Candid. Platform
for growth.

‘Amazon roept oorlog uit tegen merken’

‘Amazon roept oorlog uit tegen merken’

Amazon is druk bezig het bestaan van merken te ondermijnen met behulp van spraakassistent Alexa. De internetgigant werkt er volgens marketingprofessor Scott Galloway hard aan om brands overbodig te maken.

 
Het is niet de minste die waarschuwt voor de werkwijze van het steeds machtiger Amazon om merken buiten spel te zetten. Scott Galloway, hoogleraar aan de Stern School of Business van New York Universty, denkt dat de werkwijze van Amazon het einde kan inluiden voor veel brands.

Volgens Galloway veranderen spraakassistenten de manier waarop we producten bestellen. Consumenten zoeken steeds minder vaak naar een merk, maar bestellen levensmiddelen of andere producten via assistent Alexa zonder zelfs maar aan een merknaam te denken. „Consumenten zeggen tegen Alexa welke producten ze willen hebben. Amazon regelt het en de leverancier wordt niet meer genoemd,” licht Galloway toe aan Business Insider.

 
Spraakassistenten veranderen het winkelen    
Galloway ziet ‘voice’ of ‘spraak’ als de belangrijkste technologische ontwikkeling in 2017. De spraakassistenten veranderen hoe we winkelen. Als je naar een winkel gaat, zie je de verpakkingen. Je ziet hoe prijzen omhoog of omlaag gaan. Je ziet hoe het eruit ziet, al die dingen waar grote merken als Unilever of Procter & Gamble miljarden aan hebben besteed, waar ze generaties lang aan hebben gewerkt.

Maar als mensen via assistent Alexa mondeling producten bestellen, vragen ze niet meer om een merk. Je ziet, constateert Galloway, dat consumenten alleen het type product noemen dat ze willen bestellen en ze zien dan wel wat er komt.

 
Amazon bepaalt welk merk 
De gevolgen zijn volgens Galloway enorm. „Amazon heeft feitelijk de oorlog uitgeroepen  – met steun van een half miljard consumenten en met goedkoop kapitaal  – tegen brands.  Het algoritme dat Amazon heeft ontwikkeld zorgt ervoor dat consumenten het juiste product krijgen voor een lage prijs,” zegt hij. Maar Amazon heeft er ook zelf belang bij waar dat algoritme uitkomt. „Amazon zal in een nanoseconde de beste deal voor je vinden. Waarschijnlijk is dat het product dat voor Amazon de meeste winst oplevert. En zo kom je uiteindelijk uit bij de tandpasta van Amazon zelf,” aldus Galloway.

 
Ook bij Google vallen merken weg 
Assistent Alexa van Amazon heeft een snelle opmars gemaakt, vooral in de VS. Van koelkasten tot kinderspeelgoed, je kan het allemaal via Alexa bestellen. Ook Google en Microsoft hebben spraakassistenten, maar Alexa heeft een flinke voorsprong. Galloway merkt op dat consumenten ook bij het zoeken op Google steeds minder merknamen gebruiken. Je zoekt op een product en van wie dat afkomstig is maakt steeds minder uit. Brands komen zo steeds meer aan de zijlijn te staan.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news