Candid. Platform
for growth.

Marketingmythes: Vier 'nuttige' dingen die we eigenlijk niet nodig hebben

Marketingmythes

Ons dagelijks leven zit vol met nutteloze onzin. Niks nieuws. Maar er zijn van die producten waarvan marketeers ons hebben doen laten geloven dat we ze écht nodig hebben. Vier mythes.


Hardloopschoenen
Vroeger was hardlopen, dat toen nog joggen heette, een overzichtelijke aangelegenheid. Je deed je joggingbroek en sportschoenen aan en daar ging je. Nu moet je eerste een hippe sportlegging, allerhande gear en speciale hardloopschoenen aanschaffen voordat je de straat op kunt. Vooral in het nut van dat laatste product zijn we massaal gaan geloven. Wie geen blessures wil, laat zich dure sportschoenen aanmeten die passen bij zijn of haar 'loopje'.

Er is zelfs een term voor de manier waarop je voet bij het landen naar binnen kantelt om de schok te verdelen: pronatie. En als je weet hoe die er bij jou uitziet, dan lukt het beter om geschikte hardloopschoenen te vinden, aldus
Asics. In een beetje fatsoenlijke sportzaak kun je al jaren een 'pronatietest' doen in de vorm van een 'videoloopanalyse' of een '3D-voetanalyse', waarna de verkoper een 'diagnose' stelt en je uitlegt dat je toch echt die of die schoenen nodig hebt. Pure misleiding, zegt sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen die op dit onderwerp promoveerde. Hij heeft twee tips: vermijd overbelasting en koop schoenen die lekker zitten.


Anti-cellulitecrème
Bijna iedere vrouw heeft het: cellulite. En bijna iedere vrouw heeft wel eens kortstondig geloofd dat die ene crème daar echt iets tegen gaat doen. Vooral als de zomer voor de deur staat. Maar toch blijven die putjes gewoon zitten, alsof je niet 's ochtends en 's avonds met 'masserende bewegingen' die dijen loopt te bewerken. Dat komt doordat het een fabel is. Er zijn wel dingen die je kunt doen om het minder zichtbaar te maken, zoals gezond eten en veel water drinken, maar verder is er eigenlijk niets dat sinaasappelhuid blijvend kan verhelpen. Behalve liposuctie.


Strings
Zuid-Amerikaanse volkeren liepen er al eeuwen in rond, maar de westerse wereld ontdekte de string pas in de tweede helft van de vorige eeuw. Het stukje ondergoed werd in de jaren zeventig spottend de sol-snaar, of in het Engels g-string, verwijzend naar de dikste snaar van een viool. Maar in de jaren negentig ging de reetveter pas echt als een speer. Dat had alles te maken met het idee dat je bij een gewone slip misschien de randjes van de stof door je broek heen kunt zien.

Ergens moet een briljante marketeer hebben gedacht: wat als we de wereld kunnen wijsmaken dat zichtbare ondergoednaden net zo gênant zijn als een stuk wc-papier dat na een toiletbezoek aan je panty blijft hangen? Want dat is wat er gebeurde. En dus gingen meisjes en vrouwen massaal aan de string. In de jaren rond de millenniumwisseling was de string een van de snelst verkopende types ondergoed voor vrouwen. Er was zelfs een rapper die er een
liedje over schreef. Sinds 2010 is de populariteit van de string sterk geminderd. Iedere vrouw begrijpt waarom.


Haarproducten
Heb je droog haar? Vet haar? Pluizig, krullend, futloos, dun, weerbarstig, ouder wordend of grijs haar? Of een gevoelige hoofdhuid, roos of haaruitval? Geen paniek! Koop de juiste shampoo, plus onmisbare conditioner en stylingproducten en je bent van al je haar-gerelateerde problemen af. Of is dat iets wat de marketingafdelingen van L'Oreal, Schwarzkopf en Redken ons willen doen laten geloven? Ja, zeggen aanhangers van de 'No poo'-beweging, maar ook de bekende haargoeroe Michael Gordon.

Als er één branche is die een oneindige hoeveelheid aan mogelijkheden biedt voor creatieve marketeers om behoeftes te creëren, dan is het de beautybranche wel. De meeste consumenten weten de magische krachten van gezichtscrèmes wel te relativeren, maar in die van shampoos blijven we maar geloven. Waarschijnlijk komt dat doordat goede haarproducten ook echt wel iets doen. Probleem: je hebt het snel opnieuw nodig. Wat een nieuw probleem oplevert. Want hoe vaker je het gebruikt, hoe vaker die vette, droge, slappe of ontplofte manen weer door de wasstraat moeten. Een typische catch 22.
 

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news