Candid. Platform
for growth.

EP: Google, YouTube en Facebook moeten betalen voor kopiëren

copyrigh_20180914-171853_1 EU copyright regels
De kogel is door het Europese Parlement: platforms als Google nieuws, YouTube en Facebook moeten gaan betalen voor het gebruik van werk van journalisten, uitgevers, muzikanten, artiesten en andere creatieven.
  

Met 438 stemmen voor en 226 tegen is het parlement akkoord gegaan met nieuwe regels voor digitaal copyright. In juli stemde het parlement nog tegen. Vooral artikel 11 uit de nieuwe EU-richtlijn was omstreden. Deze 'linkbelasting' is bedoeld om tech-reuzen te laten betalen voor content die ze gratis van uitgevers, journalisten, artiesten en andere makers doorplaatsen. Die komt er dus toch.


Vrij internet
Het parlement wil voorkomen dat de nieuwe copyright-regels de vrijheid van meningsuiting op internet aantasten. Kleine startups en platforms, open source software platforms als GitHub, niet-commerciële online encyclopedieën als Wikipedia en individuele burgers hoeven niet te voldoen aan de nieuwe regels. Volgens de aangepaste regels mogen hyperlinks in verhalen nog steeds gebruikt worden. Voor een korte tekst in een 'snippet' moet Google echter wel gaan betalen aan uitgevers. Die moeten dat geld weer delen met hun journalisten.


Sterke lobby
De aanpassingen die het parlement sinds de zomer deed op het originele voorstel van de Europese Commissie moeten nog beter garanderen dat artiesten, journalisten en uitgevers voor hun werk betaald worden door platforms als YouTube, Facebook en Google Nieuws. Na de stemming zei rapporteur Axel Voss, Duits parlementslid namens de Christen Democraten: ,,Ik ben erg blij dat ondanks de sterke lobby van de internet-giganten, er toch een meerderheid in het parlement is die de noodzaak van het principe van eerlijke betaling voor Europese creatieven steunt. Ik ben ervan overtuigd dat als het stof is gaan liggen, het internet net zo vrij zal zijn als vandaag de dag, dat creatieven en journalisten eerlijker betaald krijgen voor hun werk en dat we ons afvragen waar al het gedoe over ging."


Betalen voor content
Over het door tech-reuzen verguisde artikel 11 zegt Voss: ,,Tegenwoordig gebruiken de grote platforms veel nieuws content, verdienen daar veel geld mee, terwijl de uitgevers daar niet in meedelen. Artikel 11 geeft nieuwsuitgevers een eigen recht, zodat ze een vergoeding kunnen vragen als platforms hun content gebruiken."


Extra vergoeding
Het parlement versterkt met de aanpassingen ook de onderhandelingspositie van journalisten en makers. Zij kunnen een extra vergoeding claimen bij exploitanten als de originele vergoeding achteraf veel te laag blijkt ten opzichte van de opbrengsten van hun werk. Voss daarover: ,,We willen de rechten van creatieven beschermen en versterken: schrijvers, artiesten, zangers, songwriters, journalisten. Ze verkeren allemaal in een miserabele situatie. Hun werk wordt gebruikt door grote platforms die er veel winst mee maken. Maar de houders van de rechten delen meestal niet mee in die winst. Grote Amerikaanse platforms verdienen geld, terwijl onze creatieven uitsterven. Dat is waarom we hun rechten moeten versterken door de platforms verantwoordelijk te stellen."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news