Candid. Platform
for growth.

Hoe topvrouw YouTube het verschil maakt in de tech-wereld

Hoe topvrouw YouTube het verschil maakt in de tech-wereld

Sinds het aantreden van CEO Susan Wojcicki behaalt YouTube nieuwe mijlpalen. In 2016 zijn er voor het eerst meer dan duizend YouTubers met meer dan een miljoen volgers. Als CEO en moeder van vijf kinderen zet ze zich in voor een goede verdeling tussen werk en privé. En er moeten meer vrouwen in de techwereld aan de top komen.

 
Haar leven verandert als ze haar garage verhuurt aan twee pas afgestudeerde jongens die wat willen prutsen met een eigen bedrijfje. Larry Page en Sergey Brin heten de twee. Wojcicki wordt meegesleept in het avontuur, zegt uiteindelijk haar baan op en gaat bij haar nieuwe vrienden van Google werken.

„Had ik maar zo’n briljante kijk dat ik die twee had uitgekozen. De werkelijkheid was: ik had een huis gekocht en kon mijn hypotheek nauwelijks betalen. En zij zochten goedkope werkruimte,” vertelt Wojcicki aan Bloomberg. De rest van het verhaal is bekend: Larry en Sergey veroveren met Google de wereld. Wojcicki wordt senior vicepresident Advertising & Commerce. In 2014 krijgt ze de leiding over YouTube.

 
Images zijn cool   
Susan Wojcicki is een uitzondering in de techwereld. Ze studeert literatuur en geschiedenis aan Harvard. Ze heeft tijdelijke baantjes, doet een klus bij een startup en raakt dan gefascineerd door de techwereld. Op het eind van haar studie volgt ze een bijvak computer science. Ze vindt werk in Silicon Valley.

Bij Google doet ze de meest uiteenlopende dingen. De jonge startup heeft van alles nodig. Google werkt aan een zoekmachine, maar niemand denkt aan zoeken naar beelden. „Ik dacht: images would be really cool. Je kijkt voortdurend naar nieuwe dingen. Je hebt de vrijheid om te bewegen binnen de company. Dat heeft me veel kansen gegeven.”

 
Adwords en Google Analytics 
Wojcicki komt op een sleutelpositie als senior vicepresident Advertising & Commerce. Ze neemt het voortouw bij de ontwikkeling van de advertentie- en analytische producten als Adwords, Adsense en Google Analytics.

Dan volgt de overstap van Google marketing naar YouTube. Dat lijkt verrassend, maar is het niet, schrijft de Financial Times. Want Wojcicki is zelf de drijvende kracht achter de aankoop van YouTube in 2006. Zij merkt dat de site Google inhaalt op videogebied. Meer bedrijven azen op YouTube, dus haast is geboden. Wojcicki schrijft een business model om de aankoop te rechtvaardigen. „Dat moest snel. Ik ben er een uur mee bezig geweest,” vertelt ze.

Een jaar eerder realiseert ze zich dat er business zit in home made videos. ,,We zagen kinderen op een slaapzaal meezingen met de Backstreet Boys en dat was in China. Op de achtergrond maakten hun roommates huiswerk. Dat was een eerste hit op YouTube en je merkte, wow, dat anderen dat echt wilden zien.”

 
Advertentiegigant   
In 2014 wordt ze CEO van YouTube. „Wojcicki maakte van Google een advertentiegigant van 55 miljard dollar. Haar nieuwe taak: doe hetzelfde bij YouTube,” schrijft magazine Fastcompany bij haar aantreden.

Ze is slagvaardig. Ze voegt nieuwe ad formats toe, komt met streaming video en virtual reality. Ze trekt nieuwe bezoekers aan met eigen series. Ze merkt hoe betrokken kijkers zijn. ,,Ik werd overspoeld met mails. Open brief aan Susan Wojcicki. Doe deze vijf dingen,” zegt ze. Haar eigen kinderen helpen haar verder wegwijs maken op de social videosite. ,,Ik zie sommige video’s voor het eerst en mijn kinderen reageren dan: ‘Hee mam, die staat er al een half jaar op’. Ze kennen vaak het verhaal achter de content en over de makers.”

 
Creators maken YouTube groot   
Ze realiseert zich snel dat het de creators zijn die YouTube groot maken. „Groei van YouTube betekent dat de makers van de video’s groeien, dat zij bekender worden,” legt ze uit. Ze neemt afstand van haar voorganger Salar Kamangar, een introverte techie die op de achtergrond bleef. Al in haar eerste maand heeft Wojcicki persoonlijke ontmoetingen met creators. „Het was voor het eerst dat iemand naar ons omkeek,” herinnert één van hen zich. ,,Zij begrijpt wat we aan het doen zijn . Het gaat om content en talent, niet alleen om een algoritme.”

 
Bethany Motha: tien miljoen volgers 
Vlogger Bethany Mota met ruim tien miljoen volgers belichaamt het succes van Wojcicki’s aanpak: sterren promoten die positief staan tegenover brands en die de aandacht voor YouTube kunnen vergroten. Time magazine riep Mota uit tot een van de 25 invloedrijkste tieners in 2014. Ze vlogt over mode en make-up, heeft inmiddels haar eigen kledinglijn. Ze is een van de vloggers die zichzelf levensgroot terugziet op billboards langs snelwegen en in de metro. Het maakt deel uit van de Wojcicki’s campagne voor de promotie van een selecte groep ‘brand-ready YouTube stars’. Zo kan het gebeuren dat een vlogger zichzelf tegenkomt tussen billboards met Tom Cruise en andere Hollywoodsterren. Het roept ook kritiek op, want YouTube promoot alleen haar allergrootste sterren. Wie bij de subtop zit, moet zelf maar campagnes organiseren.

Wojcicki stimuleert brands om videoseries te maken en daarmee volgers aan zich te binden. Red Bull en GoPro zijn grote merken die het fantastisch doen. Autofabrikant Honda weet millennials te bereiken op muziekplatform Honda Stage met grote artiesten als John Legend en Ariana Grande. De YouTube-kanalen die aan het platform zijn verbonden, zijn populair.

 
CEO en moeder van vijf kinderen  
De YouTube CEO combineert haar baan verrassend genoeg met de opvoeding van vijf kinderen. Dat is uitzonderlijk in Silicon Valley, wat vooral een mannenwereld is en waar werk altijd voor gaat. Maar niet bij Wojcicki, inmiddels bekend van haar pleidooi voor meer vrouwen in topfuncties in de techwereld en voor een betere verhouding tussen werk en thuis. „We hebben als regel thuis geen mail te checken tussen 18 en 21 uur,” zegt ze beslist. „Want als je eenmaal je smartphone in je hand hebt, houd je niet meer op.”

Wojcicki is ervan overtuigd dat moeder zijn ook voor haar baan een voordeel is. „Ik zie mijn kinderen elke dag. Ik merk hoe ze denken over media en hoe ze kijken. Dat probeer ik te combineren met data die we op kantoor hebben.” Bij Google is een kwart van de leidinggevenden vrouw en dat vindt ze te weinig. „Je ziet machtige vrouwen op internet,” zegt ze tegen CNN. „Maar ik zou willen dat er meer zijn. De techwereld kan veel meer vrouwen gebruiken. Ik wil ze ertoe aanmoedigen.”

Ze is een graag geziene gast bij andere media en uiteindelijk komt dat allemaal weer op YouTube terecht. Ze zit vol plannen voor live streaming, 360 graden video, virtual reality. YouTube investeert in alle drie. „Really compelling,” noemt ze VR. „Het kan een belangrijk deel van storytelling zijn in de toekomst.” Creators op de videosite gaan er verder mee aan de gang. En de besten kunnen rekenen op ruime steun van YouTube.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news