Candid. Platform
for growth.

Is een online magazine het antwoord op de dalende tijdschriftoplages?

Is een online magazine het antwoord op de dalende tijdschriftoplages?

Hoe krijg je als online magazine een miljoen bezoekers per maand? En is dit succesvolle format het antwoord op de dalende printcijfers in tijdschriftenland? Frank.news vroeg het de hoofdredacteuren van digizines Famme en Shot Of Joy.

 
Een miljoen unieke bezoekers per maand
Eén van de grootste online magazines op dit moment is Famme.nl met een bereik van ruim een miljoen bezoekers per maand. Hoofdredacteur en oprichtster Muriel Oonincx vertelt: ,,Ik ben altijd werkzaam geweest in de vrouwenbladen, de laatste jaren o.a. als (adjunct)-hoofdredacteur van Viva Mama en Red. Tot ik met mijn gezin naar Kaapstad verhuisde en vanuit die plek begon met freelancen. Al snel voelde ik de behoefte om niet alleen artikelen te schrijven, maar weer een project te starten. Ik kwam erachter dat er veel hippe sites zijn, vooral gericht op jongeren, zoals NSMBL. Ik miste alleen iets leuks voor dertig plussers die druk zijn met werk, kinderen, trouwen. Ik had een ingang bij Wayne Parker Kent, uitgeverij met inmiddels 12 online magazines, en legde mijn plan aan hen voor. Ze hadden het toevallig net in een vergadering gehad over het feit dat er voor die doelgroep nog niets is en boden me een partnership aan. Zij namen de techniek, design en sales voor hun rekening, ik de redactie. En ik kon direct aan de slag.”

 
Geen social influencer
Dat Oonincx een gat in de digitale magazinemarkt ontdekte, bleek al na drie maanden toen de site meer dan een miljoen unieke bezoekers bereikte. ,,Het toverwoord bij Famme is herkenbaarheid. We zijn eerlijk, oprecht, grappig en echt. Famme brengt datgene wat de doelgroep wil weten om verbaasd en verrast te worden. We zijn geen blog, het staat niet vol met ik- verhalen. Allereerst ben ik de hoofdredacteur, niet zo zeer een social influencer met een heleboel persoonlijke fans.”

En dat de eerste periode allemaal vanuit Zuid-Afrika: ,,Ik had één van mijn oud-stagiaires aangenomen die vanuit Amsterdam werkte. We deden alles via Skype en chat en dat bleek prima te gaan. Inmiddels ben ik bijna een jaar terug en zitten we met de redactie bij WPK in Amsterdam. Dat werkt natuurlijk nog fijner, al vind ik het wel cool dat het blijkbaar dus ook vanuit het buitenland kan.”

Zijn online magazine het antwoord op dalende tijdschriftoplages?
Online uitgever
Een goede strategie is niet de enige key van haar succes. Het partnership met de online uitgever heeft hier zeker aan meegewerkt: ,,WPK is voor mij onmisbaar. Alleen al toen ik vanuit het buitenland alles opstartte. Voor de salescontacten is het toch belangrijk om dichtbij te zijn. En in mijn eentje had ik nooit zo snel zoveel mensen bereikt. Met twaalf titels in huis is er veel kennis binnen het bedrijf. We delen veel met elkaar en helpen elkaar. En deze kruisbestuiving heeft weer een positief effect op de doorontwikkeling van onze online magazines.”

 
Verdienmodel
Aangezien banners niet veel euro’s opleveren, is branded content volgens Oonincx een prima manier om geld te verdienen. ,,Zolang je maar interessante content maakt en eerlijk bent dat het om een samenwerking gaat, dan vindt de lezer het niet erg. Dit zien we ook aan de reacties op deze artikelen. Als iemand hier toch een opmerking over maakt, dan volgen daar al snel andere reacties van lezers op als: ‘Ja, dit is reclame’ en ‘Zij moeten toch ook geld verdienen?!’. We kiezen dus niet voor de standaardadvertentie, maar produceren native content die interessant is voor de doelgroep en pakken uit met campagnes in de vorm van mooie series.”

Zijn online magazine het antwoord op dalende tijdschriftoplages?
Antwoord op dalende printcijfers
Oonincx is het er mee eens dat online magazines wel eens hét antwoord kunnen zijn op de dalende printcijfers in tijdschriftenland: ,,Mensen brengen zoveel meer tijd door met hun smartphones en tablets. Er worden online ook steeds langere artikelen gelezen en gedeeld. Toch geloof ik nog wel in print en dan vooral in special interest bladen. Famme gaan we in 2016 ook meer neerzetten als merk, met een event, video, tv en ja, ook een printeditie.”

 
Unieke eigen content
Maar hoe zet je nou als merk of titel zelf ook een succesvol online magazine neer? ,,Blijf dicht bij jezelf en richt je op iets waar je veel vanaf weet. Kies voor unieke eigen content en blijf liever weg van alle lijstjes en ‘Je zult nooit geloven dat…’-artikelen. Dit heeft misschien een tijdje gewerkt, maar het zal niet lang duren, voordat hier niet meer op wordt geklikt. Vind je eigen content uit en maak mensen zo nieuwsgierig,” aldus Oonincx.

 
Shot Of Joy
Dat is ook precies waar Marie Nanette Schaepman, oprichtster en oud-hoofdredacteur van magazine JAN, met haar nieuwe online magazine Shot Of Joy mee bezig is. ,,Met Shot Of Joy willen we online kwaliteit bieden die je van een print tijdschrift gewend bent. Een online magazine dat raakt, inspireert en entertaint. We kiezen heel bewust voor kwaliteit, in plaats van kwantiteit. Dat wil zeggen dat we liever iets minder posten, dan dat we het hoogste aantal kliks najagen. We kiezen voor eigen fotografie. We schrijven alleen over bestemmingen waar we zelf zijn geweest. We plaatsen alleen recepten die we zelf gemaakt en geproefd hebben. De columns zijn door goede journalisten geschreven en komen uit het hart.”

Zijn online magazine het antwoord op dalende tijdschriftoplages?
 
Geen klikjager
,,Veel online content is tegenwoordig inwisselbaar: de lijstjes van 10 keer dit en 10 keer dat vliegen je om de oren. Het is een succesvolle manier om online iets aan te jagen. Maar met Shot Of Joy zoeken we iets anders. We willen online een verschil maken, een ander geluid laten horen, een nieuw gezicht laten zien. Waarom precies hetzelfde maken als alles wat er al is? Dat vinden we inhoudelijk niet interessant. Dus zijn we heel bewust gestopt met het najagen van kliks en het dagelijks turen naar Google analytics. We willen ons eerst volledig richten op hetgeen we zelf willen maken. Op het concept Shot of Joy zelf. We zijn daarmee nog steeds volop in ontwikkeling. In print ben ik overigens ook nooit een pure oplagejager geweest. Ook daar gingen we altijd uit van een kwalitatief concept, waarvan we overtuigd waren dat er een doelgroep voor was. En dan eerder iets hoger in de markt dan voor heel Nederland,” vertelt Schaepman.

 
Geen betaalmodel
Shot Of Joy begon ruim een jaar geleden als online videomagazine met een betaalmodel in samenwerking met online uitgever Wayne Parker Kent en G+J Uitgevers. Met dat avontuur zijn de partijen, in goede verstandhouding, al snel gestopt. Het bleek te vroeg om consumenten te bewegen voor lifestyle content te betalen. Ook vond Schaepman video als medium vluchtig en lastig om echt mee te raken en emotioneren. Dat kan met een geschreven tekst doeltreffender.

Schaepman: ,,Daarom besloten we een hele andere site te bouwen en ben ik een samenwerking aangegaan met twee sleutelredacteuren: journalist Stephanie Pander en illustrator Charlie Dot, die samen met mij mede-eigenaar zijn geworden. Onze bezoekersaantallen liggen momenteel rond de 50.000 unieke bezoekers. Dat was eerst fors hoger. Die daling is een logisch gevolg van de weg die we zijn ingeslagen. Persoonlijke columns en emotionelere stukken doen het het beste. En de bezoekers blijven relatief lang lezen. Onze site is opnieuw in transitie: binnenkort gaan we over op een Nederlands/Engelse site en vertalen we de content naar het Engels, zodat we de markt kunnen verbreden. Zo hopen we ook de internationale bloggers te enthousiasmeren, zodat ze ons meenemen in hun favorietenlijstjes. Facebook is momenteel de enige goed functionerende digitale kiosk die er is. Shot Of Joy past daar steeds minder bij. Daarom zoeken we naar andere manieren om de lezers te bereiken, waaronder de Engelse uitbreiding.”

Zijn online magazine het antwoord op dalende tijdschriftoplages?
Print-editie
Van Shot Of Joy is inmiddels ook een succesvolle printeditie verschenen. Zo succesvol dat er alweer aan een tweede editie wordt gewerkt. ,,Op een gegeven moment hadden we zulke mooie fotografie en verhalen dat we die ook in magazinevorm wilden uitgeven. De beeldbeleving online is zo anders en niet te vergelijken met de beleving die fotografie heeft in print,” vertelt ze.

,,Het was een groot plezier om te maken: we hebben ’m laten drukken en doen de distributie vanuit kantoor. Als de magazines ergens uitverkocht zijn, leveren we bij met een rolkoffer.  Het is heel bijzonder om de printwereld die ik zo goed ken op een heel andere, minuscule manier te kunnen beleven. We zitten nu zo dicht op het product, de manier van verkopen en het proces. Het is ook leuk om precies uit te kiezen waar we liggen. In conceptstores verkopen we bijvoorbeeld boven verwachting goed.”

 
Op zoek naar verdienmodel
Als je Shot Of Joy bekijkt, valt meteen op dat het visueel heel aantrekkelijk is, zonder ‘irritante’ banners. ,,We zijn alle drie ondernemer en zelfstandige en financieren Shot Of Joy zelf. Het is niet zo dat we geen adverteerders willen, maar we zijn op dit moment nog in ontwikkeling. Als de titel straks echt ‘staat’ en we precies zijn waar we willen zijn, dan vind ik het ook een goede stap om te kijken met welke adverteerders we kunnen samenwerken. Banners vind ik sowieso niet bij ons passen, maar ik kan voldoende mooie samenwerkingen bedenken. Belangrijk is dat de afzender altijd duidelijk blijft, net als in print. Want die scheiding tussen een advertorial en redactioneel item is online nu nog vaak zoek. En dat is in print ondenkbaar. Er is zelfs een instantie voor, de Reclame Code Commissie.”

,,Voor de adverteerders is het trouwens ook nog een omschakeling: er wordt nog steeds meer betaald voor print. En je kunt als online magazine ook niet voor een klein bedrag de gewenste hoge kwaliteit leveren aan een adverteerder. Daarin zijn we allemaal nog aan het zoeken. En die tijd nemen we met Shot Of Joy ook. We hebben ongelofelijk veel lol in het maken van hoge kwaliteit content, zowel online als in print,” aldus Schaepman.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news