Candid. Platform
for growth.

Instagram test afschaffing van likes en gebruikers zijn blij

Likes

Instagram gaat na Canada nu ook in andere landen testen hoe gebruikers reageren als likes niet meer zichtbaar zijn. Het social medium reageert zo op kritiek dat het najagen van likes mensen ongelukkig maakt. Veel gebruikers reageren opgetogen. Influencers moeten meer naar verkoopcijfers gaan kijken in plaats van likes.

De test waarbij likes niet meer zichtbaar zijn, begon in mei in Canada. Instagram, dat eigendom is van Facebook, breidt de test nu uit naar zes andere landen, waaronder Italië en Ierland. „Zonder het aantal likes te zien, ben ik nu veel meer bezig met de kwaliteit van de content," vertelt een Canadese gebruiker aan The Verge.


Minder druk om aantallen te scoren
Instagram wil komen tot een 'less pressurized environment', waarbij er minder druk op de gebruikers komt. Mensen die meedoen aan de test, kunnen nog steeds zien wie likes geeft aan hun eigen posts, maar ze kunnen dat niet bij anderen zien. „Het is een manier om Instagram minder als een competitie te zien," verklaart Adam Mosseri van Instagram aan het begin van de test.

Emily Hall, een andere gebruiker, stopte met Instagram kort voordat de test begon. Nu is ze terug. „Ik ben nu minder bezig met aantallen. Mensen kunnen me nu niet meer beoordelen op het aantal likes dat een foto heeft." Tot dan was ze bezorgd dat gebruikers meer keken naar het getal onder een post dan naar de foto zelf.


Vrijheid om te posten
Gebruikers voelen zich nu vrijer om te posten wat ze willen in plaats van content te maken die op likes is gericht. Nikola Lubura aarzelde om foto's van zichzelf te plaatsen, maar heeft nu vertrouwen omdat hij niet meer wordt afgerekend op het aantal likes. „Ik focus niet meer op aantallen, maar op mensen," zegt hij. „Ik kijk wie reageert en niet hoeveel mensen. Vroeger voelde het als een wedstrijd en nu is het relaxed."

Voor bedrijven en professionele creators maakt de verandering niet zo veel verschil. Via hun accounts krijgen ze nog steeds allerlei gedetailleerde cijfers, zoals over het aantal ontvolgers op een bepaalde dag. Zij zien nog steeds het aantal likes op hun eigen account, maar niet bij anderen.


Influencers: focus moet van likes naar verkoopcijfers
Influencers zullen aan de verandering moeten wennen. Het betekent minder 'vanity metrics' (letterlijk 'ijdelheidcijfers'), schrijft CNBC, en dus moeten ze zich focussen op cijfers die ertoe doen, zoals de verkoopcijfers aangestuurd door hun instagramaccount.

Ryan Detert is CEO van influencer marketingbureau Influential met klanten als Pepsi en McDonald's. Hij ziet voordelen aan het verdwijnen van de likes. Voor zijn bedrijf krijgen likes nu al minder prioriteit. „Onze klanten zijn afgestapt van het idee dat engagement rates het belangrijkst zijn. Zulke cijfers zijn aardig om te hebben, maar daar gaat het niet om."

Het bureau meet bij campagnes de online en offline verkoop die het gevolg is van de influencerposts. Er zijn tools die daarbij kunnen helpen. Influential werkt veel met 'paid media', wat in dit geval wil zeggen dat een merk betaalt om een post aan een brede audience te tonen. Dat gebeurt met gerichte targeting en er wordt precies gemeten wat het effect is op de verkoop van producten. Het aantal likes doet er eigenlijk niet toe.

Likes horen bij Instagram vanaf het begin. Ze hebben mensen laten groeien en laten vallen. Het niet meer tonen van likes zou een abrupte verandering zijn, maar gebruikers lijken er blij mee te zijn, schrijft The Verge. Het kan een van de grootste veranderingen worden die het platform in jaren heeft doorgevoerd. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news