Candid. Platform
for growth.

IMDb TV gelooft in Video On Demand mét reclame

IMDB

VOD mét reclame: het zou zomaar zijn intrede kunnen doen in de Nederlandse markt. IMDb TV wil een dergelijk gratis model bieden en in de VS ontstaat initiatief Quibi met een hybride vorm (AVOD). Krijgen we straks steeds meer en/of?

Rond Netflix blijft het maar zoemen dat er ergens een keer een knop omgaat en de grootste streamingsdienst ter wereld reclames gaat laten zien. Dat gebeurt in feite al, met allerlei deals met merken die we dan ergens in een serie of film voorbij zien komen, in de vorm van (mag de term nog?) product placement. Disney+ betreedt straks de markt van streamingdiensten en gaat misschien wel zorgen voor de volgende fase in de tv- en VOD-wereld.

Hoe gaat het dan verder met het advertisingmodel? Multiscope publiceerde vorige week de uitkomsten van zijn onderzoek onder 3.600 respondenten met als uitkomst dat het aandeel in kijkminuten van video on demand (27 procent) nu voor het eerstgroter is dan het aandeel van lineaire tv (24 procent). Logisch op zich, het wordt steeds moeilijker voor traditionele tv-exploitanten met hun lineaire programmering op te boksen tegen een nog steeds groeiend aantal aanbieders van VOD. Zie maar eens interessantere content te bieden waar de kijker echt voor in gaat schakelen.


Het spel is nog niet gespeeld

En hoewel in Nederland de VOD-markt een duidelijke nummer 1 en 2 heeft - Netflix en Videoland - is het spel nog niet gespeeld. Zeker is dat Disney+ straks met een zeer populair contentaanbod gaat komen en zich echt in de strijd gaat mengen. En gaan straks bij de NPO dan toch alle ballen dan maar op NPO Start Plus, na de Kamerdebatten? Er volgen ongetwijfeld meer aanbieders (zoals in Duitsland, waar de grootste tv-aanbieder ProSiebenSat ook een eigen streamingdienst lanceert).


Snel naar Nederland

Amazon wil niet wachten en komt snel naar Nederland met IMDb TV. IMDb, dat platform kennen we als database van films, acteurs, regisseurs, producenten, kortom de hele filmwereld. Daarnaast heeft het IMDb TV, de streamingsdienst die in samenwerking met Amazon is opgezet. Voorheen heette deze overigens Freedive. Nu komt de dienst nog dit jaar naar Europa (ja, ook naar Nederland). En zo drukt Amazon straks nog wat meer zijn stempel op de video-on-demandmarkt met ook het eigen Prime-platform. Verschil is dat IMDb TV straks gratis is en dat adverteerders voor de omzet moeten zorgen.


Hybride model

Dat is een interessant hybride model tussen de lineaire zenders waarvoor je een tv-abonnement hebt en de VOD-platforms. Heeft dit zogenaamde AVOD-model de toekomst? (NLZiet-baas Niels Baas gelooft erin voor zijn eigen dienst). Kijkers moeten straks gaan kiezen waar ze een tientje per maand aan willen geven,

IMDb TV krijg je gratis met onderbrekingen door reclameblokken. Dan denk je al snel: ik kan ook alle Harry Potters op SBS gaan kijken met reclameonderbrekingen. Logisch, maar het zit hem natuurlijk in de content die IMDb TV biedt. De dienst belooft premium content en een verdrievoudiging van het aantal beschikbare films en series. IMDb kan door de rijke geschiedenis die het heeft veel bijzonders bieden. Er zijn ook deals met grote producenten als Warner Bros., Sony Pictures Entertainment en MGM Studios. Overigens is nog niet officieel bekendgemaakt dat IMDb TV hier ook op reclame gaat draaien, maar die verwachting is er wel. En dan zal er ongetwijfeld een mogelijkheid zijn voor lokale adverteerders.

We ontdekten nog een leuke nieuwe dienst: Quibi, onder meer opgezet door Hollywoodgrootheid Jeffrey Katzenberg. Quibi staat voor 'quickbites' en de dienst heeft al een miljard dollar opgehaald bij investeerders in Silicon Valley. Quibi bidet dus short-form content en is echt gericht op mobile. 'Quick bites of captivating entertainment, created for mobile by the best talent, designed to fit perfectly into any moment of your day', is de belofte van Quibi. Concreter: geboden content, series vooral, duren niet langer dan twee tot vier uur en worden opgediend in segmenten van niet langer dan 10 minuten.A-listers als Guillermo del Toro, Antoine Fuqua en Sam Raimi doen sowieso mee en de start is officieel in 2020.

Je betaalt 8 dollar zonder reclame en 4 dollar met. Hier worden dus beide modellen uitgetest. Zo zien we de VOD-markt weer wat meer bewegen naar lineaire tv en andersom. Waar tv-exploitanten misschien misselijk worden van alle snelle bewegingen, kunnen contentmakers en de kijker in hun handen wrijven. En adverteerders ook. 

Extra fields

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news