Candid. Platform
for growth.

Glassdoor: een review kan voor een werkgever hard uitpakken

Glassdoor

Ook in Nederland kunnen werknemers online een beoordeling op Glassdoor schrijven over het bedrijf waar ze werken. En dat gaat er soms hard aan toe. Glassdoor is begonnen in de VS en wordt nu voor meer dan een miljard dollar overgenomen door het Japanse Recruit Holdings. Glassdoor biedt werkgevers de mogelijkheid tot employer branding, maar negatieve beoordelingen kunnen een nachtmerrie zijn.

Ook Nederlandse site van Glassdoor laten werknemers massaal van zich horen. Op 3 september staat Booking.com bovenaan bij de trending bedrijven. Het bedrijf krijgt een gemiddelde beoordeling van 3,1 sterren (van totaal vijf sterren). Dit zijn de laatst toegevoegde recensies:

-16 augustus (iemand met een voltijdbaan). Pluspunten: '1000 euro voordeel met accommodatieboeken op de website. Minpunten: politieke spelletjes, meten met twee maten'.

-26 juli (een voormalig werknemer). Pluspunten: 'mooie business case, veel uitdagingen. Minpunten: vriendjespolitiek, hoger management sluist vrienden naar binnen en laat mensen doorstromen naar betere banen ook zonder competenties. Al mijn beoordelingen waren uitstekend. Twee maanden later ontslagen omdat er geklaagd was'.


Krappe arbeidsmarkt geeft werknemer meer macht
Glassdoor presenteert zich in de eerste plaats als recruitmentsite. Bedrijven kunnen vacatures plaatsen en kunnen hun brand als werkgever neerzetten. Maar de site is vooral bekend door de beoordelingen die werknemers over de bedrijven schrijven.

In de VS is Glassdoor in grootte de tweede recruitmentsite. De Japanse firma Recruit Holdings, die ook Indeed in handenheeft, betaalt nu 1,2 miljard dollar voor de overname van Glassdoor. Volgens  The Washington Post  is de hoge prijs goed te verklaren. De arbeidsmarkt is in veel sectoren krap, dus bedrijven moeten zich meer dan ooit bewijzen om werknemers aan zich te binden. Het past ook in de trend dat bedrijven meer transparantie moeten geven. „Glassdoor heeft de wereld van recruiting ontwricht. Het bedrijf zorgt ervoor dat slechte managers en slechte recruiters verantwoording moeten afleggen. En dat is nodig ook," zegt een analist in de krant.


Sollicitatiegesprek net even anders
Het heeft al tot opmerkelijke situaties bij sollicitatiegesprekken geleid. Sollicitanten kijken vooraf op Glassdoor, zoals  The New Yorker beschrijft. Ze kunnen zomaar zeggen: „Ik heb dit gezien op Glassdoor. Wat is uw reactie daarop?" Vooral in de techsector met personeelstekorten pakken sollicitanten mogelijk toekomstige werkgevers soms hard aan.

Grote werkgevers kunnen voor een bedrag variërend van enkele duizenden tot honderdduizenden dollars diensten kopen bij Glassdoor. Dat kan gaan om het publiceren van vacatures, maar ook voor een aparte 'employer brand' service. Denk aan een branded website op Glassdoor met de missie en waarden van het bedrijf. Ook levert Glassdoor analyses en statistieken op basis van commentaren van werknemers en over de zoekgewoonten van gebruikers. Volgens sommige analisten heeft Glassdoor een markt gecreëerd waarbij bedrijven zich haast verplicht voelen om te betalen voor employer branding services om zo hun beste gezicht te laten zien.


Meeste reviews positief
Het merendeel van de reviews is positief. 73 procent van de werknemers geeft als kwalificatie 'OK' of 'tevreden' aan hun baan en werkgever. Regelmatig brengt Glassdoor rankings uit met bedrijven waar je het beste kunt werken en wie de beste CEO is. Zulke lijstjes vinden goed hun weg naar de media. Nederlandse rankings zijn er ook (zie bijvoorbeeld Business Insider).De Nederlandstalige website bestaat sinds 2015. Het hoofdkantoor van Glassdoor staat in Mill Valley in Californië. Daarnaast is het bedrijf actief in ondermeer Duitsland, Engeland en Frankrijk. Op de sites staan bijna  42 miljoen reviews over meer dan 800.000 bedrijven.


Aantijgingen wegens seksuele intimidatie
Een terugkerend thema is seksuele intimidatie en discriminatie. ,,Ik word dagelijks seksueel geïntimideerd,'' schrijft een werkneemster. ,,Dit is een door mannen gedomineerd bedrijf en dat is hoe het werkt.'' Het zijn soms harde aanklachten. Daarmee is natuurlijk niet bewezen dat het ook zo is. In een interview met Recode zegt CEO Robert Hohman dat aantijgingen van seksuele intimidatie niet van de site worden verwijderd. De site geeft prioriteit aan bescherming van werknemers (in plaats van de reputatie van het bedrijf). Het criterium is of mensen die op zoek zijn naar een baan er iets aan hebben. „Zulke informatie is relevant voor mensen die overwegen daar te gaan werken, daarom staan we het toe op de site."

De grote vraag is vooral of de reviews kloppen. Soms blijken er fake reviews te verschijnen van mensen die maar wat schrijven om een bedrijf in negatief of juist positief daglicht te stellen. CEO Hohman, die eerder werkte voor Microsoft en Expedia, is zich daar bewust van. Hij probeert met slimme software en moderating teams te zorgen dat alle reviews authentiek zijn. Soms kan een verdacht mailadres reden zijn om een post te verwijderen. De teams letten er op dat reviewers zich aan de regels houden. Zo moeten de reviews over het bedrijf gaan, kritiek op een persoon is niet toegestaan.

De moderating teams verwijderen geregeld posts, bijvoorbeeld als die discriminerend zijn. Soms wordt een leidinggevende uitgemaakt voor dik en vet. „Dat soort uitlatingen komen we veel tegen," zegt een moderater in The New Yorker. Die mogen niet, want ze zijn een aanval op een persoon. Maar bij een fitnessbedrijf mocht dit wel: 'de CEO is veel te zwaar en rookt een pakje sigaretten per dag' (want van belangvoor de werkzoekende om te weten).


PR-activiteiten geweerd bij reviews
Soms verschijnen er reviews die te mooi zijn om waar te zijn. Zulke reviews blijken dan afkomstig van het management en dat mag niet. Glassdoor neemt veel stappen om PR-activiteiten bij de reviews te voorkomen, zoals het bedrijf in The New Yorker toelicht. Ook de moderators spelen daarbij een rol. Ze herkennen zulke reviews bijvoorbeeld aan minpunten die niet echt een minpunt zijn, zoals 'teveel gratis consumpties waardoor ik ben aangekomen' of 'het enige nadeel is dat ik mijn baan te leuk vind'. Hohman is ervan overtuigd dat het team de meeste fake reviews eruit haalt. PR binnen de reviews mag dus niet, maar een bedrijf kan wel een reactie bij een negatieve review achterlaten. En een review van het hoofd van de PR-afdeling? Dat mag, want die is ook een werknemer.

Tot slot nog even kijken hoe Glassdoor er zelf van afkomt. Er zijn zo'n vijfhonderd beoordelingen. Het bedrijf krijgt 4,1 sterren. Je vraagt je dan toch af of het management niet een beetje meegeschreven heeft. Maar naast talrijke positieve beoordelingen vegen sommige werknemers de vloer aan met Glassdoor. ,,Ik ben geschokt en teleurgesteld,'' schrijft iemand. Meestal zijn negatieve reviews niet goed voor een bedrijf, maar bij Glassdoor komt het de geloofwaardigheid ten goede.

Zakenblad Quartz noemt een aantal best practices voor werknemers om reviews over een bedrijf te schrijven:

- Maak geen statements die je niet kan bewijzen

- Beperk je posts tot vroegere werkgevers

- Feiten zijn belangrijker dan meningen

- Wees zo fair en objectief mogelijk 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news