Candid. Platform
for growth.

Giels witte DJ-radio is een niche geworden

Giels witte DJ-radio is een niche geworden
Door Stephan Alspeer

Het verschil tussen het echte Nederland en het beeld dat de creatieve sector van Nederland naar buiten brengt wordt steeds groter, betoogt digital strategist Stephan Alspeer. Daarom strijdt hij voor meer diversiteit in de mediawereld. In zijn eerste blog op frank.news beschrijft hij hoe het witte mannenclubje van DJ’s op de radio zichzelf heeft gedegradeerd tot een kleine niche markt.

Ik ben fan van Giel. Zo, dat is eruit. Het voelt alsof ik uit een cirkel verslaafden naar voren stap, maar het komt uit de grond van mijn hart.

Toen uw nieuwe columnist nog feestjes organiseerde in den lande, bestuurde een jonge Giel Beelen vanuit zijn studio mijn auto. Tussen de gigs door, van club naar bar-dancing, reed Giel mee. Op de vrijdagnacht wisselde hij sneller van radiostation dan van nieuwe plaat. Giel was vernieuwend. Als je iets van muziek, DJ-en en een avond opbouwen begreep, dan wist je dat dit het grootste DJ-talent van Nederland was. Shockerend, foutloos en binnen de oneindige krochten van de muzikale creativiteit altijd weer op zoek naar vernieuwing.

Giel Beelen overdag, daar was Nederland nog niet klaar voor. Hij was in marketingtermen een ‘niche’. En daarom bestuurde hij iedere vrijdagnacht mijn VW Golf op weg naar die volgende gig. Giel, Red-bull en een TomTom.

 
RAL9010
Het is bijna twintig jaar later en Giel werkt voor Talpa Radio. Bij ons thuis ook wel RAL9010 genoemd. Omdat alle dj’s wit of man zijn. En nu denk je dat ik het woord ‘bijna’ vergeet. Maar ik bedoel echt dat ALLE dj’s bij Talpa wit of man zijn en meestal beide.

De enige vrouw, Chantal Hutten, mag slechts donderdag- en vrijdagnacht tussen 2 en 4 uur plaatjes draaien als Nederland slaapt.

Volgens Erik de Zwart is dit logisch en allemaal bewezen. Op BNR riep hij tegen een -  notabene - vrouwelijke DJ dat vrouwen niet naar vrouwelijke DJ’s willen luisteren en mannen al helemaal niet. En daarnaast komen de dalende luistercijfers allemaal door Spotify. Blijkbaar geldt hier het motto: once you go Spotify, you never go back.

 
Engelse radio verkleurt wel
Opvallend dat ze daar in Engeland minder last van hebben. De luistercijfers dalen daar minder hard en jongeren rennen niet massaal weg van de FM frequentie. Dit is volgens mij te danken aan een zeer knappe verandering.

Engelse luisteren dankzij een radicaal inclusief beleid naar meer kleur en vrouwen op de radio. Zo krijgen we Yasmin Evans in de ochtend op BBC Radio 1Xtra. De rauwe Snoochi Shy op Radar Radio. Of wat dacht je van de lopende muziekencyclopedie Clara Amfo op BBC Radio 1, waar zelfs Jay-Z speciaal voor invliegt. Sterke vrouwen met unieke stemmen en een eigen manier van radio maken. Hard, rauw, grappig, direct, vernieuwend. Alles wat Giel was. Het is in Engeland, in de US en op Apple-zender BEATS de nieuwe mainstream.

 
,,Als je een zender bent voor de middelbare blanke man die houdt van pop en rock dan is dat de doelgroep en die bedien je dan. Das geen beperking maar een kracht en daar handel je dus naar.”
 
Giel aangevallen
Mijn held Giel werd afgelopen maand onterecht hard aangevallen toen hij zei dat diversiteit op de radio politiek gelul is. Op Twitter zei hij het als volgt: ,,Als je een zender bent voor de middelbare blanke man die houdt van pop en rock dan is dat de doelgroep en die bedien je dan. Das geen beperking maar een kracht en daar handel je dus naar.”

 
Strategische herpositionering van mainstream radio
Ik ben het oneens met de kritiek die hij kreeg van mijn collega-strategen. Want Giel had gelijk. Wij strategen, inkopers en reclamemakers positioneren de meeste Nederlandse radiostations al jaren verkeerd.

Het is geen toonaangevend mainstream kanaal meer maar een niche. Misschien handig om het ook ze ook zo te positioneren. En zelfs Giel heeft zich daarbij neergelegd.

 
Stephan Alspeer is interim digital merk & media strateeg en daarnaast wordt hij vaak gevraagd als spreker en blogger op events en congressen over meer diversiteit en minder stereotypen in de media.
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news