Candid. Platform
for growth.

Het grote dilemma van Instagram CEO Kevin Systrom

Het grote dilemma van Instagram CEO Kevin Systrom

Hij maakte arty foto’s in zijn studententijd  – een spannende schaduw in Chinatown, dat soort beelden – en is nu de baas van Instagram, het grootste sociale fotonetwerk ter wereld. Het moet om de foto’s blijven gaan, vindt CEO Kevin Systrom. Maar hij ligt onder vuur nu hij de tijdlijn gaat veranderen.  

 
Met meer dan 400 miljoen maandelijkse gebruikers, wordt Instagram steeds interessanter voor adverteerders. Een nieuw algoritme moet de volgorde van de foto’s die de gebruikers zien gaan veranderen: niet meer chronologisch, maar afgestemd op persoonlijke interesses van de gebruiker.

Marketeers noemen de stap onvermijdelijk om het medium voor adverteerders geschikter te maken. Veel gebruikers op Instagram zijn tegen het plan. Ze vrezen dat het ten koste van de creativiteit gaat.

Nederland telt ruim twee miljoen gebruikers. Het is sinds oktober 2015 mogelijk op Instagram  te adverteren. Maar in reacties vegen gebruikers vaak de vloer aan met advertenties als die visueel niet van zeer hoge kwaliteit zijn.

 
Dilemma
De rol van adverteerders werpt een dilemma op voor Systrom, die in april 2012 akkoord ging met de overname van Instagram door Facebook.

Een eerder plan om alle foto’s op Instagram beschikbaar te stellen voor adverteerders, stuitte op zoveel verzet dat het werd geschrapt. De Instagram CEO staat onder druk om adverteerders meer ruimte te geven, maar wil gebruikers voorop laten staan. Die missen nu posts van brands, maar ook van anderen die ze volgen.

Systrom is op zoek naar een middenweg. „Gemiddeld missen gebruikers 70 procent van hun posts in hun Instagram feed,” zegt hij in The New York Times. „Wat we willen is dat de 30 procent die je wel ziet, het best mogelijke is.”

 
Stanford University
Kevin Systrom ontmoet Mark Zuckerberg van Facebook tijdens zijn studie aan Stanford University. Zuckerberg vraagt hem dan om bij Facebook te komen werken, maar dat aanbod slaat hij af. Hij gaat stage lopen bij Odeo, de voorloper van Twitter, en werkt daarna twee jaar bij Google. Samen met studievriend Mike Krieger richt hij in 2010 Instagram op.

Kevin en Mike bedenken samen het even eenvoudige als revolutionaire concept voor Instagram als social netwerk. „In plaats van inchecken met een optionele foto, dachten wij: waarom nemen we niet een foto als uitgangspunt met een optionele check-in,” zegt Systrom.

Het is hem op het lijf geschreven. Fotografie is verweven met zijn leven, van de tijd dat hij voorzitter is van de fotoclub op zijn middelbare school tot de fotocursus die hij volgt in Florence in Italië.

 
De eerste Instagramfoto
Tijdens een vakantie in Mexico is er nog een moment dat grote invloed op de populariteit van de app zal hebben. Kevin is met zijn vriendin Nicole Schuetz (ze zijn begin dat jaar getrouwd) op het strand in Mexico. Zij zegt dat ze de app van hem niet zal gebruiken, omdat haar foto’s niet goed genoeg zijn, lang niet zo goed als die van een kennis die ze noemt. „Ja, maar hij gebruikt filters die de foto mooi maken,” weet Kevin. En zij antwoordt: „Wel, dan moeten jullie dus ook filters hebben bij je app.”

Terug in het hotel maakt Kevin zijn eerste filter, de X-pro II. Dat gebruikt hij bij een foto op het strand. Het wordt de eerste Instagram-foto: een zwerfhond met daarbij Nicole’s voet in beeld. Niet de mooiste foto, maar toch. Systrom gaat met meer filters aan de gang. Acht weken later is Instagram klaar om live te gaan. Dat gebeurt op 6 oktober 2010.

 
Twitter vist achter het net
Vanaf het begin is Instagram een hit. Binnen een dag heeft het netwerk 25.000 volgers. Dat is mede te danken aan publiciteit door mensen als Jack Dorsey, de Twitter CEO, met wie Systrom bij Odeo heeft samengewerkt.

Systrom weet investeerders aan te trekken, waardoor Instagram verder kan groeien. En dat valt ook anderen op. Dorsey van Twitter stelt voor om Instagram voor een bedrag van rond de 500 miljoen dollar over te nemen. Systrom overweegt het, maar zegt uiteindelijk nee, omdat hij zelfstandig wil blijven.

 
Een miljard dollar kan je niet afslaan
En dan komt Mark Zuckerberg van Facebook. „Zij kregen veel traffic van ons,” zegt Zuckerberg in het tijdschrift Vanity Fair. „Het leek mij dat we goed één bedrijf konden vormen.”

Zuckerberg ziet Instagram als een mooie aanvulling. Instagram is hip, elegant en bovenal ‘mobile-first’. Dat laatste is precies wat dan aan Facebook ontbreekt.

Als Systrom bij hem thuis in Palo Alto komt, biedt Zuckerberg een bedrag van een miljard dollar. Instagram is op dat moment een bedrijfje met dertien werknemers. Systrom overlegt met zijn partner Krieger en binnen een paar dagen is de deal rond. Een belangrijke overweging is dat Instagram een eigen lijn kan blijven volgen.

 
Van Taylor Swift tot The New York Times
De gebruikers van Instagram zijn overwegend jong: veel tieners en twintigers. Celebrities als Taylor Swift hebben tientallen miljoenen volgers. Maar ook professionele fotografen gebruiken de app om hun werk te tonen. En gevestigde media nemen foto’s over. Zoals The New York Times, die met vierkante foto’s van Instagram begin vorig jaar de sneeuwstorm in New York liet zien.

Het succes maakt dat Systrom bedachtzaam is met veranderingen, zoals een nieuwe tijdlijn. ,,Als we iets goed doen met ons bedrijf is het dat we een grote verandering langzaam en bewust uitvoeren. We doen dat samen met onze community,” zegt hij. ,,Het is niet zo dat mensen morgen wakker worden en een ander Instagram vinden.”

 
De paus sluit zich aan
Te zien aan zijn eigen Instagram-account is Systrom veel op reis. Hij post selfies met celebrities. In februari zie je hem op audiëntie bij de paus. „We spraken over de kracht van beeld om mensen van verschillende culturen en talen bij elkaar te brengen,” schrijft hij op zijn Instagram post. Het bezoek blijft niet zonder vervolg: in maart opent de paus een account op Instagram. Binnen een dag heeft hij 570.000 volgers.

 
Bedrijven die de wereld veranderen
Het is een prestatie om een bedrijf met zoveel volgers in goede banen te leiden. In de krant The Telegraph geeft Systrom in een interview iets van zijn geheim als CEO prijs. Ik combineer een technische en sociale kant, vertelt hij. „Ik ben bedreigend genoeg omdat ik programma’s kan coderen en sociaal genoeg om ons bedrijf te verkopen.”

„We leren terwijl we verder komen,” zegt hij in hetzelfde interview. „En, by the way, terwijl we dat doen, maken we bedrijven die de wereld veranderen.”

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news