Candid. Platform
for growth.

Het geheim van een effectieve smartphone video

videoklein

Smartphones zijn steeds geschikter om marketingvideo's te maken. Laagdrempelig en van goede kwaliteit. En de nabewerking gebeurt steeds vaker met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Pelpina Trip leerde het vak in de Verenigde Staten en is nu een veelgevraagd trainer bij bedrijven. 

Een van de grootste fouten die bedrijven maken: een dure video produceren en vervolgens vergeten de marketing daarvoor te doen. „Je moet wel zorgen dat je video's door je doelgroep worden gezien en daar is gerichte marketing voor nodig." Een goede video hoeft volgens Pelpina Trip niet duur te zijn. „Met de smartphone kan je een prima video maken, die het goed doet op social media."

Internettrends en virale video's
Ze werkte als presentator en producer voor een Amerikaans televisiestation. Na een mediastudie in de VS kon ze aan de gang bij CW, een tv-netwerk in Dallas, Texas. Als producer viel ze op door haar gebruik van social media en al snel stond ze zelf voor de camera. „Ik maakte bijdragen over internettrends, virale video's en social media." Weer terug in Nederland begint ze trainingen te geven aan bedrijven. Hoe zet je video in en hoe kan je dat slim doen met de smartphone? Ze schreef er een boek over: Video Smart.

Na Amerika was Nederland weer even wennen. „In de VS plak je makkelijk even een logo in een video, maar in Nederland willen magazines dat meestal niet. Als je sponsors noemt, mag het hier niet te prominent. Dat is in Amerika echt anders." Ze heeft haar werkwijze aangepast. Maar nog steeds let ze op de VS. „Daar zie je marketingtrends die uiteindelijk hiernaartoe komen, dat blijf ik volgen."

Voordeel van de smartphone
Waarom zou je een marketingvideo opnemen met een smartphone? „Omdat het echt is. Dat is het grote voordeel: het is niet gekunsteld. En je hebt je smartphone altijd bij je. Een mooi moment hoef je zo niet voorbij te laten gaan. Met een video die oprecht is, kan je mensen overtuigen." Niet alles leent zich voor de smartphone. „Soms wil je perfecte kleuren en uitlijning, dan moet het technisch professioneel zijn. Maar een smartphone is laagdrempelig en geschikt voor veel situaties. Denk aan user generated content of een kijkje achter de schermen bij een bedrijf."

Rode Kruis bereikt jongeren op TikTok
Ze noemt als voorbeeld het Rode Kruis. „Zij plaatsen smartphonevideo's op social media als TikTok en Instagram. Het gaat over EHBO, reanimatie, wat kan jij in zo'n situatie doen? Ze weten zo veel jongeren te bereiken." Ook commerciële bedrijven zetten steeds vaker smartphonevideo in, bijvoorbeeld op Instagram. Het bedrijf Creative Cosmetics uit Den Bosch plaatst veel social video's en die ogen professioneel. Er zijn ook livestreams. Medewerkers leggen uit hoe je minerale make-up en andere natuurlijke verzorgingsproducten kunt gebruiken.

Grote bedrijven als bol.com gebruiken smartphonevideo intern. „Een CEO neemt een video op voor alle medewerkers om uit te leggen wat ze gaan doen, waar ze staan." Trip trainde topmensen bij bedrijven om ze video leren. „Veel mensen vinden het leuk. De valkuil is dat ze zomaar wat gaan opnemen. Je moet goed bedenken wat je wilt vertellen en hoe je dat het beste in een video kan brengen. Dan gaat het werken."

Storytelling
Marketingvideo's kunnen ook op kleine schaal. In tijd van corona bieden 1-op-1 video's met de smartphone een uitkomst. „Een farmaceut kan een persoonlijke video naar een dokter sturen. Hij kan niet langskomen, dus stuurt hij een video. Zo kan hij vertellen over nieuwe ontwikkelingen of de werking van een product laten zien."

Trip merkt hoe storytelling in marketingvideo's van bedrijven terugkomt. Toch kunnen bedrijven daar vaak een helpende hand bij gebruiken. „In een video wil je een verhaal vertellen, maar niet elk bedrijf kan dat goed." Onlangs gaf ze een training in een ziekenhuis. „Daar is men in staat een ingewikkelde operatie live uit te zenden, maar iets anders is als de dokter erover vertelt. Dan moet je de menselijke kant laten zien. Hoe vertel je dat verhaal? Het kan prima met de smartphone, maar bij het verhaal zelf moet je stil staan. Wat ga je vertellen, waar begin en eindig je mee, hoe kan je het overtuigend overbrengen?"

Handige apps voor smartphonevideo
Voor de nabewerking van video's op de smartphone bestaan goede apps. Welke je moet hebben, hangt af van het formaat video dat je maakt: horizontaal, verticaal of vierkant. Adobe Premiere Rush is geschikt als je horizontale video's wilt maken voor bijvoorbeeld Facebook. Je kan er met meerdere lagen werken. Om het formaat te veranderen (verticaal, vierkant) is Inshot een prima app. De app bepaalt zelf waar de meeste beweging in de video zit en zorgt dat dat deel in de uitsnede goed zichtbaar blijft. Met Inshot kan je ook tekst en graphics toevoegen.

Voor een snelle sfeerimpressie is Quik een handige app, die zelf een edit maakt. Het werkt snel, maar als maker heb je minder controle over het eindresultaat. Belangrijk zijn apps voor ondertiteling, want bij 80 procent van de afgespeelde video's op social media blijft het geluid uitstaan. Apps voor ondertiteling zijn bijvoorbeeld MixCaptions (voor iPhone) en Autocap (voor Android).

Trip verwacht dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol gaat spelen bij de smartphonevideo. „Dat maakt de bewerking gemakkelijker. De apps gaan onderwerpen in video's herkennen en gebruiken AI om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien."

Gebruik van natuurlijk licht
In Hollywood zijn al diverse speelfilms gemaakt met de smartphone. Hoe mooi het ook klinkt, het is ook een beetje misleidend, want vaak is er rond de smartphone een complete installatie gebouwd met professionele belichting en microfoons. Voor marketingvideo's op social media is dat niet allemaal nodig, vindt Trip. „Maak het niet te ingewikkeld. Je kan kleine dingen doen om goede kwaliteit te krijgen. Een externe microfoon is een goed idee. Maar je kan natuurlijk licht gebruiken, ga bij het raam staan, dat geeft al een mooi beeld."

Ze merkt tijdens de workshops dat ze veel vragen krijgt over apparatuur. „Deelnemers willen meteen weten wat ze moeten kopen. Maar dan slaan ze het belangrijkste over: bedenk wat je wilt, maak een plan wat voor marketingvideo's je wilt maken." 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news