Candid. Platform
for growth.

Contentmakers krijgen op blockchains wél goed betaald

Contentmakers krijgen op blockchains wél goed betaald

Videomakers, musici en influencers gaan op blockchain platforms veel meer verdienen dan op YouTube, iTunes of Spotify. Blockchain startups, vooral in de VS, brengen contentmakers en hun fans rechtstreeks met elkaar in contact. De werkwijze is nieuw, maar de startups ontwikkelen zich snel.

 
Het is een groeiende lijst startups die contentmakers direct met fans in contact brengt. Artiesten omzeilen zo de ongunstige voorwaarden van iTunes, Spotify, Amazon of YouTube. Bij blockchain is er geen intermediair bedrijf dat geld in eigen zak steekt, maar verlopen contacten rechtstreeks. Musici maken al gebruik van blockchain startups als DECENT, Ujo music of Mycelia. Blockchain alternatieven voor YouTube zijn Flixxo of StreamSpace. Voor de film- en tv-wereld is er het 21Million Project.

 
Spotify en iTunes
Apple en Spotify maken met hun streamingsabonnementen enorme winsten over de hoofden van artiesten, schrijft de HuffPost. Bij iTunes leveren musici zo’n 30 procent van de opbrengsten in; voor contentmakers op Amazon is dat 30 tot 75 procent, constateert Forbes. Musici verliezen tot 86 procent van de opbrengsten aan intermediairs. Blockchain startups zijn nu begonnen met een offensief om intermediaire bedrijven te ontwrichten om zo musici en andere creators te laten profiteren, schrijft Forbes in een ander artikel.

 
Blockchains voor muziek en video
Magazine TechCrunch ziet grote voordelen van blockchain platforms voor content creators. Dit zijn ze op een rijtje gezet:
  1. Het systeem zorgt voor direct contact tussen gebruikers en contentmakers. Musici of videomakers hoeven dus niet tussenliggende platforms of banken te gebruiken waarvoor ze fors moeten betalen. Om het platform te laten draaien, zijn wel investeringen nodig, maar de organisatie gaat niet tússen de artiest en de consument inzitten.
  2. Muziek of video wordt in blokken vastgelegd (met ID en tijdstempel) zodanig dat het onveranderbaar is. Gebruikers kunnen muziek dan niet zo maar downloaden, kopiëren of veranderen. Ook metadata als rechten zijn niet meer te wijzigen. Dat garandeert dat makers betaald krijgen voor het gebruik van de content.
  3. De betaling verloopt via ‘smart contracts’, die met behulp van software zelf de betaling in werking zetten. Dat kunnen microbetalingen zijn, dus als een gebruiker een bepaalde track luistert, wordt het microbedrag daarvoor automatisch overgeschreven. Zulke betalingen gebeuren met een digitale munt, die aan de blockchain verbonden is (voor meer uitleg over blockchains: zie dit artikel op frank.news).
 
Openheid staat voorop
Blockchain startup DECENT is vanuit Zwitserland met een bètaversie aan de gang. Op DECENT GO kunnen gebruikers uploaden, downloaden, browsen en digitale content kopen en verkopen. De opbrengsten komen volledig in handen van verkopers, dus zonder afdrachten aan het platform. Betalingen gebeuren met de digitale munt DCT (Digital Content Token). Sinds de lancering van de munt in de zomer heeft DECENT via crowdfunding meer dan 4 miljoen dollar binnengehaald. Het platform biedt ruimte voor allerlei content, van muziek, video tot boeken. Het is nog niet zoveel wat er staat, maar je kan het al wel kopen. Doe je dat voor het eerst, dan kom je in een nieuwe wereld terecht, want alles werkt met digitale munten. Aan cryptomunten kan je komen via een wisselkantoor op internet waar je een wallet kan nemen. Check wel de betrouwbaarheid van zulke sites. Het is ook de vraag of DECENT zelf 100 procent veilig is, want het gaat nog om een experimentele techniek. De gedrevenheid van de oprichters is er in elk geval niet minder om. Openheid en fairness staan voorop. ,,We hebben DECENT GO ontworpen om meer transparantie en eerlijkheid in de digitale content industrie te brengen,” zegt CEO Matej Michalko.

 
Singer-songwriter Imogen Heap neemt het voortouw
De Engelse singer-songwriter Imogen Heap experimenteerde al met Ujo Music om haar tracks zonder tussenkomst van derden bij haar fans te krijgen. De betaling verliep via het Ethereum platform. Ujo, gevestigd in Brooklyn in New York, werkt nu aan een groter blockchain platform. ,,We willen een creatief systeem bouwen dat fair is naar artiesten toe,” zegt oprichter Jesse Grushack in deze korte docu.

Imogen Heap werkt inmiddels aan een eigen muzieksysteem met de naam Mycelia. Met de blockchaintechnologie als basis gaat haar platform directe betalingen regelen voor artiesten die ook meer controle krijgen over hun muziek en bijbehorende data. In magazine Quartz zegt Heap te streven naar een ‘fair trade’ muziekindustrie. ,,Het gaat erom de macht weg te halen bij de top en terug te geven aan de artiesten die zo hun eigen toekomst kunnen vormen.”

 
Alternatieven voor YouTube
De meest genoemde blockchain alternatieven voor YouTube zijn Flixxo en StreamSpace. De platforms zijn nog in ontwikkeling. Hier verkopen videomakers straks hun werk op een blockchain en krijgen zij alle opbrengsten. Videomakers die hun content uploaden op Flixxo leggen in een smart contract vast wat gebruikers betalen voor het streamen van de video. Betaling gebeurt met de eigen cryptomunt Flixx. De contentmakers kunnen een percentage van de opbrengsten geven aan andere gebruikers die daarvoor de video verder willen delen en zo bekendheid geven.

Opvallend is ook hoe advertenties bij Flixxo gaan werken: adverteerders kopen daarvoor digitale munten (Flixx) van de contentmakers. Vervolgens leggen adverteerders in een smart contract vast hoeveel zij gaan betalen aan gebruikers die de ads bekijken. Je leest het goed: mensen die advertenties bekijken, krijgen daarvoor iets betaald. Het is een idee dat overal opduikt in de blockchainwereld en hier in de praktijk wordt uitgewerkt.

Naast Flixxo is er StreamSpace, een ander YouTube-alternatief, dat zich presenteert als ‘the most progressieve streaming marketplace in the world’. Zulke alternatieven kunnen op termijn ook werken voor influencers, omdat ook zij dan ongunstige voorwaarden van intermediairs kunnen omzeilen. Er is zelfs een speciale blockchain site opgericht voor influencers: Social Media Market. Het is net van start gegaan, met een flitsende website, maar het is nog even afwachten hoe en of het gaat werken.

 
De eerste blockchain tv-serie
Ook de film- en tv-wereld heeft de blockchain ontdekt, want ook daar blijft nu bij intermediairs veel aan de strijkstok hangen. Het 21Million Project presenteert zich als het eerste kanaal voor blockchain tv. De site lijkt op het eerste gezicht op een presentatie van een futuristische thriller. Bijzonder is dat de blockchaintechniek ook wordt gebruikt bij het maken van de serie, waarbij teams in veel verschillende landen naast elkaar werken. Verder werkt de startup aan een transparante manier om filmprojecten te kunnen financieren los van alle intermediairs in Hollywood. Ten slotte gaat het blockchain platform de rechten van de contentmakers regelen.

Nick Ayton is programmeur en medeoprichter van het 21Million Project. ,,Platforms als Spotify, iTunes en Netflix worden door consumenten als een stap vooruit gezien, maar artiesten schieten er niets mee op. Het betekent dat hun beloningen miniem zijn,” zegt hij in Forbes. Daar moet het nieuwe platform verandering in brengen.

Al met al lijkt er een kleine revolutie aan de gang in de wereld van contentmakers. De blockchain-aanpak is nog nieuw en veel hangt af van hoe het in de praktijk gaat uitwerken. Hoeveel van de nieuwe platforms zullen het redden? Ga je op een blockchain net zoveel views krijgen als op YouTube? Hoe zit het met het betalen van royalties, is het nieuwe systeem voldoende waterdicht? En valt er in de praktijk goed te werken met cryptomunten en te verwachten koerswisselingen? Hoe dan ook, blockchains lijken nu al niet meer weg te denken uit de media. De vraag is vooral: hoe snel zal het gaan?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news