Candid. Platform
for growth.

Verlies Radio 538 na vertrek Edwin Evers valt mee

frankdane

Radio 538 is na het vertrek van Edwin Evers nog steeds de grootste radiozender in de ochtend, maar het verliest wel fors marktaandeel op de onbetwiste nummer één van Nederland: NPO Radio 2.

Dat blijkt uit de luistercijfers over de periode januari-februari 2019, die het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) bekend heeft gemaakt. Het zijn cijfers waar de branche nieuwsgierig naar uitkeek.


Marktleider in de ochtend
De grote vraag was of Frank Dane (foto boven) qua luistercijfers het vertrek van Edwin Evers zou kunnen opvangen. Ja, antwoord Radio 538 daar zelf op in een persbericht. Het zenderaandeel in de ochtend – tussen 6.00 en 10.00 uur – is met 14 procent nog steeds het grootst. Bij de voor adverteerders populaire doelgroep van 20 tot 49 jaar is het aandeel zelfs 20,3 procent.

Op Adformatie maakt Evert Bronkhorst echter een evaluatie van de laatste tien jaar en die laat zien dat het marktaandeel in de ochtend een behoorlijke knauw heeft gekregen en vergeleken met vorig jaar van 16,6 naar 14 procent is gedaald.


Achterstand neemt toe
Ook in de overall score ziet Radio 538 zijn concurrent NPO Radio 2 verder uitlopen. Die is met een aandeel van 12,8 procent weliswaar iets gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (13 procent), maar de voorsprong neemt wel toe. Radio 538 daalde namelijk ten opzichte van vorig jaar van 12,6 naar 10,5 procent marktaandeel. Ter vergelijking: in 2017 stond de zender met een aandeel van 11,5 procent nog fier bovenaan in deze maanden.


Open wedstrijd
De voorsprong van Radio 2 kan deze periode niet toegeschreven worden aan de jaarlijkse Top 2000, want dat effect is er niet meer. Net zoals Sky Radio niet langer het kerstmuziekstation is en NPO 3FM geen extra luisteraars trekt met Serious Request. Beide zenders zagen hun aandeel ten opzichte van vorig jaar dalen. Sky van 9,4 naar 9 procent, 3FM van 3,4 naar 2,8 procent.


Grootste stijger
Radio 10 is vergeleken met vorig jaar de grootste stijger: van 7,1 naar 9,8 procent. Van de zevende naar de derde plek. De hoogste score ooit, jubelt de zender in zijn persbericht, mede behaald dankzij de stijgende luistercijfers voor programma's als 'Ekdom in de morgen' en 'Somertijd' in de middag. Ook Qmusic mag na een stijging van 8,1 naar 9,1 procent juichen. Overigens lag het marktaandeel in 2017 in deze periode nog iets hoger (9,2 procent). In elk geval heeft de zender weer de weg omhoog gevonden.


Geen Spelen
Terwijl ook de zenders van NPO Radio 5 (Van 3,5 naar 4,6 procent), E-Power Radio (van 5,4 naar 5,8 procent) en 100% NL (3,1 naar 3,3 procent) hun aandeel ten opzichte van vorig jaar zagen stijgen, daalde het aandeel van ORN (van 8,7 naar 8,4 procent), Veronica (4,2 naar 3,3 procent) en NPO Radio 1 (van 8,5 naar 7,4 procent). Dat laatste is waarschijnlijk te verklaren doordat er vorig jaar Olympische Winterspelen waren en dit jaar niet.


Wilfred Genee
Opvallend is dat steeds meer zenders rond de publicatie van de luistercijfers schreeuwende persberichten naar buiten brengen. Wie doelgroepen segmenteert op leeftijd of sekse vindt namelijk altijd wel iets waar hij de focus op kan leggen. Zo laat 100% NL weten dat het hard groeit in de categorie vrouwelijke luisteraars.

Ook Veronica weet ondanks de forse daling ten opzichte van vorig jaar toch iets positiefs te melden. Dankzij de nieuwe Veronica middagshow 'Veronica Inside' met Wilfred Genee is het marktaandeel in dat tijdvak in de doelgroep mannen van 20 tot 49 jaar gestegen met 24 procent.
 

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news