Candid. Platform
for growth.

Zeggen we het grote scherm vaarwel?

Zeggen we het grote scherm vaarwel?
Door Danja Koeleman

Na KPN en Vodafone komt nu ook T-Mobile met een nieuwe tv-dienst. Met Knippr kunnen klanten én niet-klanten zelf bepalen welke tv-zenders worden toegevoegd aan het basisaanbod. De tv lijkt zijn langste tijd als leiden medium gehad. Toch blijft de vraag: zit de gemiddelde Nederlander wel op een dergelijke dienst te wachten?

 
De grote telecomproviders T-Mobile, Vodafone en KPN hebben een eigen on demand tv-dienst geïntroduceerd. Waar kunnen we allemaal uit kiezen en wat zijn de opties?

Wat? Knippr van T-Mobile
Wanneer? Voorjaar 2016
Opties? Kabelvrije, interactieve televisie en vrijheid bij het samenstellen van het televisieabonnement voor thuis en onderweg. Maandelijks opzegbaar.
Aanbod? Nederlands basisaanbod en extra zenders.
Kosten? Nog niet bekend.
Ook voor niet-klanten? Ja
 
Wat? Play van KPN
Wanneer? Reeds beschikbaar
Opties? Per tablet of smartphone kijken naar een uitgebreid tv-aanbod. Play-leden krijgen daarbij suggesties en tips op basis van hun tv-voorkeuren.
Aanbod? De 19 populairste televisiekanalen, plus de 3 tv-kanalen van HBO. Plus een paar on demand-kanalen en terugkijken via Gemist.
Kosten? Eerste maand gratis, daarna €11,99 per maand en na het eerste abonnementsjaar €14,99 per maand.
Ook voor niet-klanten? Ja

 
Wat? Tv-Anywhere van Vodafone
Wanneer? Reeds beschikbaar
Opties? Live televisie op 3 apparaten tegelijkertijd kijken in heel Nederland. 23 zenders beschikbaar voor binnenhuis, 18 voor buitenshuis. De meeste in HD.
Aanbod? Basisaanbod en extra digitale zenders.
Kosten? Gratis voor Vodafone Thuis-leden, €4,95 voor Vodafone-klanten met een mobiel Red- of Smart-abonnement.
Ook voor niet-klanten? Nee

 
Hoe groot is de behoefte?
Redelijk wat keuze dus, waarbij vooral Knippr opvalt omdat televisiekijkers daarbij hun eigen aanbod kunnen samenstellen. De vraag is: hebben mensen wel behoefte aan deze diensten en zullen ze het de traditionele manier van televisiekijken - een standaard, eventueel uit te breiden basispakket dat wordt uitgezonden via de beeldbuis  - gaan vervangen?

We vragen het aan Dana Mustata, professor Televisiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Het fenomeen televisie is al meer dan tien decennia aan allerlei veranderingen onderhevig. Lang was tv het leidende medium in de audiovisuele wereld, maar die rol is inmiddels overgenomen door digitale en online media. Daarom wordt content voor televisie niet meer alleen voor het grotere scherm gemaakt, maar ook voor smartphones en tablets,” zegt zij. ,,Desondanks is de traditionele manier van tv kijken tegenwoordig nog alom present. De oudere generatie prefereert dit en daarbij blijkt uit onderzoek dat grote evenementen, zoals sportwedstrijden of breaking news, liever worden bekeken op een groter scherm. Wat er nu met de televisiewereld gebeurt, gebeurt met elk soort medium op het moment dat een nieuwer medium de hoofdrol op zich neemt. Dit had nooit als gevolg dat de oude vorm van media verdween. Wél veranderden ze om zich aan te passen in een nieuw massamedia-milieu.”

 
‘Ouderwetse’ tv is soms fijn

Wel denkt Mustata dat millennials – de jongere generatie die is opgegroeid met digitale media – de nieuwe diensten van de telecomaanbieders zal omarmen. ,,Deze generatie is gewend om te kiezen wat ze wil zien op een moment dat het uitkomt, zonder rekening te houden met het uitzendschema van de zenders. Ook is zijn jongeren heel mobiel. Ze kijken vaak onderweg op hun telefoon of tablet en zijn niet per se thuis wanneer ze bijvoorbeeld iets aanzetten via YouTube of Uitzending Gemist. Aan de andere kant vinden veel mensen - in een tijd waarin we worden overspoeld met verschillende content die we kunnen kijken - het ook prettig om af en toe de ‘ouderwetse’ tv aan te kunnen zetten en niet de druk te voelen om een keuze te moeten maken. Je geeft je gewoon over aan hetgene wat de zenders op dat moment uitzenden. Dat is een functie die alleen broadcast-tv vervult en ik geloof dat alle generaties, jong en oud, hier behoefte aan blijven houden.”

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news