Candid. Platform
for growth.

De bezem door Greenwheels

De bezem door Greenwheels
Door Kim van der Meulen

Tot een paar jaar geleden had ik een Greenwheels-abonnement. Met korting, dankzij mijn NS-jaarkaart, wat meteen de reden was dat ik überhaupt Greenwheels gebruikte: ik reisde zo veel met de trein, dat ik slechts af en toe een auto nodig had (en alleen als het echt niet anders kon, door hardnekkige rijangst).

 
Een simpel, goed doordacht en duurzaam concept. Alleen het afgelopen jaar nam het aantal abonnementen van de dienst met 43 procent toe en per maand komen er 1500 leden bij. Het bedrijf lijkt sterker dan ooit, en dat terwijl de concurrentie op het gebied van deelauto’s is toegenomen en er geen aanzienlijke marketingbudgetten zijn.

Bedacht door twee Rotterdamse studentenDat Greenwheels een van de langst bestaande autodiensten binnen de deeleconomie is - in 1995 bedacht door twee Rotterdamse studenten - geen garantie op een lange toekomst, zelfs niet voor een marktleider. Toen Greenwheels twintig jaar geleden begon, stond het delen van auto’s nog in de kinderschoenen en peinsden grote automerken er niet over om met Greenwheels in zee te gaan. Nu heeft het bedrijf tweeduizend voertuigen, van bestelbusjes en stadsauto’s van Volkswagen en Peugeot. Maar met de populariteit van de deeleconomie kwamen ook de concurrenten: de afgelopen jaren kwam Car2Go op de markt, particulierentaxidienst Uber, carpoolplatform BlaBlaCar en particuliere-autohuurdiensten als SnappCar en Mywheels. En dan begon er ook nog eens kritiek te klinken op de website, klantenservice en het reserveringssysteem van Greenwheels. De auto’s waren aan vervanging toe, net als de software.

 
Rebranding van GreenwheelsEn wat doe je dan? De boel updaten en de bezem door het merk. Rebranding. Wat in het geval van Greenwheels, dat naar eigen zeggen geen geld heeft voor grootschalige marketingcampagnes, inhield: werken aan een slimme positionering, een nieuwe merkstrategie en een nieuwe huisstijl, die er simpeler en strakker moest uitzien – weg met het eerder zo herkenbare groene logo op de rode auto’s. Influencers blogden erover, er kwam wat aandacht in landelijke media en advertenties op Google en YouTube werden ingekocht. Een goed idee van de nieuwe eigenaar – twee jaar geleden verkochten de oprichters hun bedrijf aan Pon, een handelsorganisatie die sinds 2012 al aandeelhouder was.

 
Nieuwe positionering is geheim van het succes Toch lijkt het grootste succes van het vernieuwde Greenwheels ’m niet zozeer in die metamorfose te zitten, maar in de nieuwe positionering. Sales- en marketingman Andrew Berkhout liet onlangs aan RTL Z weten dat de verzesvoudiging van het aantal boekingen vooral te danken is aan de nieuwe app, die net als de nieuwe huisstijl simpeler en toegankelijker is. Met de nieuwe dienst ‘Greenwheels Company Cars’ wordt bovendien een nieuwe doelgroep aangeboord: de zakelijke markt. Die vormde vooralsnog slechts twintig procent van het klantenbestand, maar nu al zou een flinke stijging te zien zijn vanuit het bedrijfsleven. En dan komen er straks ook nog nieuwe abonnementsvormen bij. Wordt de nieuwe slogan ‘Een auto voor iedereen’ ook meteen wat meer waargemaakt.

En al die concurrenten? Daar zegt Berkhout in hetzelfde artikel alleen maar van te profiteren: door aandacht voor concurrerende diensten komt er automatisch meer aandacht voor Greenwheels, stelt hij. Alsof hij wil zeggen: een goed concept verkoopt zichzelf. Naïef? Misschien. Maar de autodeeldienst kan straks zomaar eens bewijzen dat het klopt.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news