Candid. Platform
for growth.

Google zet nieuwe stap met zelfrijdende auto’s

Google zet nieuwe stap met zelfrijdende auto’s

In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van Frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring. Vandaag Ralph Rozema over zelfrijdende auto’s.

 
Zelfrijdende auto’s kunnen er wel eens sneller zijn dan je denkt. In de strijd met Uber heeft het Google-concern een nieuwe, veelbelovende alliantie gevormd. Uber heeft vooralsnog het nakijken.  Waymo is het onderdeel van Google’s moedermaatschappij Alphabet dat zich bezig houdt met zelfrijdende auto’s. En Waymo heeft deze week een akkoord gesloten met de belangrijkste concurrent van Uber, namelijk taxiappbedrijf Lyft, dat groot is in de Verenigde Staten. Het doel van de samenwerking: de technologie voor zelfrijdende auto’s mainstream maken.

 
Taxiappbedrijf Lyft
Door de samenwerking zet taxiappbedrijf Lyft zijn concurrent Uber in één keer op afstand. Lyft heeft al een deal met General Motors (GM), dat fors in het bedrijf investeert. Zij hebben afgesproken dat Lyft de komende jaren autonome chevrolets van GM gaat testen met klanten van Lyft. Nu komt daar de samenwerking van Lyft met het Google-concern bij. Waymo (van Google) werkt al met Fiat Chrysler om zelfrijdende auto’s te testen. Onlangs begon Waymo een proefproject in de stad Phoenix, waarbij consumenten in zelfrijdende Chryslers een gratis rit kunnen maken. Het bedrijf hoopt door de partnerships nieuwe manieren te vinden om de technologie in de praktijk te brengen.

Binnen vijf jaar mainstream?
Mede-oprichter John Zimmer van Lyft zei vorig jaar te verwachten dat binnen vijf jaar de meerderheid van de voertuigen die rijden onder hun taxiapp zelfsturend zal zijn. Mogelijk wist hij toen al van de aankomende deal met het Google-concern.

Details van de overeenkomst tussen Waymo en Lyft waarover The New York Times bericht, zijn niet bekendgemaakt. Uber wilde geen reactie geven. CEO Travis Kalanick van Uber zegt dat de technologie voor zelfrijdende auto’s van levensbelang is voor zijn bedrijf. Uber opende in 2015 in Pittsburg zijn Advanced Technology Center gericht op zelfsturende auto’s. In Toronto komt een vergelijkbaar experiment. Vorig jaar nam Uber voor ruim 600 miljoen dollar het bedrijf Otto over, een startup voor zelfsturende trucks.

Uber gebruikte gestolen technologie
Maar deze week kreeg Uber van de rechter een harde tik waar het gaat om zelfrijdende auto’s. Een hoge medewerker die bij Uber aan de technologie werkte, mag dat van de rechter niet meer doen. Hij werkte eerder bij Google en kopieerde vlak voor zijn vertrek naar Uber vertrouwelijke documenten over de technologie.

De rechter verbiedt Uber gebruik te maken van een besturingsmechanisme waarmee robotische auto’s om zich heen kunnen kijken. Die techniek bleek gestolen van Google. Uber mag van de rechter overigens wel zelf alsnog een vergelijkbaar besturingsmechanisme ontwikkelen.

Het wordt hard gespeeld, omdat in de markt voor zelfsturende auto’s straks vele miljarden zullen omgaan. Tientallen partijen proberen een graantje mee te pikken. Van Uber weten we dat zelfrijdende auto’s een speerpunt vormen. CEO Kalanick liet zich ooit ontvallen dat hij het niet zo gek zou vinden als er geen chauffeurs meer nodig zijn. Zijn chauffeurs vielen toen woedend over hem heen. Google werkt via Waymo al meer dan een decennium aan de technologie voor zelfrijdende auto’s. Dankzij de deal met taxiappbedrijf Lyft loopt Google ineens ver vooruit.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news