Candid. Platform
for growth.

Hoe influencers leven met Corona

influencerfotoralph44669

Influencers presenteren zich sinds de Coronacrisis op nieuwe manieren. Ze delen met de wereld hoe het is om verplicht thuis te zitten. Nu bijna iedereen aan huis gebonden is, besteden mensen meer tijd aan sociale platforms. Sommige influencers moeten zelf leven met het virus, zoals de New Yorkse blogster Arielle Charnas of de Duitse mode-influencer Carolin Lauffenburger.

Arielle Charnas, bekend van de blog Something Navy en een eigen kledinglijn, maakte haar diagnose bekend op Instagram, waar ze inmiddels 1,3 miljoen volgers heeft. Ze deelde beelden op Instagram stories van de Coronatest die ze onderging met een indringende tekst. ,,Het virus lijkt al overal te zijn, maar de betekenis en het belang veranderen als het je persoonlijk treft.'' Ze haalt uit naar de Amerikaanse regering, omdat niet iedereen een test kan laten doen. Ze vindt dat social media verlichting kunnen brengen. ,,Als social media ons iets hebben laten zien, is het dat we hier allemaal samen instaan. (…) Volg de medische aanwijzingen op and please, be kind to each other."


Samen in quarantaine
De 27-jarige Duitse modeblogster Carolin Lauffenburger maakte samen met haar Amerikaanse man Grayson op Instagram (bijna honderdduizend volgers) bekend dat hij het virus heeft. Aan het filmpje is het niet te zien, haar man heeft alleen lichte verschijnselen. Ze zitten samen in quarantaine in hun Berlijnse appartement. ,,Let's not freak out," zegt ze tegen haar volgers. ,,Laten we niet de generatie zijn die tijdelijke vrijheid belangrijker vindt dan het welbevinden van iedereen."

Er verschijnen ook bijzondere blogs van influencers die het virus niet hebben. In Milaan zit het Italiaanse model en modeontwerpster Chiara Ferragni. Aan haar 19 miljoen volgers op Instagram schrijft ze dat ze niet egoïstisch moeten zijn en niet in het park moeten gaan rennen. Zij blijft doen wat ze normaal doet. Ze is druk met 'creating looks, meditating and reading' en helpt haar man en rapper Fedez om op het balkon online concerten te organiseren.


Geldinzameling voor Italiaans ziekenhuis
Ferragni zit in het hart van het Corona-gebied. ,,Ik doe m'n best om mijn land te helpen. Ik voel m'n verantwoordelijkheid. Doe dat ook." Met GoFundMe begint ze geld in te zamelen voor een ziekenhuis in Milaan. Binnen een week heeft ze vier miljoen euro bij elkaar. Ze waarschuwt haar fans dat quarantaine geen excuus is om de hele dag maar rond te hangen. ,,Doe een workout met een YouTube-video, volg een tutorial, probeer een nieuwe haarstijl of doe een nieuwe online aankoop." Haar posts geven een inkijkje in haar dagelijkse leven in quarantaine. Een jonge vrouw met man en kind in een modern appartement. Ze is zich er bewust van dat anderen in een ergere situatie zitten.

Meer influencers laten hun leven in tijden van Corona zien en geven tips, vooral om de maatregelen serieus te nemen. Maar veel van hen maken ook een crisis in hun werk door, omdat bedrijven waarvan ze producten promoten zich terugtrekken waardoor inkomsten wegvallen. Al dienen nieuwe mogelijkheden zich aan.


Reisinfluencers: inkomsten weg
Zwaar getroffen in hun inkomen zijn reisvloggers die normaal de wereld over reizen. ,,Alles is geannuleerd," zegt Amy Seder van reisblog Away Lands tegen marketingmagazine Digiday. ,,Geen lifestyle- of productcampagnes meer en op reis kan al helemaal niet meer.

Seder, met 230.000 volgers op Instagram, weet nog niet wat ze de komende weken gaat doen en wat dit betekent voor haar bedrijf, dat normaal inkomsten krijgt van toeristenbureaus en lifestyle en beauty brands. ,,Zo'n 80 procent van mijn inkomen is in een week verdwenen," zegt ook influencer Rob Tayler, die campagnes voor de reissector doet. ,,Het verkeer op mijn site is 30 procent van wat het normaal zou zijn."


Content afstemmen op wat bij mensen leeft
Maar er is ook een andere kant, want nu veel mensen thuiszitten, besteden ze meer tijd aan sociale platforms. Ze zijn op zoek naar een ander soort content en als ze die bij influencers vinden, besteden ze er veel aandacht aan. Dat merken ze bij het New Yorkse influencerbureau Obviously. Content moet rekening houden wat bij mensen leeft en oog hebben voor de gevoeligheden. ,,We praten met brands hoe ze met influencers moeten omgaan," zegt CEO Mae Karwowsky in Digiday. ,,Over hoe ze campagnes kunnen maken met waardevolle content zonder mensen voor het hoofd te stoten."


Een uitweg vinden
Gary Clarke van influencerplatform Takumi zit op dezelfde lijn. ,,Marketeers die met influencers werken, moeten opnieuw bedenken hoe ze met hen aan de gang gaan," zegt hij tegen The Drum. ,,Mensen zoeken een uitweg, iets waarover ze zich goed kunnen voelen en influencers kunnen daarbij helpen. (…) Er ligt een goede kans voor brands om de relaties waardevol te houden, om zichzelf goed te positioneren en de creators daarbij te betrekken."

De verwachting is dat veel consumenten hun favoriete influencers opnieuw zullen opzoeken. ,,Mensen zoeken hen op om even een uitweg te vinden en voor entertainment," zegt James Nord, oprichter van marketingplatform Fohr. ,,Consumentenzullen blijven winkelen, brands blijven marketing doen, ook met influencers, het winkelen zal online gebeuren."


Corona-virus: influencer met vier volgers
Een bijzondereinvulling aan het begrip influencer geeft CEO Boris Veldhuijzen van Zanten van magazine The Next Web. Zijn uitgangspunt: zit je op een positie met macht of ben je influencer, dan is het tijd om nu te handelen. Medewerkers van The Next Web gingen al thuis werken voordat de overheid dat oplegde. Hij denkt ook aan zijn dochter die in het weekend voor de cafésluiting aanvankelijk wilde uitgaan, maar vrienden overtuigde om het niet te doen. ,,Het coronavirus,'' schrijft hij in zijn column, ,,is een influencer met vier volgers. Hoe weinig dat ook is (als je kijkt naar influencers op Instagram), het verspreidt zich wereldwijd. Mijn dochter beïnvloedde een of twee vrienden, die op hun beurt weer invloed hadden op anderen.''

,,Je bent een influencer voor je vrienden, je kinderen, je ouders, je collega's en je klanten. Je kan besluiten tot zelf-isolatie, een betere service te bieden en hulp te bieden aan anderen. Als het je lukt om maar vijf mensen in je omgeving te beïnvloeden op een positieve manier, kan je een impact hebben met een grotere betekenis dan een wereldwijde pandemie.'' 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news