Candid. Platform
for growth.

Big Data Expo: verzamel niet alleen, doe iets met je data

BigDataExpo

Hoe creëert een retailer met behulp van big data een persoonlijke winkelervaring? Hoe kan een plaatselijke fietswinkel dankzij big data de verkoop omhoog stuwen? En hoe helpen big data de entertainmentindustrie? Op de tweedaagse Big Data Expo in Utrecht (19 en 20 sept) is het druk. Want big data, hoe abstract ook, zijn hot.

Alles draait erom zoveel mogelijk data te verzamelen. Mis, daar gaat het dus niet om. Het gaat erom wat je met data doet, hoe je ze inzet om je bedrijf naar nieuwe hoogten te stuwen. Peter Burggraaff van The Boston Consulting Group kent de voorbeelden van hoe het wel en hoe het niet moet. „Sommige bedrijven verzamelen veel data en doen er vervolgens bijna niets mee. Dat is het probleem, niet hoe je data moet verzamelen."

De hal van de Big Data Expo bruist. Bezoekers lopen langs de vele stands van techbedrijven die je kunnen helpen hoe met data om te gaan. Het gaat over het bieden van een persoonlijke winkelervaring, het maken van segmenten binnen je klantengroep en over algoritmen, wiskundige modellen die worden ingezet voor patroonherkenning. Er zijn presentaties met case studies (van de Fietsspecialist tot RTL) en lezingen over hoe big data het ondernemen veranderen.


Persoonlijke winkelervaring
Werken met big data is niet een technisch klusje erbij, maar betekent dat je je bedrijf anders moet organiseren: van een wellicht wat traditioneel bedrijf naar een onderneming waar data sturend zijn. Dat werkt in het hele bedrijf door. „Het is een andere manier van denken. Het analyseren van data met een algoritme, daar kan je een oplossing voor vinden. Maar de mensen in het bedrijf moeten wel meegaan met zo'n proces, ook de verkopers. Het vraagt een andere mindset," zegt Burggraaff.

The Boston Consulting Group adviseert bedrijven hoe ze het kunnen doen. Burggraaff komt uit de retail, hij noemt Chinese supermarkten als JD.com en Hema graag als voorbeeld. „Je ziet mensen met hun smartphone scannen voor extra informatie. Dankzij de data krijgen ze aanbiedingen die op hun wensen zijn afgestemd. Klanten blijken zo'n persoonlijke winkelervaring te waarderen."


Fietsspecialist en Bike Totaal
Ook de fietsenwinkel om de hoek werkt tegenwoordig met big data. Val je in een bepaald klantenprofiel dan zie je advertenties die op die groep zijn gericht. Ook data over de omgeving spelen mee. Wonen er veel kinderen, maar worden kinderfietsen nauwelijks verkocht? Dan is er een mismatch en is het zaak de kinderfietsen beter onder de aandacht te brengen. Het zijn de data die marketing sturen. Jeroen Schrijver verteltover datagebruik bij de Dynamo Retail Group, de overkoepeling van de Fietsspecialist en Bike Totaal. Het zijn veel winkels, dus veel gegevens, maar ook plaatselijke omstandigheden spelen mee. Sommige data komen van databedrijf EDM (zoals: welke media leest de doelgroep 'actieve vijftigplussers').

De algoritmen met de data leverden een indeling in uiteindelijk vijf groepen producten op: stadsfietsen, elektrische stadsfietsen, onderdelen, service, overigen. Die groepen zijn ongeveer even groot, en de mensen die op zulke producten uit zijn, krijgen nu gerichte nieuwsbrieven en aanbiedingen. De klanten worden beter bediend en de verkoop neemt toe. Dat is hoe big data werken.


Hoe beginnen met big data?
Het devies is: begin klein. Veel bedrijven die voor het eerst met big data aan de gang gaan, verzamelen zoveel mogelijk en raken vervolgens de weg kwijt. Dat is nergens voor nodig. Ook met weinig data kan je al goede segmenten maken en klanten persoonlijke ervaringen bieden.

„Als het in het klein succesvol blijkt, wordt het daarna tijd om te groeien," zegt Burggraaff. „Test of het werkt. Ga dan opschalen en verbreden. En verander het denken in de organisatie zodat men inzichten uit algoritmen gaat gebruiken."

Uiteindelijk kan een 'bionic' organisatie ontstaan die volop profiteert van moderne technologie om daarmee waarde te creëren, zoals Burggraaff eerder al schreef in een post op LinkedIn.


Data reizen de wereld over
In de grote zaal is het zo druk dat mensen moeten staan. Big data hoogleraar Frans Feldberg van de Vrije Universiteit voert het woord. Hij vergelijkt de opkomst van big data met een grote uitvinding. „Denk aan de microscoop waardoor je ineens dingen kan zien die niet eerder zichtbaar waren. We leerden zo bacteriën kennen, we konden geneesmiddelen tegen ziektes maken."

De impact van big data uit zich op twee manieren: ze kunnen over de hele wereld reizen (portability) en je kan data met elkaar verbinden (interconnectivity). Dat reizen over de wereld was in de begintijd nog een hele klus. Feldberg toont een foto een oude harde schijf, zo groot als een koelkast, die in een vliegtuig wordt geladen. Nu past een schrijfje in een smartphone en er kan nog meer op ook. Zo snel kan het gaan.

De waarde van big data zit in de vele details die beschikbaar komen. Een gemeente wist vroeger nauwelijks iets over individuele inwoners, nu wel en zelfs veranderingen in de loop der tijd. Dat is voor bedrijven niet anders. Soms zijn er zoveel data dat het niet meer te managen is. En data gaan altijd samen met de discussie over privacy.


RTL: entertainment zoeken met data science
Bij entertainment denk je misschien niet meteen aan big data. Maar grote sites als Netflix of Spotify maken er dankbaar gebruik van. Vooral de playlists van Spotify hebben een naam vanwege de goede suggesties: gebaseerd op eerdere keuzes en toch verrassend. Ook RTL gebruikt big data, vertelt Daan Odijk, data scientist bij RTL. Dat gaat vooral over internet. RTL is eigenaar van Buienradar, Videoland en natuurlijk RTL Nieuws, dat op tv en internet te zien is.

Met behulp van data over eerdere bezoeken krijgen kijkers aanbevelingen voor films of news items. Dat is zoals veel websites het doen, maar RTL heeft meerdere algoritmen onderzocht en gekeken welke het beste werkt. Het laat zien dat ook een traditioneel tv-platform niet meer zonder big data kan.


Advies van Forrester Research
Analist James McCormick van het invloedrijke onderzoeksbureau Forrester Research toont het in een grafiek: bedrijven die inzichten halen uit data doen het beter dan hun concurrenten en zulke verschillen nemen alleen maar toe. Ga de concurrentie aan met big data en stel klanten centraal, is zijn advies.

Hij presenteert vijf aanbevelingen rond big data:

-Stuur je inkomsten de hoogte in met grootse klantervaringen;

-Zorg voor een maximale business value van technologie;

-Excelleer met marketing waarin klanten centraal staan;

-Bouw een organisatie die gedreven wordt door inzichten uit data;

-Onderscheid je op het digitale vlak. 

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news