Candid. Platform
for growth.

Selena Gomez en Kim Kardashian zorgen voor videohype Instagram

Selena

De nieuwe videodienst van Instagram maakt een flitsende start. Reclame maken is er eigenlijk niet voor nodig, want de halve wereldpers heeft het al opgepakt. Maar het zijn vooral celebrities die het nieuwe medium nu al naar grote hoogte stuwen. Eigenaar Facebook van Instagram kan zich in zijn handen wrijven.


Zangeres-actrice Selena Gomez brengt een heuse horrorfilm op Instagram T.V. (IGTV), zoals de dienst officieel heet. Spannende beelden, professioneel gemaakt. Haar video is inmiddels miljoenen keren bekeken. Reality-ster Kim Kardashian komt met een video over haar nieuwe beauty shop. Ook al miljoenen keren gezien. Media sluiten zich snel aan: Buzzfeed, New York Magazine en anderen hebben al tientallen video's op het nieuwe platform geplaatst.


IGTV als nieuw verdienmodel voor Facebook
Facebook, dat eigenaar is van Instagram, gaat met de videodienst de strijd aan met YouTube en Snapchat. Het lijkt het meest op Snapchat omdat de video's op Instagram verticaal zijn. Maar de video's mogen ook lang zijn en kunnen maximaal een uur duren. Daarmee speelt het platform in op kijkers die het een beetje gehad hebben met de vluchtigheid van Snapchat. IGTV is ook kassa, want bij een lange video passen meer advertenties. Facebook lijkt met het videoplatform op Instagram een nieuw verdienmodel erbij te hebben gevonden.

Influencers, die zich eerder kritisch uitlieten over het algoritme van Instagram, zijn enthousiast over de videodienst. Je kan video's plaatsen binnen de Instagram app, maar er komt ook een aparte app voor IGTV, waarmee je je helemaal op video kan richten. Instagram is al leuk, vinden veel mensen, en video voegt een nieuwe dimensie toe. „Het brengt een nieuwe vorm van entertainment in een milieu dat al een groot deel van de vrije tijd van gebruikers in beslag neemt," schrijft The New York Times. Gebruikers onder de 25 jaar zijn dagelijks meer dan 32 minuten bezig met de app, maakte Instagram bekend. Voor gebruikers boven de 25 ligt dat op 24 minuten per dag.


Instagram snelle groeier

De groei bij online video zit er nog steeds goed in. Het blijkt ook uit cijfers van eMarketer, die weliswaar voor de VS gelden, maar meestal ook doorwerken in Nederland. The New York Times zette de trends op een rijtje:

  • Online video wordt steeds meer bekeken. Dit jaar bekijken 181 miljoen Amerikanen ten minste een keer per maand video content op hun smartphone. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar.

  • Mensen kijken langer naar online video op hun smartphone. Dat komt dit jaar uit op gemiddeld 24 minuten video per dag.

  • De advertentie-uitgaven voor online video groeien dit jaar in de VS met 25 procent tot 7,8 miljard dollar, voorspelt eMarketer.

Facebook kiest als bedrijf volgens eMarketer niet voor niets voor Instagram, dat dit jaar met zo'n 13 procent zal groeien. De inkomsten die Instagram genereert, stijgen pijlsnel. Instagram draagt dit jaar bij Facebook naar verwachting voor ruim 28 procent bij aan de inkomsten uit mobiele advertenties. In 2020 zal dat rond de 40 procent liggen.

Al met al moet Facebook het als bedrijf steeds meer hebben van Instagram met een groeiend aantal gebruikers en hogere advertentieopbrengsten. De nieuwe online videodienst IGTV gaat die inkomsten nog eens verder verhogen.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news