Candid. Platform
for growth.

Lessen in contentmarketing: wees geen grijze muis

Lessen in contentmarketing: wees geen grijze muis
Door Simon de Wilde

Er zijn al ongelofelijk veel blogs, YouTube-video’s en podcasts van bedrijven en ondernemers. Jij wil dat ook: een slimme keuze. Maar hoe onderscheid je je van de concurrentie met je contentmarketing?

 
Een nieuwe lente, een nieuw geluid, schreef Herman Gorter in de eerste regel van zijn bekende gedicht Mei. En weer tijd voor de belastingaangifte, staat er op mijn to do list op de ruit. Ik ben op zoek naar een nieuwe boekhouder, het liefst eentje in Utrecht omdat ik daar woon. Eentje die niet te veel overhead heeft en veel zzp’ers en freelancers bedient. Hoe helpt contentmarketing een boekhouder zodat ik hem of haar vind met Google?

 
Vindbaarheid zzp en mkbEerst vraag ik even rond in mijn omgeving want, zo vond ik ook mijn huidige boekhouder – mond-tot-mondreclame werkt goed. Dan kruip ik achter mijn laptop. Google geeft veel hits. Het valt me op dat veel boekhouders en administratiekantoren concurreren op prijs. Uiteraard is een scherpe en vooral eerlijke prijs belangrijk, maar service en kwaliteit ook.

 
Bloggen voor ondernemersWat de meeste boekhouders, inclusief mijn huidige, niet hebben, is een blog. Terwijl dit bij uitstek een business is die kennisintensief is. Met een blog help je (potentiële) klanten met het oplossen van hun pijnpunten. Dit valt onder service en kwaliteit. Je creëert je eigen publiek. Bovendien houden de crawlers van Google van blogs, wat weer goed is voor je ranking in de zoekmachine. Een win-winsituatie.

 
Steengoede contentmarketingNatuurlijk zijn er al genoeg boekhouders die fanatiek bloggen. Dus ik hoor die boekhouders denken: wat kan ik in hemelsnaam nog toevoegen? Een korte blik leert me dat de meeste blogs nogal op elkaar lijken. Tien tips voor de belastingaangifte. Allemaal open deuren en zonder humor opgeschreven. Wat je niet wilt, is dat je een dertien-in-een-dozijnblog tikt. Geen grijze muis, maar een muis in een paars met goud trainingspak. Het is zaak om originele en steengoede content te maken.

 
Onderscheidend vermogenHoe je dat doet? Vraag jezelf af wat de reactie is van lezers als je blog er niet meer zou zijn. Als het antwoord is: eh, ik mis het eigenlijk niet. Dan zeggen we tegen de control room in Houston, I think we’ve got a problem. Je weet wat je ‘sweet spot’ is en dan zoek je binnen je business een goede niche of anderzijds een originele invalshoek voor je blogs, vlogs, podcasts of andere uitingen. Het is misschien eng om je te onderscheiden, maar dat wil je met je product of dienst ook. Dus waarom niet met je content?

 
Voorbeelden goede contentmarketingEen voorbeeld: er zijn weet ik hoeveel foodblogs te vinden. Maar sommige zijn veel beter dan andere. Sterker nog, doordat ze zich onderscheiden door originaliteit en steengoede content springen ze eruit. Een mooi voorbeeld vind ik Chicks Love Food. Hun invalshoek: gezond en lekker eten is simpel. Waarbij hun geheime wapen recepten met slechts vijf ingrediënten zijn. Een ander geinig voorbeeld vind ik het vlog Will it Blend van Bledtec, van een Amerikaans bedrijf dat blenders verkoopt. De kracht is de eenvoud en humor. Tot slot een podcast, Startup, waarbij de presentator je laat horen hoe je een bedrijf start door het letterlijk te doen. Allemaal manieren om origineel te zijn. Dus wees geen zzp’er of mkb’er die achter de kudde aanloopt maar een die zich scherp profileert met contentmarketing door middel van een scherpe mening, sterke inhoud en liefst overgoten met een vleugje humor. Probeer het maar eens en denk daarbij aan Freddy Heineken.

frank.news

Bronvermelding:Voor dit blog heb ik inspiratie geput uit het boek ‘Content Inc. How entrepreneurs use content to build massive audiences and create radically succesful businesses’ van Joe Pulizzi. (New York 2016).

Simon de Wilde is Freelance (Bedrijfs)journalist, blogger en verhalenverteller met als specialismen: webredactie, deskresearch en contentmarketing. 
 
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news