Candid. Platform
for growth.

Snelheid wint het op groeiende online advertentiemarkt

Snelheid wint het op groeiende online advertentiemarkt

Programmatic advertising of Real Time Bidding (RTB), waarbij online advertenties via automatische computerprogramma’s in een fractie van een seconde geveild en verkocht worden, is de grote winnaar op de advertentiemarkt in het eerste halfjaar van 2015.

Waar de omzet van online adverteren met 7 procent toenam, nam die van programmatic advertising met 47 procent toe ten opzichte van het eerste half jaar van 2014.

Dat blijkt uit de Online Ad Spend Study H1 2015 die Deloitte in opdracht van het Interactive Advertising Bureau (IAB) Nederland heeft uitgevoerd.

In de eerste helft van 2014 spendeerden adverteerders 57 miljoen euro aan deze vorm van online adverteren. Dit jaar liep dat op tot 83 miljoen euro. Volgens de onderzoekers zal die groei in de tweede helft van dit jaar verder doorzetten.

Programmatic advertising werkt razendsnel. Op een Ad Exchange beurs worden via cookies opgestelde profielen van internetgebruikers in tienden van een seconden geveild. Terwijl de pagina waarop de gebruiker heeft geklikt nog aan het laden is, verschijnt de advertentie van de winnaar al op het scherm van de computer, laptop, tablet of smartphone.

Aanvankelijk waren het vooral banners die via dit systeem werden verhandeld en geplaatst. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieën is het ook toepasbaar voor nieuwere vormen van reclame zoals rich media en video. Het aandeel van die twee categorieën is het laatste half jaar van 2015 enorm toegenomen. Het aantal banners groeide met 33 procent, dat van rich media met 116 procent en dat van videoreclames met 262 procent ten opzichte van 2014.

In het tweede half jaar van 2015 zal de groei in omzet verder toenemen, verwacht Deloitte. In de tweede helft van het jaar worden namelijk de duurdere formats tegen hogere prijzen verkocht. Dat komt omdat de vraag op de programmatig beurzen in de laatste maanden van het jaar toeneemt, met name de vraag naar de duurdere video- en rich media reclame.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news