Candid. Platform
for growth.

Clubhouse: hype of blijvertje?

Clubhouse

Het nieuws op social wordt momenteel gedomineerd door Clubhouse. Een aantrekkelijke combinatie van podcast, Twitter en Zoom die nu flink getest wordt en vaak enthousiaste reacties teweeg brengt. Kun je er als marketeer iets mee, of is het de zoveelste social hype? We vroegen het Sjef Kerkhofs en Mark Schoones.

Iedereen praat erover (en media schrijven erover): Clubhouse. Het lijkt de next big thing in social. Het viel Sjef Kerkhofs, managing director van daily dialogues en partner bij Candid, ook op. ,,Vanuit daily dialogues sturen wij wekelijks een social update naar klanten en Clubhouse staat er al een aantal weken op rij in."

Een nieuwe intreder in de markt kan volgens hem enkel slagen als voldaan wordt aan twee 'key elements': eenvoud en inhakend op de trends. Kerkhofs: ,,In het geval van Clubhouse is van beiden 100 procent sprake. Het idee is enorm eenvoudig. Een social networking app gebaseerd op voice. Een soort van videochat dus, maar dan in de vorm van een interactieve podcast. Naast de eenvoud sluit het ook gelijk aan op één van de grootste trends van dit moment: voice in digital media. Podcasting zit enorm in de lift, Clubhouse profiteert daarvan. Bovendien profiteert het platform momenteel nog van zijn 'exclusieve' status, waardoor het voor gebruikers extra spannend is om deel te nemen vanwege de gecreëerde perceptie van schaarste."

Mark Schoones van MIX ziet dat Clubhouse heel handig aan zijn eigen marketing heeft gedaan met die exclusiviteit. ,,Dat begint inmiddels redelijk doorzichtig te worden,'' vindt hij. ,,Invite-only app + hippe figuren als eerste binnenlaten = grandioze gratis publiciteit. Zo ging het met Superhuman ook en zo gaat het momenteel met Dispo, de nieuwe camera-app van David Dobrik. Of die aandacht zich converteert naar blijvende gebruikers, moet de tijd uitwijzen."

First mover advantage
Kerkhofs vindt de beweging die Clubhouse vertegenwoordigt, het inzetten van voice binnen social media, zeker geen hype. ,,Maar of Clubhouse daarin hét platform gaat zijn en blijven, is natuurlijk wel de vraag. Het first mover advantage hebben ze zeker te pakken, maar Facebook heeft al aangekondigd ook te werken aan een Clubhouse-kopie. En het is uiteraard de vraag of de oprichters het grote geld kunnen weerstaan, want er zullen zeker ook biedingen op gang gaan komen."

Volgens Schoones ligt de vraag of het een hype of blijvend is aan twee dingen: de productervaring en het netwerkeffect van het kanaal. ,,Die productervaring belooft nu een hoop. Het is wel echt een nieuwe ervaring; zo live meeluisteren met een gesprek. Over de netwerkeffecten van de app valt weinig te zeggen; dat invite-only spelletje is op een gegeven moment wel uitgespeeld. Dus dan is het voor de makers zoeken naar het volgende argument om de app te downloaden. Het zou me dan ook niet verbazen als Clubhouse in de nabije toekomst probeert exclusief een aantal bekende gezichten aan zich te verbinden."

Zoals altijd gaat het bij ons om de vraag: wat zijn de kansen voor merken? ,,Belangrijk is om je te realiseren dat Clubhouse over mensen gaat, niet over merken", benadrukt Kerkhofs. Er is geen bedrijfsprofiel als op Facebook of Instagram. ,,Maar via Clubhouse kun je wel heel krachtig een vertegenwoordiger van je organisatie op de voorgrond zetten. Een influencer bijvoorbeeld, of een medewerker. Of zelfs de CEO, zoals Elon Musk onlangs liet zien."

Dat ziet Schoones ook. ,,Het biedt merken de kans om hun mensen en de ideeën van die mensen in de etalage te zetten. Expliciet je merknaam eraan verbinden zou ik in deze fase niet doen."

Niche
Daarnaast biedt Clubhouse een platform om een niche-onderwerp ter sprake te brengen en daarmee gericht een doelgroep te bereiken. Kerkhofs: ,,Net als dat met podcasts veel gebeurt, maar dan veel interactiever. Er zijn meerdere soorten rooms die je kunt gebruiken. Geplande rooms waarin een thema centraal staat. Actuele rooms waarin een onderwerp wordt besproken dat op dat moment context heeft en spontane rooms voor spontane gesprekken. Uiteraard kunnen merken vooral de thematische en actuele rooms goed gebruiken."

,,En het kan een prima tool zijn om te luisteren wat er speelt onder je doelgroep. Een nieuwe vorm van social media monitoring (social media listening) dus. Voor B2B bedrijven kan Clubhouse een schitterend middel zijn om je thought leadership kracht bij te zetten."

FOMO
Wordt het direct omarmen, of de afwachtende houding die we vaker van merken zien? Schoones: ,,Je kan er vergif op innemen dat marketeers erbij willen zijn. Die FOMO slaat altijd toe omtrent nieuwe kanalen." Hij zou adviseren om eerst naar je marketingdoelstellingen te kijken. ,,Valt die in lijn te brengen met de sterke kanten van en doelgroepen binnen Clubhouse? Go for it. Maar het doen om het doen is altijd een slecht idee."

Zijn eigen bureau gaat er in ieder geval gebruik van maken. ,,Wij zien dat er vanuit de creatieve industrie en marketeers een grote aandacht uitgaat naar Clubhouse. Als kersvers bureau hebben we een nieuw en tof verhaal te vertellen aan de doelgroep." Lacht: ,,Soms, sterker nog, vaak hoeft marketing niet ingewikkeld te zijn."

Delen wat publiek wil
Als je dan eenmaal als merk op Clubhouse zit, dan staat goede content uiteraard wel altijd centraal, zegt Kerkhofs. ,,Ook social media is een kanaal waar merken initieel vooral zenden, of beter gezegd: delen. Maar, het gaat erom wat je deelt en wat je vervolgens doet met de reactie op jouw content. Je moet delen waar je publiek behoefte aan heeft. Dat klinkt logisch, maar is enorm moeilijk. Daarvoor heb je de juiste voelsprieten nodig en interactie met je achterban. ,,Je moet slim omgaan met zaken zoals zoekwoordonderzoek. Wat Clubhouse anders maakt dan bijvoorbeeld traditionele podcasting, is de directe interactiviteit. Kortom, wat je vertelt kan real-time bevraagd en besproken worden door de ontvanger. Dat zal voor veel merken spannend zijn, want het maakt je kwetsbaar."
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news