Candid. Platform
for growth.

Media innovatie 2015: And the winner is….Spotify

Media innovatie 2015: And the winner is….Spotify

Een ‘Found them first’ tool voor muziekliefhebbers die artiesten ontdekken voordat ze doorbreken en beroemd worden. Een wekelijkse gepersonaliseerde playlist. Naast muziek luisteren ook filmpjes met nieuws en entertainment kijken. Of zelf kiezen welke muziek Starbucks draait als je daar koffie zit te drinken. Dankzij deze nieuwe diensten is Spotify door het gerenommeerde TrendWatching uitgeroepen tot ‘Innovator of the year 2015’ op het gebied van Media & Entertainment.

Innovatie is voor elke sector van levensbelang, maar voor de mediawereld maakt het vaak het verschil tussen leven en dood: wie niet innoveert staat stil. Wie zich niet kan aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en behoeften van de klant sterft uit. Net zoals de dodo. Spotify heeft dat goed begrepen. Door een moordende concurrentie met Apple Music en Tidal is de muziekstreamingsdienst gedwongen zijn luisteraars te verrassen met nieuwe tools die aansluiten bij hun wensen en behoeftes.

Status
Volgens TrendWatching speelt Spotify met de ‘Found them first’ tool in op twee groeiende behoeftes van consumenten: het verkrijgen van sociale status en de kans om hun eigen voorkeuren te uiten.

Wie heeft er niet ooit in zijn leven naar een beginnend bandje of artiest geluisterd en gedacht: die gaan het maken. Eerst wilden je vrienden en familie er niets van horen, maar een paar jaar later kreeg je gelijk. Tegenwoordig hebben we een woord voor deze ontdekkers: early adopters. Voor deze groep lanceerde Spotify in september de ‘Found them first’ dienst.

Die laat luisteraars ontdekken naar welke bands of artiesten ze luisterden voordat die beroemd werden. Wie bij de eerste 15 procent hoort, geldt als vroege luisteraar en is onderdeel van het succesverhaal van de artiest of band. De muzikale trendsetters kunnen een eigen groep vormen die graag nieuw talent ontdekt, playlisten delen en elkaar op opkomende muziek wijzen. Hierdoor kunnen ze zowel hun eigen muzieksmaak etaleren als laten zien dat zij een ‘barometer van coolness’ zijn. Spotify stuurt hun een bericht als de artiest of band 20 miljoen streams heeft gehaald.

Persoonlijk
Met de nieuwe dienst ‘Discover Weekly’ stuurt Spotify zijn gebruikers iedere week een soort eigen persoonlijke mix-tape met nieuwe muziek. Op basis van het luistergedrag wordt een smaakprofiel aangemaakt. Niet om irritante reclames aan te bieden, maar om luisteraars te laten kennismaken met muziek die ze waarschijnlijk mooi vinden. Een mooi voorbeeld van ‘Big Brother is serving you’ dus.

Het werd meteen een succes. In de eerste tien weken werden al 1 miljard nummers van de playlist gestreamed. 71 Procent van de luisteraars bewaart minstens één nummer voor de eigen playlist en 60 procent luistert ministens vijf nummers van de voorgeschotelde lijst.

Filmpjes
Voor degenen die niet alleen muziek willen luisteren, maar ook filmpjes, nieuws en ander entertainment, kwam de dienst in mei met Spotify Now, waarin wordt samengewerkt met Vice News, BBC, TED, NBC en diverse podcasts. Diezelfde maand sloot Spotify een partnership met Starbucks, waarbij klanten toegang hebben tot de playlist van de koffiezaken. Zo kunnen ze zelf meebepalen welke muziek er draait. Deze dienst wordt in het vierde kwartaal eerst in canada en de UK geïntroduceerd.

25 miljard luisteruren
Spotify begon zeven jaar geleden en heeft inmiddels meer dan 25 miljard luisteruren van gebruikers op de teller staan. Het heeft 20 miljoen abonnees, 75 miljoen gebruikers en biedt 30 miljoen nummers aan. Volgens TrendWatching heeft de dienst zich in 2015 gefocust op het creëren van een unieke entertainmentervaring voor elke luisteraar. Op maat gemaakt voor de individuele smaak, behoefte en voorkeuren. Daarom is de dienst uitgeroepen tot ‘Innovator of the Year’ over de afgelopen twaalf maanden.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news