Candid. Platform
for growth.

Radio 538 herovert koppositie, maar voor hoe lang?

radio_538_hoe_lang_nog

Radio 538 heeft in de zomermaanden juni en juli de koppositie op de Nederlandse radio heroverd op NPO Radio 2. De vraag is voor hoe lang.

Met een marktaandeel van 12 procent is Radio 538 opnieuw de best beluisterde zender van Nederland, zo blijkt uit de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de meetperiode juni-juli 2018. De koploper van de afgelopen maanden, NPO radio 2, blijft steken op 11,5 procent en daarmee hebben beide zenders bijna letterlijk stuivertje gewisseld ten opzichte van de vorige periode.


Qmusic en Radio 10 rukken op
Opvallend is ook de opmars van Qmusic en Radio 10. Qmusic stond vorig jaar rond deze periode met 8,3 procent marktaandeel op een zesde plaats en is dit jaar met 9,3 procent opgerukt naar een derde positie. Ook ten opzichte van de laatste periode (8,7 procent) is dit een flinke verbetering. Radio 10 noteerde vorig jaar een marktaandeel van 6,1 procent en komt nu uit op 8,1 procent, ook 0,1 procent meer dan de vorige periode.


Zomerstation
Volgens radiodirecteur Menno de Boer laten de luistercijfers zien dat Radio 538 hét station voor de zomer is. Vooral de tuintour van Frank Dane in juni blijkt volgens hem populair bij luisteraars. In juli was de zender als enige Nederlandse station aanwezig op 'Tomorrowland', het grootste dance-event ter wereld, zonden Coen & Sander een bijzondere show uit vanaf de zolderkamer van Coen en haalde Edwin Evers ruim 185.000 euro op tijdens de Evers Staat Op Run voor Spieren voor Spieren.


Voor hoe lang?
Vorig jaar had de traditionele marktleider met een marktaandeel van 13,2 procent een ruime voorsprong op nummer twee NPO Radio 2, die op 10,1 procent bleef steken. Die voorsprong verschrompelt dus snel. Bovendien lijken de rollen sinds dit jaar omgedraaid. Sinds januari was de publieke zender in vier van de zes meetperioden de grootste. Dus is het maar de vraag of Radio 538 de koppositie ook na de zomer weet te behouden.


3FM grootste verliezer
Verliezers zijn er ook. De regionale zenders van ORN verliezen met een marktaandeel van 8,4 procent zowel ten opzichte van 2017 (8,9 procent) en de vorige periode (8,6 procent). Ook Sky Radio (van 9,5 naar 9,2 procent) doet het wat minder. Veronica lijkt nog niet te kunnen profiteren van Giel Beelen en daalt van 4,2 procent vorig jaar naar 3,3 procent dit jaar, 0,2 procent minder marktaandeel dan de vorige periode. De grootste verliezer is wederom NPO 3FM. Vorig jaar zomer was de zender goed voor 4,3 procent marktaandeel, dit jaar is daar nog 2,9 procent van over.

Een lichtpuntje: onder de voor adverteerders interessante doelgroep 20 tot 49 jaar heeft 3FM een aandeel van 5 procent en bij de iets jongere doelgroep 20 tot 34 jaar zelfs 6 procent. Ter vergelijking: in die laatste categorie bereikt Radio 538 een aandeel van 22,1 procent.

Onder 'oudere jongeren' (bron: Koos Koets) van 50 tot 64 jaar luistert bijna niemand meer naar de zender. Daar heeft 3FM een marktaandeel van 1,7 procent. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news