Candid. Platform
for growth.

Volop focus op educatie en data, maar Sanoma blijft ook kijken naar print

SanomaDonaldDuck

Sanoma maakte woensdag bemoedigende jaarcijfers bekend. In Nederland valt vooral de stabiliteit op de abonnementenmarkt en de groei van NU.nl in advertenties en leestijd op. Educatie en data worden steeds meer de richting, maar acquisities in de printmarkt sluit President & CEO Susan Duinhoven niet uit.

Sanoma moet het in Nederland steeds meer hebben van digitaal en data. De tijdschriftenuitgever van weleer kan niet meer rekenen op de advertentiemarkt voor print die jaarlijks weer met een paar procenten daalt. Onder leiding van topvrouw Susan Duinhoven is een koers ingezet van kostenreductie en het 'stroomlijnen' van de organisatie. Dat kunstje voerde Duinhoven al uitstekend uit bij Wegener, voordat het verkocht werd aan de Persgroep. Sanoma maakte in 2018 een gezonde winst, de omzet daalde licht, blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers. Daarom kan de Finse uitgever weer vooruitkijken met zelfs de mogelijkheid acquisities te doen. ,,De goede performance in ons totale bedrijf, heeft het mogelijk gemaakt om onze strategie van groei, met focus op onze educatieve business, in te vullen. Deze koers willen we ook komend jaar voorzetten,'' zegt Duinhoven.


Investeren in data

Eind vorig jaar werd bekend dat Sanoma het Nederlandse educatieve platform Iddink heeft overgenomen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in data met het woensdag aangekondigde meerderheidsbelang in Panel Inzicht, één van de grotere online onderzoekpanels van Nederland. Daarmee wordt 'de datapropositie voor zakelijke partners' versterkt. Is er ook nog ruimte voor acquisities in de magazinemarkt? In Nederland zijn daar nog genoeg mogelijkheden toe, ook na de grote overnameslag door Hearst Netherlands. Maar het blijft een dalende markt die bijvoorbeeld te kampen heeft met hogere papierprijzen en trage online ontwikkelingen.

Toch sluit Duinhoven overnames in print niet uit. ,,Uiteraard kunnen we over eventuele acquisities geen uitspraken doen. Maar onze strategie van groei beperkt zich niet tot de educatieve markt of data. Sanoma kijkt altijd met een open vizier naar de mogelijkheden in de markt en dus ook naar print." Volgens haar is er best reden voor optimisme rond magazines, vooral rond abonnementen. ,,De abonneecijfers zijn over het algemeen stabiel en we zien bij een aantal titels een stijging in abonnees: bij vtwonen, Donald Duck en Tina.

Daar zijn we zeer tevreden mee. In het algemeen is dus onze consumentenomzet stabiel gebleven, mede dankzij een sterk tweede halfjaar in losse verkoop."


Dalende advertentieomzet

De advertentieomzet voor print daalde conform de ontwikkelingen in de markt. Duinhoven wil onderstrepen dat dit voor Sanoma slechts een klein gedeelte is van de totale omzet. De meeste omzet komt uit abonnementen, 34 procent, gevolgd door de categorie 'overig' met 29 procent. Pas daarna volgt de advertentieomzet met 20 procent.

Die advertentieomzet haalt Sanoma nu voor twee derde uit digitaal en een derde uit print. ,,We zijn vooral trots op de dubbel digit groei van NU.nl. De topline groei was 11 procent met digitale advertenties en contentmarketing. Ook de leestijd ging met 10 procent omhoog."

Duinhoven gaf al eerder aan dat NU.nl niet te koop is, al waren er volgens nooit bevestigde geruchten wel pogingen van de Persgroep en zeker Talpa Network. Het mediabedrijf van John de Mol begint zijn eigen nieuwsdienst als concurrent voor onder meer NU.nl, maar de bemoedigende cijfers van Sanoma's nieuwstak zullen Duinhoven sterken.


Boven verwachting gepresteerd

Sanoma heeft in omzet boven verwachting gepresteerd, legt de CEO uit. ,,Dit heeft met name te maken met de zeer goede omzet van kortingssite Scoupy, de omzetstijging bij NU.nl en de goede abonneeontwikkeling. We denken dat we met selectieve acquisities een groot deel van de toekomstige daling kunnen compenseren. Dat hebben we ook in Finland gezien waar de omzet gelijk is gebleven door de acquisitie van de festivalbusiness N.C.D. Production."

Uit het jaarrapport blijkt ook dat Sanoma nieuwe kredietfaciliteiten heeft gesloten met negen banken, waaronder enkele Nederlandse. Met welk doel? Duinhoven: ,,Deels door de acquisitie van Iddink en deels om de bestaande kredietfaciliteiten te herfinancieren tegen lagere kosten."

Hoe Sanoma's koers er op de Nederlandse markt er verder uit komt te zien dit jaar is aan de nieuwe CEO Netherlands Rob Kolkman, die in januari begon. 

Beeld: Sanoma


Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news