Candid. Platform
for growth.

Een influencer is ook maar een mens

Een influencer is ook maar een mens

Ik wil het in deze Franky - de rubriek waarin wij van frank.news eigen opmerkelijkheden mogen delen - even hebben over influencers. En om wat specifieker te zijn: de fit-, health-, sportinfluencers die vandaag de dag geen fit-, health-, sportinfluencers meer willen zijn.

 
Op Instagram volg ik voornamelijk accounts van mensen die iets doen of verkopen wat ik interessant vindt. Dat zijn vaak schrijvers, fotografen, muzikanten, tekenaars, kunstenaars, creatieven, absurdisten, grappenmakers, mensen die van reizen hun ‘beroep’ hebben gemaakt en de accounts van mijn vaste adresjes en wat mooie initiatieven. Dan hebben we nog de dierenparade, bestaande uit beestjes met een eigen account, vaak om een schattig gebrek een klein beetje uit te buiten. Zoals de kat die lijkt op een kleine junk, de vogel zonder veren, de cavia zonder haren, een ‘binnen-vos’ die idolaat is van de hond des huizes en de wegloopkat die een drukker sociaal leven heeft dan menig tweevoeter. Dan nog wat sieraad-, schoen- en kledingmerken en wat perfect afgestylde meisjes in hun early twenties die me laten zien dat de grote zonnebril kennelijk uit is en we en masse aan de kleine ovale bril moeten. Mij niet gezien trouwens. Maar dan zijn we er wel zo’n beetje. Wat betreft de accounts en ‘influencers’ die ik volg. Bottom line is dat ik hier foto’s, video’s en verhalen vindt die in lijn liggen met mijn verwachting.

 
Bepaalde accounts die ik niét volg fascineren me desondanks haast nog meer. En dat zijn de accounts van de influencers die vallen in de categorie ‘fit, health, sport’, enzovoorts. Daar is al een tijdje een verandering gaande. Deze influencers verwierven ooit naam en faam door advies te geven over iets wat andere mensen ook heel interessant vonden. Bijvoorbeeld over hardlopen en aanverwante zaken, over effectieve krachttraining en over ‘gezonde’ voeding (ik zet het maar even tussen aanhalingstekens, want ‘gezond’ mag je tegenwoordig niet meer zeggen van de ‘fit girls’, wat je ook niet meer mag zeggen trouwens. ‘Eten is namelijk nooit goed of slecht’, waarvan akte).
De influencers kregen zo hun eerste volgers op Instagram, YouTube en hun persoonlijke blog. Omdat hun volgers op die plekken vergelijkingstesten van sporthorloges en –schoeisel konden vinden, tips om je snelheid te verbeteren, hoe om te gaan met blessures, hoe je die ‘air squad’ het beste kunt uitvoeren, of je nou beter wel of niet na een training kunt eten, en de zin en onzin van eiwitshakes. Kortom, informatie die voor de doelgroep van waarde is, lijkt me. En daardoor werd hun bereik groter, de belangstelling van adverteerders groter en konden sommigen er zelfs hun beroep van maken. Mooi, denk je als volger dan, nog meer informatie over bovengenoemde zaken.

 
Op z’n minst opmerkelijk vind ik dus de ontwikkeling die ik het laatste halfjaar heb waargenomen. ‘Fitte Marietje’ wil als ze 20k aan volgers heeft helemaal niet langer door het leven gaan als ‘Fitte Marietje’. Want ze sport niet alleen, ze vindt het ook leuk om make-up te dragen en kleren te kopen en haar huis af en toe een make-over te geven.  En ook dát wil ze met haar volgers delen. En dus haalt ‘Fitte Marietje’ het woord ‘fitte’ uit haar accountnaam, past haar website aan en doet een paar keer een quasi-gevoelige post met strekking ‘ik ben meer dan Fitte Marietje’ en dat is dat. De eerste keer dat ik zoiets zag, was ik – licht naïef – in de veronderstelling dat Marietje binnen no time een lading haatvolle reacties onder die posts zou hebben. Volgers die boos zouden zijn dat Marietjes content oppervlakkiger werd en verder af stond van haar initiële belofte. Maar dat gebeurde niet. Marietjes keuze werd bejubeld en volgers beloofden haar in de ellenlange stroom aan comments dat dit geen reden was haar te ontvolgen. Sterker nog: ze waren behoorlijk benieuwd naar de ‘dagelijkse make-up routine’ van - voormalig fitte - Marietje.

 
In mijn ogen is het alsof Waldemar Torenstra tijdens de opnames van Vechtershart roept ,,Cut, jongens, ik moet even iets kwijt. Ik krijg het idee dat de kijkers me teveel zien als een acteur die bokst. Vanaf nu wil ik ook graag tijdens de aflevering vertellen over mijn fascinatie voor zwartwitfilms, mijn opgroeiende kinderen en ik wil wat meer aandacht voor mijn motorhelmencollectie.” Flauw, deze vergelijking? Maar hij gaat in zekere zin wel op. Zeker als je er tegenover zet dat de influencers waarover ik het heb dit vrijwel allemaal als (fulltime) job doen. En je dus kunt stellen dat hun baan inmiddels bestaat uit “vastleggen dat ze hun leven vastleggen op social media.” Laats deed zo’n voormalig Fitte Marietje een mededeling op YouTube aan haar volgers: “Sorry dat mijn vlogs tegenwoordig zo saai zijn en ik nauwelijks nog sport. Maar ja, nu ik dagelijks vlogs post, ben ik een groot deel van de dag aan het editten.” Wereld op z’n kop… Het meest verbaasd ben ik over die volgers. Die wederom alle begrip tonen en zeggen dat Marietje ‘zichzelf niet voorbij moet lopen en dat de vlogs over het vloggen/editten ook leuk zijn.’ En ondertussen kijken die mensen dus elke dag naar een willekeurig persoon die voorheen hun sportgoeroe was en nu filmt dat ze het filmpje van de dag ervoor aan het bewerken is….

 
Natuurlijk mag ‘influencer’ een baan zijn. Het is van deze tijd. Een tijd waarin mensen hun geld kunnen verdienen met zelf filmpjes, foto’s en verhalen maken. Maar laat die verhalen dan in godsnaam wat minder draaien om het ego van de influencer. Waarom geven de volgers dit niet als feedback terug aan hun inspirators? Wil ik het positief banderen, dan moet ik de (vaak jonge) Marietjes nageven dat ze er goed in slagen om van zichzelf in korte tijd een personal brand te maken. Dat is op z’n minst bewonderenswaardig.

 
De trends in de fit/health/sport-scene lijken kortdurend. De influencers in deze categorie vinden zichzelf elk halfjaar wel een keer opnieuw uit en lijken bij elke imagoverandering zich vooral af te keren tegen de eerdere versie van zichzélf. Van perfecte foto’s naar imperfectie omarmen, van dunne konten in je gezicht gooien naar dikke konten in je gezicht gooien. En van daar weer naar ‘vergelijk jezelf met jezelf’ en van daar naar ‘ik neem een social media break’ en ‘ik ben meer dan Fitte Marietje’. Het wordt allemaal een beetje voorspelbaar als je het een tijdje in de gaten houdt. De spreker lijkt vooral zijn eigen toehoorder te worden. Maar de volgers? Die vinden het kennelijk prima. Die leunen achterover, alsof ze ‘geen zin hebben om de afstandsbediening te pakken en daarom de hele avond RTL7 op laten staan.’ Ongeacht de plaatjes en de verhalen blijven ze loyale fans. “Amen to that, Marietje. Deze post van jou… Jij weet het altijd zo mooi en krachtig te zeggen!”

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news