Candid. Platform
for growth.

Radio 10 komt steeds dichterbij de toppositie

Radio_mike

Het is weer luistercijferdinsdag! Twee vragen spelen er in de radiomarkt: wanneer wordt Radio 10 marktleider en - sinds vorige week - wat gebeurt er in de toekomst met de reclame-inkomsten van Ster? Plus meer duidelijkheid over 'overige zenders'.

Radio heeft veel vaste fans, daarom gaan de veranderingen in de top van het 'klassement' langzaam. Toch veranderde er de afgelopen tijd veel met wisselingen van dj's naar zenders. Het Gerard Ekdom-effect hebben we al vaker beschreven en de gevolgen van het vertrek van Edwin Evers ook.

In de nieuwste luistercijfers van vandaag - periode april/mei 2019 - zien we de trends zich doorzetten. Radio 10 maakt grote sprongen voorwaarts en misschien wel op weg is naar nummer 1. De zender gaat in 10+ van marktaandeel 8,0 een jaar geleden in dezelfde periode naar 10,2. Daarmee staat de zender op de derde plaats en op 1 procent van de nummer 2 Radio 538. Ook Qmusic blijft terrein winnen. De nummer 4 mikt sinds een aantal maanden ook op een iets ouder publiek en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Het aandeel stijgt 0,8 procent naar 9,3 procent. Marktleider NPO Radio 2 blijft stabiel op 12 procent.


'Overige zenders'
In de middenmoot en onderin zijn interessantere ontwikkelingen. Neem Sky Radio dat ineens met ruim 1 procent daalt in aandeel naar 8,5. Of de stations die vallen onder 'overige zenders' en al een tijdje aan het stijgen zijn met zijn allen. Welke zenders dat precies zijn, weten we eigenlijk nog steeds niet. Daarom directeur Frans Kok van NLO even gevraagd. ,,Deze categorie bestaat letterlijk uit zenders die men niet in de zenderlijst ziet staan. Respondenten geven niet aan om welke zender het gaat. Uit diversen analyses weten wij dat het hier kan gaan om buitenlandse zenders (vaak relatief veel beluisterd in de grensstreek), om web-only zenders en om lokale stations. Helaas kunnen wij dus niet zeggen om welke zender het exact gaat."

Verder nuanceert Kok de stijging van de overige zenders: ,,Van een structurele stijging is geen sprake. Sinds november-december was er sprake van een stijging, maar in de laatste periode is de categorie "overige zenders" weer iets gedaald."


Dalingen
De zenders van E Power Radio zijn van 6,4 naar 5,6 procent gedaald en ook 100%NL lijkt zijn glans wat te hebben verloren met een daling van 3,7 naar 2,9 procent. Groei is er voor ORN en de publieke zenders NPO Radio 4 en 5. Verder valt op dat NPO 3FM iets meer stabiliseert na een lange periode van dalingen en dat lijkt ook te gelden voor Radio Veronica.

Alle cijfers staan hier op een rij.

Slob
De vraag welke zender straks de marktleider is, blijft de branche bezighouden. Sinds vorige week komt ook de vraag erbij wat er straks gaat gebeuren met de reclame-inkomsten van de publieke omroep - in 2018 ging er 36 miljoen naar radio – als volgens de plannen van minister Slob advertenties beperkt worden en geleidelijk zelfs helemaal verdwijnen (en daarmee ook de Ster en ORN)?

Het gaat natuurlijk nog enige tijd duren voordat er iets definitief is en ongetwijfeld zullen er weer veel compromissen gesloten worden, maar bij Talpa Network en Qmusic zullen ze het met argusogen volgen. Talpa Network heeft al bijna de helft van het totaal aantal luisteraars in de commerciële doelgroep 20-49 en de opmars van Radio 10 gaat nog wel even verder.

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news