Candid. Platform
for growth.

Weet John de Mol wel dat de toekomst van radio digitaal is?

Weet John de Mol wel dat de toekomst van radio digitaal is?

John de Mol heeft het weer voor elkaar met de deal die hij met de Telegraaf Media Groep (TMG) sloot. Niet alleen krijgt hij door deze joint-venture een groot deel van de radiomarkt in handen, hij krijgt ook een meerderheidsbelang in handen en nog geld toe van het Telegraaf-concern.

De radiostations van Sky Radio Group, Sky Radio en Veronica  - maar ook het kleine Classic FM - zijn eigendom van TMG. Marktleider Radio 538 en SLAM! zijn in handen van De Mols Talpa. Ze komen ergens dit jaar na goedkeuring van de mededingingsautoriteit in één bedrijf. Media-eigenaren mochten voorheen volgens de mediawet maar twee FM-radiostations in eigendom hebben, maar het ministerie van Economische Zaken beloofde die wet per 1 januari van dit jaar te versoepelen. De inkt is nog niet droog of De Mol en TMG grijpen hun kans.

 
Grootste marktaandeel
In de groep 10+ van het radio-onderzoek hebben de zenders van het nieuwe radiobedrijf bijna 30 procent luisteraandeel (volgens de meest recente cijfers van het NLO luisteronderzoek, periode oktober-november). Dat is ongeveer even groot als het luisteraandeel van alle publieke radiostations bij elkaar opgeteld. In de doelgroep 20-49, waar adverteerders het meest naar kijken is, dat zelfs 36,1 procent.
Stiekem was de macht van De Mol in radioland al wat groter. Hij was al aandeelhouder in TMG en kreeg door de verkoop van Talpa’s Radio 10 aan het moederbedrijf van 100%NL twee jaar geleden al een klein belang in die twee zenders.

 
Slim salesbedrijf
De Mol was ook zo slim om in 2013 een groot salesbedrijf op te laten zetten, One Media Sales genaamd. Dat verkoopt de radiospotjes op onder meer de zenders Radio 538, Slam!, 100% NL, Radio 10, Sublime FM en BNR. Door de commercialverkoop te centraliseren bij één bedrijf voor verschillende zenders, kun je de adverteerders goede proposities bieden. Eigenlijk al een voorbode van wat Talpa nu met TMG van plan is. En als je weet dat de netto radiobestedingen totaal zo rond de 230 miljoen euro liggen, dan leert een snelle berekening dat je met een derde van de markt een aardige sloot geld binnen fietst. De enige andere grote marktpartij naast de publieke zenders is na de totstandkoming van het nieuwe bedrijf nog Q-music, dat inmiddels de tweede radiozender van Nederland is geworden.

Talpa krijgt een meerderheidsbelang van 77,15 procent in de radiogroep en TMG 22,75. Dat vindt TMG prettig, want Sky Radio Group draait niet al te best. Er werden de afgelopen jaren flinke afschrijvingen op de radiozenders gedaan, omdat hun luisteraandeel is weggezakt. En TMG krijgt er een klein belang in SBS Broadcasting voor terug. TMG heeft televisie- en online video ambities, met name in sport en nieuws, maar is daar niet heel goed in. Dus kan het Amsterdamse bedrijf er met een belang in SBS en de kennis van Talpa nu in investeren.

 
Kat in de zak?
De Mol gaf afgelopen vrijdag al aan dat hij van radio houdt. Meer misschien nog wel dan van televisie. Hij denkt dat hij met het nieuwe radiobedrijf een sterke groep kan smeden die klaar is voor de toekomst.
Er blijven toch een paar vragen over. De regels rond FM-vergunningen en -kavels worden nu nog niet versoepeld. Daarin staat onder meer wat voor muziek een radiozender mag draaien, wat voor percentage muziek er op de zender te horen is en hoeveel informatie moet worden uitgezonden. Het betekent nu bijvoorbeeld dat de muziek van Sky en Radio 538, veel hits dus, wel erg op elkaar lijkt. Dat geldt in mindere mate voor Veronica, dat maar een klein percentage recente hits mag draaien, maar zich ook alleen maar waagt aan de mainstream rock- en popclassics. Ze bedienen dus de algemene doelgroepen, terwijl adverteerders zich steeds meer op een specifieke doelgroep willen richten. Gaat dat ook gebeuren?
Verder is de FM-radiomarkt geen groeimarkt, hoe zeer De Mol er ook van houdt. De radioreclamemarkt stond in 2015 behoorlijk onder druk.

 
Toekomst is digitaal
En het derde punt: het is zelfs de vraag wanneer de FM helemaal gaat verdwijnen (want dat gaat een keer gebeuren) en plaats maakt voor de digitale vormen. Wat betekent dat voor de toekomst van de nu populaire radiostations? Ontstaan er straks bij streaming radio niet honderden concurrenten? Daarnaast kiest de ‘luisteraar’ nu al massaal voor Spotify en andere muziekapps.
Ook voor radio is de toekomst digitaal, daar zal John de Mol toch wel rekening mee gehouden hebben? Maar de eerste jaren zit hij op de FM nog wel gebakken met deze deal met TMG.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news