers en steekt er miljoenen in. Ze moeten zich richten op uitvindingen die er toe doen. „We hoopten op vliegende auto’s, maar we kregen 140 tekens,” is een favoriete slogan van Thiel, waarmee hij Twitter een sneer geeft. Thiel investeert bijvoorbeeld veel in medische en biotech startups, gericht op dna-onderzoek en verlenging van het leven. Hij is erdoor gefascineerd en verwacht dat mensen 120 kunnen worden, schrijft techsite Mashable. Thiel hoopt via Trump meer ruimte te kunnen geven aan veelbelovende startups.

Bij Facebook zijn ze niet zo blij met de steun van Thiel voor Trump. Facebook wil open grenzen, wil goede werknemers uit de hele wereld kunnen halen en dus geen immigratiebeperkingen. CEO Mark Zuckerberg zoekt een tussenweg. „Natuurlijk is Facebook voorstander van diversiteit, we kunnen niet de helft van Amerika vanwege hun politieke voorkeur negeren,” laat hij weten. Er is nog veel onduidelijk over wat de gevolgen van Trump voor social media zullen zijn. Peter Thiel blijft vooralsnog in het bestuur van Facebook. Wellicht denkt Zuckerberg tactisch en blijkt Thiel de juiste link om invloed te houden op de aankomende president.

De bijeenkomst in de Trump Tower krijgt een vervolg. Het idee is om elk kwartaal met een kleine groep tech CEO’s bijeen te komen. Dat zal vooral gaan over technische beroepsopleidingen en immigratie. De techbedrijven opereren internationaal en willen werknemers uit het buitenland kunnen blijven aantrekken. Trump leek daar tijdens het overleg voor open te staan. ,,We willen slimme en talentvolle mensen in ons land,” zou hij hebben gezegd.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news