Candid. Platform
for growth.

Marketingadvies aan Boef: geen woorden, maar daden

Marketingadvies aan Boef: geen woorden, maar daden

Rapper Boef heeft nu al z’n jaar niet helemaal. Na alle commotie om zijn ‘kech’-uitspraak op Snapchat - en zijn excuses, volgens velen te laat en onoprecht - volgde een ware Boef-boycot. Kan hij zijn imago en merk nog redden?

Als het om personal branding gaat, leek Boef de boel prima op orde te hebben: een brutale rapper met een hoog thug life-gehalte, die al meerdere malen in jeugddetentie zat, in de cel nadacht over zijn leven en besloot te gaan rappen. Nog geen jaar later mocht hij zich meten met jongerenidolen Lil’ Kleine en Ronnie Flex, mede dankzij de populariteit van zijn rapvideo’s (‘Slapend rijk’ werd ruim 15 miljoen keer bekeken) en vlogs (ruim 475.000 YouTube-abonnees; 872K volgers op Instagram). De aandacht die hij intussen trok met relletjes, aanhoudingen en ruzies deed zijn toenmalige manager af als ‘handig om aandacht te genereren en geboekt te worden.’ Een strategie die zijn grenzen kent.

 
Zo ging het mis
Resumé: op Snapchat noemde Boef op nieuwjaarsnacht drie vrouwen die hem hielpen met een lekke band ‘kechs’, Marokkaans voor ‘hoeren’. Commotie alom. Hij verdedigde zijn uitspraken een dag later in een nieuw Snapchat-filmpje. Meer commotie: radio-dj’s kondigden aan zijn muziek niet meer te draaien, festivals als Dauwpop en het hiphop minnende Paaspop cancelden hem en zijn samenwerking met GOfun, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, werd spontaan beëindigd. Tijd voor een excuusfilmpje: ,,Wij rappers gebruiken woorden als ‘bitches’ en ‘kechs’. Dat is niet per se heel beledigend, maar dat wordt wel zo opgevat en dat begrijp ik ook.” Ook in RTL Boulevard trok hij het boetekleed aan. Mede op aandringen van Ali B (bij wiens label SPEC hij sinds een jaar getekend is), vertelde hij erbij. Het kwam over als een moetje. Wat nu?

 
,,Wij rappers gebruiken woorden als ‘bitches’ en ‘kechs’. Dat is niet per se heel beledigend, maar dat wordt wel zo opgevat en dat begrijp ik ook.”
 
Houd je gedeisd
,,Mijn eerste advies aan Boef zou zijn: zoek de publiciteit niet op,” zegt Tom Scholte, specialist op het gebied van personal branding. ,,Ik zie dat hij gewoon filmpjes blijft posten alsof er niets gebeurd is, maar hij kan zich beter gedeisd houden.” Dat juist Boef de controversiële uitspraken deed, noemt Scholte niet schokkend: ,,Als je naar zijn teksten luistert, hoor je wel meer geks. Ik denk dat het zijn fans niet eens is opgevallen, maar dat iemand binnen de traditionele media het heeft gesignaleerd en het daardoor is geëscaleerd. Mede door de #metoo-discussie, waar dit binnen past. Boef is misschien opgegroeid in een omgeving waarin mannen zo over vrouwen denken, maar in een wereld waarin we streven naar gelijkwaardigheid, zijn die uitspraken niet goed te praten.”

 
Laat zien dat je het meent
,,Mijn volgende vraag aan Boef zou dan ook zijn: wat is nu echt je standpunt? Je kunt alleen excuses maken als je het meent en bereid bent verandering te laten zien: personal branding is altijd een kwestie van communicatie en gedrag.” (Zie ook dit geinige filmpje van de Volkskrant over hoe je excuses moet maken.) ,,Hij moet aantonen dat hij serieus nadenkt over waar hij mee bezig was. Door openlijk in gesprek te gaan met groepen vrouwen, bijvoorbeeld. Of mee te doen aan debatten, zoals Noorderslag organiseert.” Dat Groningse festival deed afstand van Boefs uitspraken, maar liet hem wel op de line-up staan en besloot er een debat aan te koppelen over gedragingen in de muzieksector en de impact van sociale media.

 
,,Mijn volgende vraag aan Boef zou dan ook zijn: wat is nu echt je standpunt? Je kunt alleen excuses maken als je het meent en bereid bent verandering te laten zien: personal branding is altijd een kwestie van communicatie en gedrag,” zegt Tom Scholte.
 
Gebruik je voorbeeldfunctie
Het kán goed komen: voormalig ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun bood ook zijn excuses aan in een vlog, beterde naar eigen zeggen zijn leven en maakte voor het Algemeen Dagblad vervolgens een documentaireserie over probleemwijken. Hij gaf Boef op Twitter een uitbrander en een tip: ‘Doe wat goeds met je bereik’. Dat is precies wat Scholte hem zou adviseren. ,,Met miljoenen streams op YouTube en een paar honderdduizend volgers op Instagram is hij een voorbeeld voor veel jongeren, al dan niet ook van buitenlandse afkomst. Hij kan zijn merk, naam en kracht in zijn voordeel gebruiken. Door ambassadeur te worden van een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten, buurtwerk te gaan doen of zich in te zetten voor jongeren met een moeilijke jeugd, bijvoorbeeld.” En over een tijdje pas dus - anders lijkt het een lijmpoging.

Boefs carrière is hoe dan ook niet voorbij, voorspelt Scholte: ,,Zelfs als hij zijn excuses in zou trekken, zal hij gevraagd blijven worden door evenementen en festivals in zijn kringen. Maar dan is hij zijn brede publiek en grote optredens wel kwijt - en met optreden verdient hij toch zijn geld. Ik durf niet te garanderen dat zijn aanvragen voor optredens binnen een halfjaar op het niveau van vóór 1 januari zijn, maar als hij een andere rol aanneemt, is dat een goed begin.”
 
Update: Inmiddels heeft Boef, door middel van een rap tijdens het Noordverslag festival, zijn excuses aangeboden. Bekijk hieronder de video.
https://www.youtube.com/watch?v=IJ10s6eUHX8

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news