Candid. Platform
for growth.

Kan Trump Twitter redden?

Kan Trump Twitter redden?

Het slechtlopende Twitter maakt furore dankzij Trump. Trump heeft Twitter weer great gemaakt. Een tweetje van Trump over een bedrijf en de aandelen stijgen of dalen. Wie wil niet in een tweet over Trumps plannen horen? Maar of Trump Twitter van de ondergang kan redden is nog maar de vraag.

 
Mark Zuckerberg van Facebook was er snel bij om commentaar te geven op de nieuwe rol van Twitter: “Een clownsauto die in een goudmijn is gevallen.”
De cijfers spreken voor zich. In minder dan vier jaar tijd ziet Trump zijn aantal volgers toenemen van twee naar negentien miljoen. Zijn uitlatingen (met het terugkerende ‘tremendous’, ‘crooked’ en ‘very unfair’) hebben grote impact. De naam Trump werd in december zo’n 40 miljoen keer op Twitter gemeld, tien keer zo vaak als de hele Kardashian-clan bij elkaar, zoals newssite Buzzfeed opmerkt.

 
Marketingdroom
Het moet een marketingsdroom voor Twitter zijn geweest. Geen dag gaat voorbij of tv-zenders, kranten en websites nemen de uitlatingen over met verwijzing naar de @realDonaldTrump-account op Twitter.  Trump heeft een wat dubbele relatie met het medium achter de 140 tekens, dat tot dusver zijn belangrijkste spreekbuis is gebleken. In december nodigde hij de top van de social media uit in zijn Trump Tower in New York, maar Jack Dorsey van Twitter was daar niet bij. Zogenaamd  omdat er geen plaats voor hem was.

 
Trump boos op topman Dorsey
Trump wilde tijdens zijn campagne dat Twitter een #CrookedHillary emoji aanmaakte, maar Dorsey weigerde dat, omdat hij vindt dat Twitter geen politieke keuzes moet maken. Sindsdien botert het niet meer tussen Dorsey en Trump.

Twitter kampte vorig jaar met problemen. Het bedrijf had moeite nieuwe gebruikers aan te trekken en de inkomstengroei nam af. Bovendien verliet een aantal topmensen het bedrijf. Er waren geruchten dat Disney Twitter zou overnemen, maar er volgde geen doorbraak. Nu zou Twitter kunnen profiteren van de opkomst van zijn belangrijkste gebruiker. „Trump is het beste dat Twitter ooit is overkomen,” zeggen analisten. Het is een onbetaalbare steun die het social medium krijgt. Maar de vraag is of het bedrijf in staat is dat om te zetten in zakelijk succes.

 
Twitter mist effectieve marketing
Critici wijzen op het gebrek aan effectieve marketing. Aanvankelijk ging Twitter veel over kleine dagelijkse beslommeringen. Steeds vaker is Twitter de eerste bron voor breaking news. Niet alleen Trump, ook andere politici en topmensen van bedrijven gebruiken het medium om nieuws te melden. Zoals een analist in The Guardian zegt: „De werkelijke waarde van Twitter is de functie van breaking news source. Niet alle gebruikers hoeven zelf te posten. Ze kunnen nieuwsbronnen en celebrities volgen. Die waarde heeft het bedrijf nooit duidelijk gemaakt.”Trump is overigens niet alleen positief over Twitter. Zijn aanwezigheid leidt tot steeds meer agressieve reacties uit diverse politieke hoeken. Zulke uitingen leiden er weer toe dat andere volgers Twitter verlaten.

 
Trump in het Witte Huis
Binnenkort krijgt Trump de beschikking over de officiële @POTUS-twitteraccount van het Witte Huis. POTUS staat voor ‘President of the United States’. Het is nog even afwachten hoe de president daarmee zal omgaan. Gaat hij zich presidentieel gedragen of blijft hij de man die impulsief reageert op alles wat hem niet gezind is. Voorlopig hoeven ze bij Twitter over belangstelling niet te klagen.

Trump geldt als de machtistigte man ter wereld. Hoewel? Wat zou er gebeuren als Jack Dorsey de accounts van Trump en het Witte Huis eenvoudig sluit? En Trump zijn belangrijkste communicatiekanaal in één keer kwijt raakt?  Het zou een kleine revolutie veroorzaken. Maar het is de vraag of Dorsey ooit zo ver zal durven gaan.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news