Candid. Platform
for growth.

Jan-Willem Brüggenwirth over de radiocijfers: ‘Ze’ doen het weer!

Jan-Willem Brüggenwirth over de radiocijfers: ‘Ze’ doen het weer!

Een zender als 3FM is diep weggezakt en Spotify zet het lineaire radiomodel onder stevige druk. Daarom stellen we marketing- en mediaman Jan-Willem Brüggenwirth maandelijks een vraag over radio. Vandaag: wat valt er te leren van het succes van NPO Radio2?

 
NPO Radio 2 geeft iedereen het nakijken. Januari is voor alle stations toch altijd weer een spannend moment. Heeft Sky gescoord met De Kerstman of is het Radio 2? Het is lastig om tussen die partijen te komen. Of je moet van hele goede huize komen en een lange adem hebben.

O ja en natuurlijk allereerst van harte Radio 2 met dit overweldigende resultaat. Wat leren we van deze monsterscore? Waarom doen ze dat zo goed in Hilversum? Eigenlijk kun je zeggen dat de Top 2000 een echt multichannelconcept is. Alle middelen die inzetbaar zijn worden ingezet. Social, on- en offline, aparte themakanalen, events en lineaire tv. Al deze middelen zijn totaal verschillend, maar overal zit dat nostalgische gevoel in. Je denkt bij elk nummer toch even terug aan jouw ervaringen met die song en dat werkt goed.

Een staaltje supermarketing van de bovenste plank. Iedereen moet kunnen genieten van Radio 2 in die periode. Dus het echte thema ‘radio is overal en voor iedereen’ is heel letterlijk uitgevoerd. Maar misschien vergeten we het allerbelangrijkste; muziek is emotie! En dat in combi met de sfeer van de maand maakt er een muzikale emoshow van! Goed gedaan.

 
Wat blijft er over?
Is er dan nog hoop voor de andere stations? Op de eerste plaats moet er meer worden gemeten en willen we graag ook de digitale stations of Spotifylijstjes hier op los laten zodat we echt weten wat er aan de hand is. Want afgaan op 10+ en ook nog eens via het huishoudboekje, mmmmm......Zit daar niet een belangrijke drijver voor het succes? Als je overal en de hele tijd met Top 2000 geconfronteerd wordt ga je bijna denken als je een boekje invult dat je 24 uur hebt gekeken en geluisterd. Maar dat is niet zo, dat is perceptie. Dus toch een klein vlekje gevonden in dat succes :-) Zorg volgend jaar voor een adequate elektronische telling zodat we appels met appels vergelijken.

 
Hoop voor de rest
Terug naar de vraag: is er dan nog hoop voor de rest? Natuurlijk. Kijk naar het succes van Radio10, gewoon vasthouden aan de Top 4000. Ooit gestart als tegenhanger van Top 2000. En dat is nog niet zo heel lang geleden als we het over radiojaren hebben. En kijk naar 3FM met het Glazen Huis, toch een stijging, ook daar muziek, emotie en multichannel. Dus nog een manier die laat zien dat je kunt groeien naast het succes van Top 2000, gewoon veel heel veel goede muziek laten horen en zien. Een kleine voorspelling voor 2018, met toevoeging van de online beluistering en de goede marketingmix hebben Radio 2 en Radio10 respectievelijk 17 en 11 procent. En dan kan de rest wel even vakantie houden.

 
Jan-Willem Brüggenwirth was van 2004 tot 2013 directeur van de 538Groep.  Daarna was hij Director ILP World Wide bij Brand Loyalty. Inmiddels is hij werkzaam bij direct-marketingbureau ‘de creatieve directie’. Oorspronkelijk komt Brüggenwirth trouwens uit de reclamewereld dus we zullen hem vooral marketingvragen stellen.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news