Candid. Platform
for growth.

Stop met de 50-plusser te onderschatten

Stop met de 50-plusser te onderschatten
Door Matthijs Kloezeman

De groep 50-plussers groeit de komende jaren explosief. In 2020 zijn er ruim 7 miljoen Nederlanders 50 jaar of ouder. Voor marketeers en adverteerders wordt het tijd om deze doelgroep serieus te nemen. Tegenwoordig hebben ouderen de toekomst.

 
Nederland verandert. Na de babyboom van 1945 tot 1964 is de groei van de bevolking geremd. De komende jaren is er alléén een verandering in samenstelling van bevolking en huishoudens. Met als gevolg dat huishoudens kleiner worden, Nederlanders ouder en daarmee een enorme stijging van het aantal ouderen plaatsvindt. Waar er in 2000 nog 2,2 miljoen 65-plussers waren, zal dat in 2030 bijna verdubbeld zijn naar 4,3 miljoen.

 
Dé ‘50 plusser’ bestaat niet meer 
Al jaren en in veel gevallen nog steeds, telt deze doelgroep niet mee in de marketingplannen. Want je merk afstemmen op 50-plussers was iets voor trapliftspecialisten of verkopers van hoortoestellen. A-merken richtten zich liever op de doelgroep 20-49 jaar. Maar dat zal gaan veranderen. Niet alleen is dit de snelst groeiende doelgroep tot 2020, maar ouderen zijn ook actiever en maatschappelijk bewuster dan eerst. Daarnaast hebben ze meer geld, tijd en aandacht te besteden.

 
Veranderend mediagebruik 
Naast de veranderingen in levensstijl- en standaard, zijn 50-plussers ook steeds beter online en mobiel te bereiken. Het Nationaal Social Media onderzoek 2017, wijst uit dat ouderen de grootst groeiende groep op Facebook zijn. Daarnaast zijn ze ook steeds actiever op Whatsapp en YouTube. Er is zelfs een eerste YouTube-kanaal: Oudjes, met ruim 2100 abonnees.

 
https://www.youtube.com/watch?v=WpSlYe0387o

 
Stop met de 50 plusser te onderschatten 
Het doelgroep-potentieel 50-plus groeit dus enorm de komende jaren. In 2050 bestaat bijna 40 procent van de Nederlandse bevolking uit mensen van 50 jaar of ouder. Je kunt dan ook spreken van een ‘dubbele vergrijzing’: ouderen worden ouder, daarnaast komen er meer ouderen bij. Dé 50- plusser zoals we hem kennen van ‘vroeger’ bestaat niet meer. Het wordt een belangrijke groep voor marketeers. Niet meer alleen voor specifieke producten, maar ook breed. We hoeven ze niet meer alleen via traditionele media te bereiken, want ze groeien ook op online gebied. Het wordt tijd dat marketeers en adverteerders deze groep serieus gaan nemen.

 
Matthijs Kloezeman is media adviseur bij Stroom.
 
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news