Candid. Platform
for growth.

Amazon gaat concurrentie met Google en Facebook aan

Amazon gaat concurrentie met Google en Facebook aan

Internetgigant Amazon werkt achter de schermen aan een groots advertentieplatform, dat moet gaan concurreren met Google en Facebook. En Amazon heeft een grote troef in handen: big data van klanten waar de twee andere techbedrijven van kunnen dromen. Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat Amazon in 2018 al een advertentieopbrengst kan hebben van vijf miljard dollar. 

Amazon doet een beetje geheimzinnig over wat er de schermen gebeurt, maar mondjesmaat komen berichten naar buiten over het grote advertentieplatform dat in de maak is, zoals onlangs nog in Digiday. Eerder berichtte The Wall Street Journal hoe Amazon oprijst in het digitale ad landschap. Het is een logische stap, omdat Amazon als geen ander beschikt over big data van klanten die online producten kopen.

Concurrentie met Google en Facebook
Ook over de huidige advertentieinkomsten geeft Amazon geen openheid, omdat die worden ondergebracht in andere categorieën. Maar volgens een rapport van effectenhuis BMO Capital Markets maakt de advertentietak van Amazon een snelle groei door. De analisten verwachten voor dit jaar een opbrengst van 3,5 miljard dollar; voor 2018 zelfs 5,7 miljard. „We denken dat Amazon snel meer gaat concurreren met Google en Facebook,” zegt financieel analist Dan Salmon.

Waar Google en Facebook om tal van redenen onder vuur liggen - denk aan privacy - doen weinigen daar bij Amazon moeilijk over. Als de producten die je bestelt maar goed zijn en op tijd aankomen, vinden consumenten dat Amazon het prima doet. Bij Amazon geen gedoe over fake news of video’s waarop live te zien is geweest hoe iemand wordt vermoord. Ook Google worstelt met soms gewelddadige content van gebruikers. Amazon spreekt juist tot de verbeelding met drones die producten kunnen leveren. Bovendien krijg je op de site van Amazon leuke suggesties voor producten die je nog meer kan kopen. Eindelijk eens een keer goed gebruik van data. Privacybezwaren lijken veel minder te spelen.

Snelle groei advertentietak
Ook zakenbank Morgen Stanley ziet een mooie toekomst. De groei van de advertentietak van Amazon gaat zo snel, verwacht de bank, dat het bedrijf in 2018 kan rekenen op een opbrengst van vijf miljard dollar. Daarmee gaat Amazon inbreken op het duopolie van Google en Facebook. Het is een eerste stap. Google kreeg afgelopen jaar 79 miljard dollar aan advertentieinkomsten en dat is ruwweg drie keer zoveel als Facebook, dat op ruim 26 miljard uitkwam.

Amazon Advertising Platform
Een centrale rol is er voor het Amazon Advertising Platform. Het is de bedoeling grote namen aan te trekken, bekende brands die je ook ziet in tv-spots, met als belangrijkste doel brand awareness, dus minder gericht op directe verkoop. Amazon ontwikkelt daarvoor nieuwe tools, tot op zekere hoogte vergelijkbaar met die van Facebook en Google. Daarnaast gaat het onder meer om Amazon Video Ads en Sponsored Products.

Analist Salmon van BMO Capital Markets benadrukt het grote concurrentievoordeel dat Amazon heeft ten opzichte van Google en Facebook. „Al ruim twintig jaar verzamelt Amazon data over koopgewoonten van consumenten, waarmee het zich onderscheidt van Google en Facebook. Google weet waar mensen op het web naar zoeken. Facebook kent interesses van mensen en weet met wie ze connected zijn. Maar Amazon kent de specifieke producten die mensen kopen en hoe vaak ze dat doen,” zegt Salmon op marketingsite PracticalEcommerce.
Via het Amazon Advertising Platform - AAP - kunnen partners van Amazon targeted ads kopen op andere websites. Die ads zijn gericht op consumenten die eerder bij Amazon hebben gekocht zodat de advertenties kunnen inspelen op specifieke persoonlijke wensen.

Video Ads
Afgelopen maart lanceerde het bedrijf in een aantal landen een nieuw videomodel, Amazon Video Ads. Adverteerders kunnen auto-play video’s tonen aan consumenten die rondkijken op pagina’s van Amazon op een desktop, tablet of smartphone. Het bedrijf is goed in staat mensen te volgen als ze overstappen van het ene naar het andere apparaat. Of de ervaring voor consumenten even prettig blijft, valt nog te bezien. Ongevraagde advertenties roepen irritatie op, zeker als video’s spontaan beginnen af te spelen. Het is wat anders als het precies gaat om het product waar je naar op zoekt bent en dat is wat Amazon hoopt te bereiken.

Niet alleen grote merken, ook kleine verkopers krijgen meer advertentieruimte. Bedrijven op Amazon kunnen gebruik maken van sponsored pay-per-click ads. Het is mogelijk sleutelwoorden te wijzigen of ads te stoppen en later te herstarten. Verkopers krijgen tips om ads te verfijnen.

Aantrekkelijke ROI
Analist Salmon onderstreept dat bij Amazon de kans groter is dat klanten ook daadwerkelijk overgaan tot de aankoop van een product, meer dan bij Google of Facebook. „Mensen komen naar Amazon met de intententie om iets te kopen. Dat is een voordeel voor brands en verkopers die klanten willen bereiken die uitzijn op een aankoop. Amazon sponsored products leveren zo een aantrekkelijke ROI voor marketeers op.”
Een speciale rol lijkt weggelegd voor spraakassistent Alexa. Bedrijven vrezen dat consumenten via Alexa geen merken meer bestellen, maar alleen producten en dat Amazon zelf het merk erbij zoekt. Het kan natuurlijk ook dat Alexa terugpraat in de vorm van advertenties. Maar daar ziet Amazon voorlopig vanaf. Programmeurs die voice apps voor Alexa ontwikkelen, hebben te horen gekregen dat ze daar geen advertenties meer in mogen verwerken,schrijft magazine TechCrunch. Alleen muziek, radio en news briefings apps (waar ads een ondergeschikte rol spelen) mogen wel. Critici zeggen dat Amazon aan Alexa zeker gaat verdienen, maar dat in eigen hand wil houden.

Hoe groot het ook gaat worden, voor Amazon blijven ads voorlopig neveninkomsten. Het meest verdient de internetgigant aan cloud services voor bedrijven, gevolgd door de online verkoop van producten. Daarnaast is er Amazon Prime, bekend van de streaming services. Advertenties vormen een relatief nieuwe tak. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel Amazon van Google en Facebook gaat afsnoepen, dat het gaat gebeuren staat wel vast.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news