Candid. Platform
for growth.

Merken die innoveren winnen aan waarde

Merken die innoveren winnen aan waarde

Niet alleen Apple, Amazon en Facebook, maar ook Nike en Starbucks innoveren en winnen daarmee terrein, terwijl foodmerken als Coca-Cola en McDonald’s wat stappen terug moeten doen.

Interbrand kwam onlangs weer met zijn jaarlijkse internationale top 100 meest waardevolle merken. Het onderzoeksbureau analyseert hiervoor de financiële prestaties van een merk, maar ook de rol van een merk als consumentenbeïnvloeder. Heel veel grote verschuivingen heeft de - altijd vrij Amerikaans georiënteerde - lijst niet, maar uit de stijgings- en dalingspercentages valt wel één en ander op te maken.

De onbetwiste nummer 1, Apple bijvoorbeeld, staat al drie jaar lang bovenaan en blijft maar in waarde stijgen naar volgens Interbrand in 2015 ruim 170 miljard dollar. Dat is 43% meer dan vorig jaar. Nummer 2 Google noteert een stijging van 12% naar 120,3 miljard dollar. Ook de nummer 4 Microsoft (+11%), Amazon (10, +29%), Nike (17, +16%), Facebook (23, +54%) en Huawei (+15%) vallen op.

Het zijn allen bedrijven die blijven innoveren in hun producten. Van Apple, Google, Microsoft en Facebook weten we dat, van Amazon is dat misschien minder bekend. Dat van oorsprong retailconcern begeeft zich met Amazon Prime inmiddels – in de Verenigde Staten - ook op de markt van video on demand en kan worden gezien als concurrent van Netflix en de grote lineaire broadcasters.

Nike innoveert met apps en maakt steeds handiger gebruik van het mobiele bezit van de consument. Dat geldt overigens ook voor een andere stijger: Starbucks (nummer 67, +16%) waar je met je mobiel kunt betalen. En blijkbaar vindt de bezoeker de koffie ook echt lekker daar.

De merken die winnen, zijn ook allen merken die dichtbij de consument staan en waar de consument eigenlijk niet meer zonder kan. Ze horen bij hun dagelijkse leven.

Dalers
Een aantal foodmerken dat het laatste decennium een sterke waarde had, ziet de kracht wat afzwakken. De jarenlange nummer 1, Coca-Cola, staat nog steeds op 3, maar daalt met 4% in waarde. Ook McDonald’s (-6%), Sprite (-5%) en KFC (-7%) dalen. Burger King is al sinds 2010 uit de top 100 verdwenen. Zij lijken allen slachtoffer te zijn van het veranderend consumentengedrag. De jongere consument let steeds meer op voeding en suikers en daar passen die merken niet in. Zij hebben tot nu toe ook geen antwoord gevonden, met andere woorden geïnnoveerd, om de consument weer naar zich toe te trekken. Wel kun je tegenwerpen dat Pepsi (nummer 24 in de lijst) wél in waarde is gestegen, met 3%. Maar het geeft zeker een indicatie.
De vraag is: hoe zet je je merk de komende tijd neer om die jongere consument wel weer naar je toe te trekken. Naast innovatie van je productrange, zou je ook kunnen denken aan innovatie in je marketing. Buzzfeed kwam vorige maand met een briljante viral: “If McDonald’s Advertised Like Apple”.


Automerken
Er staan opvallend veel automerken in de top 100 en die maken ook bijna allemaal een sprong voorwaarts: Toyota (+16%), BMW (+9%), Mercedes (+7%), Honda (+6%), Ford (+6%), Hyundai (+8%), Audi (+5%), Nissan (+19%), Porsche (+12%) en Kia (+5%). Dissonant is Volkswagen dat op de 35e plaatst staat en 9% in waarde is gedaald. Het zijn de eerste tekenen van het dieselschandaal waarmee het Duitse concern te kampen heeft. Maar het is niet gezegd dat VW volgend jaar ook daalt. Vergeet de consument het schandaal en weet Volkswagen het tij met goede, eerlijke communicatie te keren, of wordt de automaker keihard afgestraft?
Dat er veel automerken in de lijst staan, geeft ook wel aan dat de consument nog altijd een auto wil bezitten. Met andere woorden: de deeleconomie is nog niet vol op stoom.

Nieuwe merken
Daarom staat een nieuw merk als Uber mogelijk ook nog niet in de lijst. Dat kan snel veranderen als het bedrijf in 2016 (naar verwachting) de beurs betreedt (een voorwaarde om in de lijst te komen). De waarde van Uber wordt nu al op 40 miljoen geschat. Airbnb (gewaardeerd op zo’n 10 miljard dollar) en Spotify (4 miljard) maken ook snel een beursgang. Deze drie nieuwe merken zullen ongetwijfeld snel hun opwachting maken in de Interbrand top 100.

De hele Interbrand top 100 staat hier: http://interbrand.com/best-brands/best-global-brands/2015/ranking/

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news