Candid. Platform
for growth.

Het nieuwe tv-seizoen: héél veel gewone mensen en senioren

The_voice_senior_

Het nieuwe tv-seizoen is eigenlijk al een beetje begonnen en een eerste blik op het programma-aanbod leert dat de focus ligt op senioren en gewone Nederlanders. Grote verschuivingen in het lineaire tv-landschap hoeven we de komende maanden nog niet te verwachten.

Het is niet zo eenvoudig om een totaaloverzicht te krijgen van de grote zendergroepen (NPO, RTL en Talpa TV) met de nieuwe programmering vanaf het najaar. De tijd van ronkende najaarspresentaties in augustus lijkt een beetje voorbij. Er gaat op korte termijn veel veranderen, want er zijn veel transfers aangekondigd. Zo heeft RTL geshopt bij de NPO met Twan Huys, Paul de Leeuw, Katja Schuurman en Art Rooijakkers. Talpa shopte op zijn beurt weer bij RTL en haalde - voorlopig - de mannen van Voetbal Inside, Johnny de Mol, Gordon en Shelley Sterk. Bij de NPO is Rik van de Westelaken teruggekeerd en hij mag meteen Wie is de Mol?! gaan doen, als vervanger van Rooijakkers.

Grote, abrupte veranderingen zijn er in feite niet. Die gaan we geleidelijk zien. RTL heeft het al een tijd moeilijk, kampt met dalende kijkcijfers en zit zonder programmabaas. Toch zei RTL CEO Sven Sauvé eerder dat er geen forse koerswijziging komt op vlaggenschip RTL4.

Talpa TV is juist aan het investeren en doet dat op een bredere manier dan alleen tv. Dat wordt wel eens vergeten: het gaat niet alleen meer om (lineaire) tv. Ook wordt er druk gespeculeerd over de komst van Erland Galjaard naar Talpa TV. Dat zal volgend jaar ergens gaan gebeuren.

Van de NPO weten we dat er bezuinigd moet worden, dat er goed gewaardeerde programma's gaan verdwijnen en dat mediaminister Arie Slob op een beroerd moment ziek werd. Maar ook dat de dure wedstrijden van het Nederlands Elftal er gewoon te zien blijven.


Nog steeds een prima medium voor adverteerders
Dan de feiten: de lineaire tv-kijker wordt gemiddeld steeds ouder en de kijktijd en grp's staan onder druk. Toch is lineaire tv voor adverteerders nog altijd een interessant, betrouwbaar medium met een groot bereik. Wat kunnen we zeggen van de najaarsprogrammering? Consolidatie, de bekende titels en time-slots, maar zeker ook een aantal nieuwe programma's. De zenders moeten het - en daarmee zeggen we niets nieuws - hebben van nieuws en actualiteiten, sport (voetbal), talentenjachten en er is toch ook weer een groot aandeel aan BN'ers dat de dansvloer op wordt gestuurd, of over gevaarlijke wegen mag rijden. De vertrouwde kijkcijferkanonnen als Boer Zoekt Vrouw (NPO1) en TVOH (RTL4) keren ook al snel weer terug. Respectievelijk in september en oktober.


Veel oudjes op tv

De echte trend die je er uit kan pikken, is dat de drie grote zenders NPO1, RTL4 en SBS6 de senior een plek geeft. Omroep MAX was de trendsetter en het is een gegeven dat zenderbazen elkaars aanbod goed in de gaten houden.
Ten tweede hebben alle zenders inmiddels ook meer 'de echte, authentieke verhalen van de gewone Nederlander'.

In vogelvlucht (de drie grote zenders):


Nauwelijks zomerstop bij de NPO

Bij de NPO is nog veel onduidelijk over de programmering. We zagen dat er nauwelijks meer een zomerstop was. Er was een aantal nieuwe programma's en Nadia Moussaid was dé ontdekking op de late avond.
We mogen er voor de herfst van uitgaan dat NPO1 weer met het bekende werk komt. Het al eerder aangehaalde Boer Zoekt Vrouw begint komende maand al. MAX komt weer met zijn 'slow tv'. De gewone Nederlander duikt op in een nieuw programma dat Een Klas Vol Ouders heet. Zestien volwassenen gaan opnieuw de schoolbanken in.

Verder is er NPO-breed veel voetbal, met de eredivisiesamenvattingen, maar straks ook de start van de ingewikkelde Nations League, waarin het Nederlands Elftal uitkomt. Matthijs en Jeroen keren terug met hun talkshows en er is genoeg drama met bijvoorbeeld 'Flikken Rotterdam' en het nieuwe 'Ik weet wie je bent' met Daan Schuurmans (maar dat is op NPO3).


The Voice Senior
RTL4 deed wel aan een zomerstop met veel herhalingen en dat kostte veel kijkers vanaf juni, terwijl de eerste vijf maanden ook niet geweldig waren. Maar vanaf volgende week kunnen we wel veel nieuws verwachten. Op RTL4 krijgen we eerst deze week nog de nog de altijd goed scorende Linda's Zomerweek. De dansshow met BN'ers 'Dance DanceDance' is inmiddels ook alweer begonnen, met een behoorlijke score van ruim 1 miljoen kijkers. Dansende BN'ers vallen blijkbaar nog in de smaak.

Nieuw is The Voice Senior (deel 1 scoorde uitstekend met meer dan 1,5 miljoen kijkers), met 60+-zangtalent. Meer senioren zien we in Beter Laat Dan Nooit, dat op 4 september begint. De bekende 70-plussers Willibrord Frequin, Peter Faber, Gerard Cox en Barrie Stevens gaan met 'sidekick' Olcay Gulsen een bijzondere roadtrip maken door Zuidoost-Azië.

De gewone Nederlander komt aan bod in Het Italiaanse Dorp: Ollolai, waarin vijf Nederlandse stellen worden gevolgd die een authentiek, vervallen huis op Sardinië hebben gekocht voor slechts één euro. Omdat het programma een succes blijkt, gooit RTL er meteen een nieuwe reeks tegenaan.


BN'ers doen iets met Iets Minder Bekende Nederlanders
Dan hebben we ook nog het genre 'bekende Nederlanders doen iets met minder bekende Nederlanders'.  Dat gaan we veel meer zien. heeft RTL4 drie nieuwe programma's:'Gordon In Wonderland', waarin Gordon (nu nog onder contract bij RTL)'excentrieke types opzoekt en hen portretteert'.
De tweede is Ragas Reist Rond. Bastiaan en Tooske en hun vier kinderen 'stappen letterlijk in het leven van bijzondere, spraakmakende en unieke gezinnen over de hele wereld die het niet bij mijmeren en dromen hebben gelaten'en naar het buitenland zijn vertrokken.
En de derde: Wendy van Dijk volgt in 'This Time Next Year'….'gewone mensen' (daar zijn ze weer) met buitengewone wensen en dromen die ze binnen een jaar willen verwezenlijken.

Tot slot blijft RTL Late Night gehandhaafd, maar heet het nu 'RTL Late Night met Twan Huys'. Vanaf 3 september is hij elke werkdag te zien. Er is al veel over gezegd: wordt dit de meer journalistieke late talkshow waar de critici op zaten te wachten?


Zelfde mix bij SBS6
Bij SBS6 zien we in feite een zelfde mix. Talpa TV is het seizoen - heel slim - ook al wat eerder begonnen, zoals met de nieuwe muzikale talentenjacht/realityserie House of Talent. Op de buis nog geen succes,online zou het wel beter lopen.

De vraag rijst: zijn er niet te veel talentenjachten? Dan hebben we nieuws, want SBS6 komt dit najaar ook nog eens met het nieuwe DanceSing, 'voor talenten die alles in huis hebben' en… 'die kunnen dansen én zingen als Beyoncé, Bruno Mars of Justin Timberlake'.


Schaamteloze kopie
Minpuntje van SBS6 is ook de schaamteloze kopie van NPO-programma 'De gevaarlijkste wegen'. 'Race tegen de Klok' heet het. Dus mét BN'ers, die blijkbaar regelmatig om werk verlegen zitten. Meer BN'ers zien we in 'Effe Geen Cent Te Makken', deze keer met de Roelvinkjes. Pikant nu er veel speelt rond het imago van zoon Dave en vader Dries.

Gelukkig is er ook weer 'Mr. Frank Visser doet uitspraak', waarin alle aandacht voor de gewone Nederlander (met conflicten). Meer gewone mensen zien we in 'In de ban van de Trouwring'. Zes trouwlustige koppels gaan de strijd met elkaar aan. Het winnende koppel krijgt een gratis droombruiloft, met alles erop en eraan. Voor het zover is moeten ze deze bruiloft wél eerst met elkaar voorbereiden en samenstellen. En daar is de senior weer: in het nieuwe SBS6-programma Golden Boys - dat vanaf maandag 3 september te zien is - gaan oude mannen onder toeziend oog van André Hazes de datingmarkt op.

Mega verschuivingen zullen we hiermee de komende maanden niet zien in de lineaire tv-markt. Het wordt waarschijnlijk pas echt spannend in de tweede helft van dit tv-seizoen, of misschien wel pas vanaf augustus 2019.


Beeld: RTL

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news