Candid. Platform
for growth.

Privacy op Facebook. Serieus?

Privacy op Facebook. Serieus?
Door Heleen Scheurwater

 

In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring of -ergernis. Vandaag Heleen Scheurwater over de paradox om je privacy te willen beschermen op Facebook.

 
Om de zoveel tijd komen ze weer voorbij op mijn Facebook-tijdlijn: de ellenlange posts met ‘juridische’ teksten die Mark Zuckerberg en consorten moeten verbieden om je privacy te schenden op het sociale medium. In welk opzicht dan ook. Want stel je voor…

 
,,Alles wat je hebt gepost wordt publiek vanaf morgen. Zelfs de berichten die zijn verwijderd of ongeautoriseerde foto's,” luidt de eerste, onheilspellende regel van de variant die ik vorige week voorbij zag komen. Om vervolgens aan het formele gedeelte te beginnen: ,,Ik geef aan Facebook of een andere entiteit geen toestemming mijn Facebook beelden, informatie en publicaties, berichten, zowel in het verleden als in de toekomst te gebruiken. Met deze verklaring breng ik Facebook op de hoogte dat het verboden is om eender wat van mij te openbaren, kopiëren, verspreiden, of enige andere actie tegen mij op basis van dit profiel en/of de inhoud ervan te ondernemen. De inhoud van dit profiel is privé en bevat vertrouwelijke informatie. Schending van de privacy is strafbaar (UCC 1-308-1 1 308-103 en het Statuut van Rome).” En niet geheel onbelangrijk: het bericht enkel delen volstaat niet! Je moet het kopiëren en op je eigen wall plakken.

 
Stijgende verbazing
Yeah right! Met stijgende verbazing zie ik de een na de ander dit soort berichten telkens maar weer delen. Temeer omdat vlak daarna standaard op iedere wall het bericht verschijnt dat het een hoax betreft. Goh, zou het?

Maar hoe obvious deze nep-berichten ook zijn, wat me misschien nog wel het meest verbaasd is het feit dat de delers van dergelijke berichten blijkbaar echt menen hun privacy te moeten beschermen op Facebook. Op FACEBOOK! Het medium waar het overgrote deel van de gebruikers zijn ziel en zaligheid uitstort, meestal zonder enige vorm van afscherming van hun profiel. Alles komt voorbij: verbroken relaties, ernstige ziektes, foto’s van de kinderen, sekslevens, ingegroeide teennagels en ander lichamelijk ongemak, gênante ruzies, nog gênantere dronken taferelen en ga zo maar door. En ik geef het ruiterlijk toe: ik doe daar net zo hard aan mee. Aan de foto’s van de kinderen en de foto’s in de kroeg dan… Lichamelijk ongemak, ruzies en mijn seksleven hou ik liever voor mezelf.

 
Geen illusies
Maar hé: ik heb niet de geringste illusie dat dat wat ik op Facebook plaats ‘privé’ is. Facebook is the place to be als je wil weten wie het met wie doet, wie waar uithangt, wie wat waarvan vindt en waarom. Iedereen gluurt bij iedereen. Dat is het bestaansrecht van Facebook! Als je zo op je privacy bent, verwijder dan je profiel. Of denk net even iets beter na over wie je als ‘vriend’ accepteert en wat je wel of niet online gooit. En wees een beetje reëel, want wat denk je? Dat Zuckerberg precies jouw profielfoto uitkiest als nieuw campagnebeeld voor Facebook? Geef maar toe, dat zou best vet zijn. Maar ik vrees dat hij niet geïnteresseerd is.

 
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news