Candid. Platform
for growth.

Franks Weekly: Habets weg, TMG in chaos en Klöpping in Oranje

Franks Weekly: Habets weg, TMG in chaos en Klöpping in Oranje

In Franks Weekly bespreken we de afgelopen marketing- en mediaweek in zeven features. Waar gaan maandag de gesprekken over bij de koffieautomaat, welke quotes inspireren en waarom maakt een tv-commercial indruk?

1. Het nieuws: Chaos bij TMG
Chaos troef bij TMG. Overnamekandidaat Talpa stapt naar de rechter omdat er niet serieus naar het bod op de TMG-aandelen is gekeken. De Mol moest toezien hoe de familie Van Puyenbroek samen met het Vlaamse Mediahuis ging onderhandelen met de Raad van Commissarissen. Talpa was het daar niet mee eens en wil laten onderzoeken waarom het geen kans kreeg om aan de onderhandelingstafel te komen. Ook de Centrale Ondernemers Raad van TMG maakte deze stap en verder meldde het Financiële Dagblad dat CEO Geert-Jan van der Snoek en CFO Leo Epskamp waarschijnlijk hun schorsing door de RvC gaan bestrijden bij de rechtbank. De twee zagen niets in het feit dat TMG exclusief zou gaan onderhandelen met Mediahuis/VP Exploitatie. En ja, ook de belangenvereniging van beleggers (VEB) wil meer duidelijkheid via de rechter. Drie of vier rechtszaken, maar in 2016 werd een winst geboekt van 1,6 miljoen euro. De advertentie-inkomsten blijven dalen overigens.

2. Het filmpje: De Coolste Baan
Volgend jaar komt er weer een nieuwe editie van De Coolste Baan van Nederland en dat levert een leuke aankondiging op met held Rintje Ritsma. Het concept krijgt navolging na het succes van 2014. Het komt erop neer dat er weer geschaatst kan worden in het Olympisch Stadion op een heuse 400 meter baan. De baan is een kleine maand open voor iedereen en bovendien zal het WK Allround er volgend jaar verreden worden. Het is een bijzondere variant omdat het in 2018 precies 125 jaar geleden is dat Jaap Eden wereldkampioen allround werd in Amsterdam.

 
https://www.youtube.com/watch?v=2ufRFUM-caQ

3. De ‘persoon’: Bert Habets
De algemeen directeur van RTL was flink in het nieuws de afgelopen week. Nu naar buiten kwam dat hij Nederland verruilt voor een hoge positie bij de RTL Group in Luxemburg lijkt hij zich eindelijk een beetje uit te spreken. En dat is zeker voor de mensen die toevallig zijn weinig zeggende speech zagen tijdens het MWG-Mediacongres een verrassing. Als eerste zei hij in AD iets over RTL Late Night dat hele matige kijkcijfers scoort. Hoewel: ,,Als een programma het even minder doet, gaan we ermee aan de slag. Dat hoort ook gewoon bij onze dagelijkse business en hebben we eind vorig jaar bijvoorbeeld ook met RTL Boulevard gedaan.” Check. Ook reageerde Habets op het dalen van de winst van 101 miljoen euro in 2015 tot 85 miljoen in 2016. ,,Ondanks een stabiele performance van onze zenders en hogere omzetten vanuit onze digitale activiteiten, non-spot en live entertainment hebben we ingeleverd op onze winstgevendheid. Dit is het directe gevolg van onze strategie om te blijven investeren in de groei van veelbelovende activiteiten, zoals Video On Demand, de Multi Channel Network en RTL Z.” Nog even en hij gaat echt dingen vinden.

 
4. De quote: Alexander in Oranje
NRC stapte uit Blendle waarna een boeiende woordenwisseling ontstond via de social media. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch vindt dat Blendle op de middenlange termijn niet goed is voor de journalistiek. In zijn uitleg staat dat NRC deze beslissing neemt ondanks dat het vorig jaar 200.000 euro verdiende aan de deal met Blendle, normaal gesproken goed voor 400 betalende abonnees. NRC gelooft echter niet in Blendle Premium, het Spotify-model waarin Blendle op inzet. ,,Daarmee wordt Blendle in plaats van een elektronische kiosk ook uitgever(…) Blendle vraagt 9,99 per maand, trek daar de BTW van af en verdeel de rest tussen 120 titels en je begrijpt dat we de journalistiek zo goed als gratis weggeven.” Bovendien vindt NRC dat Blendle te weinig aan innovatie doet. Klöpping reageerde via Twitter en schreef een brief aan de NRC-lezers (in tikkie provocerende U-vorm, yes wat houden we van die gast! Oh sorry, neutraal blijven.): ,,Dankzij de gebruikers van Blendle kon NRC extra redacteuren aan het werk zetten, daar hoefde NRC niets voor te doen(….) Uit onze data blijkt dat Blendle-lezers sinds de lancering van Premium in plaats van de NRC-artikelen massaal de Volkskranten andere artikelen zijn gaan lezen.” Van De Persgroep en Quote kreeg de man bijval. En in zijn podcast? ,,Tijdens het lezen van de verklaring van Vandermeersch zakte mijn broek steeds verder af.” Wat zei de oude Barrie Stevens vroeger altijd? Juist….

 
5. De Commercial: De inner voice 
Bavaria heeft een rijke traditie van samenwerking met allerhande grote Amerikaanse sterren (levend en niet levend) en het is het familiebedrijf uit Lieshout weer gelukt. Voor de brede introductie van het merk Swinckels, dat al een tijdje in de horeca verkrijgbaar is, heeft het Morgan Freeman gestrikt. In de commercial vertelt de topacteur over zijn inner voice waar hij zo graag naar luistert. De reclame maakt onderdeel uit van een brede campagne waarin verschillende mensen in diverse media zullen uitleggen hoe zij naar hun ‘inner voice’ luisteren. ,,We brouwen al generaties lang zoals wij denken, of beter nog, voelen dat het goed is. Los van conventies, overdreven marktdenken of de waan van de dag,” vertelt global marketing manager Gijs Swinkels op MarketingTribune.nl. ‘Swinckels’ superior pilsener is een eerbetoon aan intuïtie. Onze inner voice. Met zijn unieke stemgeluid en sterke persoonlijkheid is Morgan Freeman de perfecte spokesperson om dit verhaal bij een breed publiek bekend te maken.” Prima de luxe, zou Tom Egbers zeggen.

https://www.youtube.com/watch?v=zkVmWpb9k6I

 
6. Inspirerend: Het Jessias-effect
Nee, er komt hier geen stukje in de categorie ‘wat marketeers kunnen leren van Jesse Klaver’. Maar ja, hij doet het wel opvallend goed en dat levert een aardige les op voor merkbouwers. Zijn cijfers zijn altijd op orde, het recente RTL-debat was prima en ook bij DWDD Pop Up ‘Het Lagerhuis’ bleef Klaver gemakkelijk overeind. Daar werd hij best stevig aangepakt, bijvoorbeeld door een tikkie onbehouwen, maar intelligente jonge PVV-er, maar hij hield moeiteloos stand. Zelfs voetballiefhebber/veertigers/snackbarbezoekers/vaders/ contentmarketingwereldopschudders denken bij zo’n gast; daar zou je tenminste een biertje mee kunnen drinken. Dat gevoel heb je gewoon stukken minder bij de rest (urgent binnenkomend beeld: Pechtold in een voetbalkantine). Hij is de allernormaalste van alle lijsttrekkers en dat is blijkbaar ruim voldoende om Rutte serieus aan te vallen. Let maar op woensdag, stemmers zijn meer op de persoon gericht dan blijkt uit de peilingen. In het begin van de campagne werd hem nog wel eens gebrek aan authenticiteit verweten. Het zou allemaal een trucje zijn, maar hij oogt scherp, is fit en blijft overeind. Niks mis mee behalve dat de overmoed wel een aandachtspunten is, ook gezien het frame ‘Jessias’.

 
7. Het cijfer: 991 miljoen 
Volgens Screenforce op Adformatie.nl kwam de tv-reclamemarkt in 2016 uit op 991 miljoen euro en daarmee groeide het met 2,7 procent in vergelijking met vorig jaar. Toch verandert er wel degelijk iets in de markt. De totale spotmarkt kwam bijvoorbeeld uit op 863 miljoen euro, een groei van 1,1 procent. De reguliere spotomzet daalde 2 procent terwijl de inkomsten via online video platforms (+17 procent) en non-spot/branded content (+15 procent) flink stegen. De tv-reclamemarkt groeit dankzij video en online, ondanks de dalende lineaire kijktijd en druk op de reguliere tv-omzet in de reclameblokken.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news