Candid. Platform
for growth.

Geen spa voor Enzo Knol en StukTV

Geen spa voor Enzo Knol en StukTV

Is het een slimme publiciteitsstunt om nog meer views te trekken? Of hebben Enzo Knol en StukTV echt ruzie met elkaar? In elk geval is hun aanvaring over de nachtelijke Rave party in de tuin van Knol het meest besproken topic op alle social media en daarbuiten. Hoogtepunt was de directe confrontatie bij RTL Late Night woensdagavond 16 december. Conclusie: de heren gaan nog niet samen naar de sauna.

 
Hoe lang zou het duren voordat de twee grootste YouTube kanalen van Nederland de strijd met elkaar aanbinden? Een vraag die veel mediakenners zich de afgelopen tijd stelden. De groei van beide kanalen was de laatste jaren onvoorstelbaar groot. Enzo Knol begon zijn kanaal met grappige filmpjes en Minecraft video’s in 2011 en telde in 2013 nog 15.810 abonnees. Begin 2015 waren dat al 780.000 abonnees en inmiddels staat de teller op ruim 973.000.

StukTV, waarbij het publiek bepaalt welke onzinnigheden Giel, Thomas en Stefan iedere week moeten uithalen, startte ook in 2011 en had in 2013 slechts 23.150 abonnees. Dat aantal was begin dit jaar gegroeid naar 703.000 en momenteel volgen 840.458 abonnees de stunts van het drietal.

 
Knol de grootste
Duizelingwekkende cijfers die elkaar niet veel ontlopen zou je zeggen. Maar bij nadere bestudering blijkt Enzo Knol toch met kop en schouders boven de rest uit te steken. Want terwijl de filmpjes van StukTV inmiddels 196 miljoen views hebben, zijn de video’s van Knol al 541 miljoen keer bekeken. Bijna het drievoudige.

 
Clash of the Titans
Dus toen de kijkers van StukTV het drietal de opdracht gaven om een nachtelijke Rave party in de tuin van een bekende Nederlander te houden dachten de jongens aan….Enzo Knol. Natuurlijk gingen ze eerst langs bij misdaadjournalist John van den Heuvel. Die kwam in ochtendjas naar buiten, moest lachen en deed een biertje mee.

Het volgende doelwit was de achtertuin van Enzo Knol. Om half drie ’s nachts zette de groep keiharde muziek aan, stak vuurwerk af en liet de champagne knallen. Wat er daarna gebeurde was in eerste instantie niet te zien op het YouTubekanaal van StukTV. Knol was namelijk ‘not amused’ en belde de politie. Slaperig, halfnaakt hangend uit zijn slaapkamerraam vertelde hij dat hij doodangsten uitstond en dat zijn vriendin keihard moest huilen. Maar hij ging nog verder. Knol liet het filmpje op StukTV blokkeren vanwege privacy schending.

 
YouTube fittie
Daarmee leek een echte YouTube fittie geboren. Op Twitter, Facebook en allerlei internetpodia  ging het helemaal los en in kranten en op de radiostations mochten beide kampen uitleggen wat er aan de hand was. RTL Late Night slaagde erin StukTV en Enzo Knol samen aan tafel te krijgen. Daarbij wierp Humberto Tan zich op als vredestichter.

 

 
Excuses
Eerst mochten beide kampen uitblinken in het maken van excuses, te beginnen met Giel van StukTV. Hij mocht uitleggen dat het kanaal nu eenmaal opdrachten op ludieke wijze uitvoert. ,,Soms zit dat op het randje,” erkende hij. Maar het was volgens het drietal nooit de bedoeling Knol bang te maken.

Knol reageerde geprikkeld. ,,As je je excuses geeft zit je fout,” stelde hij. ,,Het kwam bij de kijker over alsof ik een lul was.” Volgens hem is er geen sprake van ruzie. ,,Het is helemaal geen fittie. We gaan niet op de vuist en we hebben elkaar net de hand geschud,” vertelde hij. ,,Het was niet de bedoeling de fans tegen elkaar op te zetten, maar dat is wel gebeurd.” Knol is vooral bang dat zijn adres nu bekend is. Volgens StukTV een beetje hypocriet omdat hij de meeste films in en rond zijn huis, voor iedereen duidelijk herkenbaar, opneemt.

 
Geen spa
Beelden zeiden dan ook meer dan woorden tijden RTL Late Night. De kijker kon maar één ding concluderen: die worden geen vrienden. Humberto Tan greep halverwege de discussie in en nodigde beide kampen uit voor een spa. Met zijn vijven een dagje naar de sauna, met massage, een prank uithalen, etcetera. En hij zou meedoen. Even leek het ijs te breken, maar uiteindelijk zeiden beide YouTubegiganten nee.

Op uitzending gemist is de confrontatie terug te zien. Saillant detail: op het bijbehorende YouTubefilmpje begint het gesprek pas na het uitzenden van de beelden van StukTV. Een YouTubefilmpje waarin Tan eerst een slaperige Knol, hangend uit zijn slaapkamerraam laat zien, werd ook geblokkeerd.

 

 
Dumpert
Internet zou echter internet niet zijn als het gehele filmpje niet gewoon te zien zou zijn. Daar hebben we in Nederland portals als Dumpert voor. Die zette het filmpje alsnog online en trok daarmee in korte tijd zo’n 125.000 views.


 
Vrede
Of het daardoor kwam, of dat beide kampen alsnog de vrede hebben getekend; feit is dat het beruchte filmpje donderdagochtend 17 december weer gedeblokkeerd werd. Het is nu gewoon te zien op StukTV.

 

 
Twee winnaars
Door de hele affaire zal het aantal abonnees van beide kanalen weer fors stijgen en daarmee het aantal views. In alle reacties op internet tekenen zich twee kampen af, waarbij de oudere doelgroep van StukTV de felste bewoordingen kiest. Fittie of niet, de conclusie kan zijn dat beide YouTubekanalen zich duidelijk hebben kunnen profileren en hun positie weer flink versterkt hebben.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news