Candid. Platform
for growth.

Complotdenker Alex Jones populair na actie Facebook en YouTube

complotdenkeralexjones

Van seksslaven op Mars tot de Amerikaanse overheid die zelf achter de aanslagen van 9/11 zit. Een miljoenenpubliek volgt zulke berichten van complotdenker Alex Jones en gelooft die ook. Maar Jones wordt sinds een week door bijna alles sociale media geweerd. Zijn populariteit neemt alleen maar toe.

De complotdenker Alex Jones heeft iets met president Trump. Tijdens de campagne van 2016 verschijnt Trump bij Jones in de show en de aanstaande president noemt zijn reputatie 'amazing'. Ook daarna blijven de twee contact houden. Jones beweert dat de Amerikaanse overheid achter de aanslag zit van 9/11, de bomaanslag in Oklahoma en verscheidene schietpartijen op scholen. Jones verdedigt de schoonzoon van Trump, want die verdient complimenten omdat hij Amerika heeft behoed tegen Russische spionnen. Ook gaat Jones mee met pizzagate, het verhaal dat Hillary Clinton in een kelder van een pizzeria kinderen laat misbruiken.


Kinderen als seksslaaf misbruikt op Mars
Het is makkelijk om de verhalen van Jones als onzinnig af te doen, maar dan ga je voorbij aan zijn invloed. Zijn website Infowars.com trekt maandelijks meer dan drie miljoen bezoekers. Naar zijn radiostation luisteren dagelijks tussen twee en vijf miljoen mensen. Hij heeft zoveel invloed dat officiële instanties het nodig vinden om op hem te reageren.

Vorig jaar gaf Jones zijn podium een keer aan Robert David Steele, de man die beweert dat duizenden vermiste kinderen naar Mars zijn gestuurd om daar te worden gebruikt als seksslaaf. De NASA, die vreesde dat ook dat verhaal in grote kringen zou worden geloofd, kwam daarop met een officiële reactie.

Sociale media worstelden al een tijdje met Alex Jones. Soms verwijderden ze een bericht of video van hem dat echt te ver ging, maar vorige week werd hij ineens hard aangepakt. Apple nam het voortouw en verwijderde een aantal populaire podcasts. „Wij tolereren geen hate speech", verklaarde een woordvoerder. Facebook, Spotify en YouTube volgden direct met maatregelen. Facebook ziet zich vooral als intermediair en wil het liefst geen inhoudelijke oordelen geven, maar het was Mark Zuckerberg zelf, schrijft Mashable, die na de beslissing van Apple besloot om daarin mee te gaan. YouTube verwijderde het kanaal van Jones met 2,4 miljoen abonnees en miljarden views vanwege het gebruik van 'hate speech'. Spotify verwijderde de podcasts om dezelfde reden.


Conservatieven boos op sociale media
De uitzondering is Twitter, dat in Amerika groot blijft mede dankzij de tweets van president Trump. Jones besloot op het laatste moment zich op Twitter dan maar wel aan de regels te houden. Hij verwijderde zelf de tweets waarin hij moslims pedofielen noemde. „We beoordelen hem op zijn nieuwe tweets," zegt Del Harvey van Twitter.

In conservatieve kring wordt boos gereageerd op de maatregelen van de sociale media. Want Jones draagt ook politieke standpunten uit, bijvoorbeeld over migratie. „Welke conservatieve news outlet is de volgende die wordt aangepakt", vraagt een rechtse commentator zich in The New York Times af. Het voedt het idee dat sociale media de linkse politiek steunen, al ontbreken daarvoor bewijzen.


Alex Jones lijkt op Trump
The New Yorker vergelijkt Jones met president Trump. Net zoals Trump gebruikt Jones een populistische tactiek om controverses te veroorzaken en zo aanhang en invloed te krijgen. Jones beschrijft zichzelf nu als slachtoffer van 'een oorlog tegen vrije meningsuiting'. Maar Trump zal de sociale media niet aanpakken zoals hij dat met de geschreven pers en tv heeft gedaan, hij is er simpelweg te afhankelijk van.

Sinds zijn verwijdering van sociale media is de populariteit van Alex Jones alleen maar toegenomen. Steeds meer mensen weten zijn website te vinden. Het echte probleem ligt dan ook niet bij Jones zelf, maar bij zijn volgers die maar alles geloven. De diepere oorzaken zijn de grote inkomensverschillen en verminderde kwaliteit van het onderwijs, schrijft Richard Wooly op de site van CNN. En het is helaas niet Trump's prioriteit om daar iets aan te doen.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news