Candid. Platform
for growth.

Online invloed volgens BJ Fogg: zorgen voor de perfecte motivatie én het gewenste gedrag makkelijk maken

Klokklein

Met het boek online invloed hebben Bas Wouters (oprichter onlineinvloed.nl en bedenker keukenplaats.nl) en Joris Groen (psycholoog en designer, deed campagnes voor KLM, Mercedes-Benz en Bol.com) echt een belangrijk marketingboek geschreven. Zij schreven een boek over hoe je principes uit de psychologie kan gebruiken om consumenten te overtuigen om bij jou te kopen als online speler.

De basis van het boek is het Behavior Model van BJ Fogg. Deze Amerikaanse gedragswetenschapper, professor aan Stanford University, kwam in 2009 met een model waarmee je gestructureerd naar gedrag en gedragsverandering kan kijken. Uitgangspunt is dat consumenten bepaald gedrag gaan vertonen als er aan drie voorwaarden wordt voldaan:
1. Er moet een prompt zijn om het gedrag te starten;
2. Op het moment van de prompt moet de motivatie groot genoeg zijn (motivation);
3. Op het moment van de prompt moet het gedrag waarom we vragen simpel genoeg zijn (ability).

Een prompt is een extern verzoek zoals een advertentie, je kunt het vergelijken met een wekker en als je gemotiveerd bent om op te staan en er zijn verder geen belemmerende factoren dan sta je gewoon lekker op. Zo kun je ook naar het bedenken van online advertenties kijken; als de motivatie en ability groot genoeg zijn (als het niet te veel gedoe is), leidt een prompt tot het gewenste gedrag. Bij extreme motivatie maakt het niet uit hoe moeilijk het gedrag is. Je bent immers bereid om alle obstakels te overwinnen, hoe ingewikkeld duur of zwaar het gedrag ook is. Als je bijvoorbeeld tickets wil kopen voor een concert van je favoriete artiest, ga je gewoon een paar uur achter je laptop zitten. Bij iets minder motivatie is het belangrijk dat het allemaal een beetje goed geregeld is; als je dat shirt kan kopen bij drie online winkels dan kies je toch voor de shop waar je met een paar clicks het shirt op de korte termijn ziet binnenkomen?

De prompts
De schrijvers lanceren vier voorbeelden van promptstrategiëen:
- Nieuwsgierigheid opwekken met de prompt: bijvoorbeeld 'Zo kun je een miljoen winnen';
- Exceptioneel benefit, dus een groot voordeel van het gewenste gedrag communiceren: 'Afvallen terwijl je stilzit';
- Een simpele vraag stellen: 'Lees je wel eens een krant?';
- Unfinished journey: Airbnb doet dat veel: zeggen 'nog een laatste stap na het uitchecken'

Motivation
De schrijvers onderscheiden tien motivatieprincipes en daar highlighten we er even een paar van:
- Appelleren aan de basisbehoeften. Bijvoorbeeld als je een cursus online marketing wilt verkopen, een foto laten zien van iemand die applaus krijgt. De basisbehoefte is dan om sociaal geaccepteerd te worden;
- Sociaal bewijs.
Dit doet Booking.com vaak. Je ziet dan dat veel andere mensen de accommodatie al geboekt hebben;
- Baby-steps. We zeggen snel ja bij een klein verzoek. Met kleine stapjes overtuig je iemand door het zetten van een grote stap;
- Loss Aversion. We zijn dubbel zo gemotiveerd om verlies te vermijden als om winst te behalen. Daarom werkt 'als je je huis niet goed isoleert verlies je 50 eurocent per dag' zo goed in vergelijking met 'als je je huis goed isoleert verdien je 50 eurocent per dag';

Ability
De schrijvers komen met twaalf praktische manieren om gedrag makkelijk te maken en ook daar hebben we er een paar uitgehaald:
- Keuzemogelijkheden verminderen. 
Reduceer het aantal opties dat je tegelijk laat zien;
- De Jenga-techniek. 
Kijk welke knoppen je kunt weglaten;
- Don't make me think. Bespaar denkwerk;
- Verwachte inspanning. Maak duidelijk dat een taak niet lastig is;

Het is wel een mooie manier waarop de schrijvers naar het vormgeven van een online marketingstrategie kijken. Je moet zorgen voor de perfecte motivatie om het gewenste gedrag te vertonen en je moet de mogelijkheden om dat gewenste gedrag te tonen perfectioneren. 


FOTO SHUTTERSTOCK

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news