Candid. Platform
for growth.

'Facebook Shops wordt concurrent van Amazon'

facebook-shopklein

Facebook lanceerde in mei dit jaar een functie om voor bedrijven en merken voortaan één webwinkel te maken voor al zijn platforms: Facebook Shops. In eerste instantie heel interessant voor het mkb, maar ook grotere merken gaan het testen, verwacht Danny van Heusden van daily dialogues.


Een webshop die op alle Facebook-platforms hetzelfde werkt. Niet alleen Facebook zelf, maar ook Instagram en later Messenger en WhatsApp. Facebook opende de mogelijkheid enkele maanden geleden, had in de Verenigde Staten al een test lopen met de eerste miljoen winkels en introduceert de tool de komende tijd stapsgewijs in andere landen.

Bij de lancering van Facebook Shops denk je meteen: dat is een concurrent voor Amazon, het platform dat al een tijdje de marktleidende 'market place' is in een groot deel van de wereld. Facebook heeft op Amazon een streepje voor vanwege een nog groter bereik. Danny van Heusden, client manager bij social bureau daily dialogues, ziet dat ook zo. ,,In onze ogen kan Facebook Shops op termijn zeker de concurrentie aan met Amazon. Mensen zijn al actief op de Facebook-platforms, kennen de omgeving goed en willen over het algemeen niet naar een website gaan om af te rekenen. Ze willen gewoon met één klik een product kunnen kopen. Hoe simpeler en gemakkelijker het proces is, hoe blijer de consument."

WeChat en Alibaba
Je kan de situatie vergelijken met WeChat en Alibaba in China. ,,Analisten speculeren al langer dat het Facebooks ambitie voor de lange termijn is om een zogenaamde 'super-app' zoals WeChat te worden. Daarmee kunnen gebruikers berichten sturen, producten kopen en geld verzenden op één platform. En er is voor elk publiek een platform. Als een bedrijf zich richt op een oudere doelgroep is Facebook interessant, om jongeren te bereiken is Instagram de goede omgeving."

Tikkie
Facebook wil zich met Shops in eerste instantie op kleine ondernemers richten. Veel van die mkb'ers kunnen nu - zeker met de crisis - het hoofd maar net boven water houden. Dat kan een uitkomst zijn voor bedrijven die online producten willen verkopen of dat al doen. ,,De functie is namelijk gratis. Dit is dus de ideale kans voor kleine ondernemers zonder webshop om toch online te kunnen verkopen. Vooral als de shop wordt ondersteund met Facebook-diensten als WhatsApp, Messenger en Instagram. Bezoekers kunnen dan direct hun bestelling plaatsen. Op die manier is het hebben van een webshop niet noodzakelijk."

Er is nog wel een nadeel: in Nederland kun je in tegenstelling tot de VS nog geen betalingssysteem aan je winkel koppelen. Van Heusden: ,,Maar je zou dit kunnen oplossen door een tikkie te sturen op WhatsApp, Messenger of Instagram."

Look & feel
Verder is het technisch eenvoudig om ermee te beginnen. ,,Facebook Shops is makkelijk aan te maken voor bedrijven die al een catalogus hebben op hun Facebook-pagina. Je kiest producten uit je catalogus die je in je Facebook Shop wilt laten zien. De shop is geheel naar wens aan te passen qua look & feel, zodat het voelt alsof je in een webshop aan het browsen bent." Ook kan je je producten of winkel promoten met advertenties en stories. Facebook wil het op termijn ook mogelijk maken om in livestreams direct naar producten te linken. Van Heusden verwacht dat niet alleen kleinere bedrijven Facebook Shops zullen omarmen, ook grotere merken gaan het testen. Het kan zeker interessant zijn voor grotere bedrijven om ook een eigen salesstrategie binnen Facebook Shops toe te passen. Je kan dan direct met de klant communiceren en verkopen tegelijk. Dat heeft Facebook voor op Google Shopping en Amazon, die dit niet hebben."

FOTO SHUTTERSTOCK

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news