Candid. Platform
for growth.

Canadees nieuwsmedium ziet wiet als businessmodel

cannada_cannabis

Canada heeft op 17 oktober de wereldwijde primeur met de volledige legalisering van cannabis. Canadees nieuwsmedium The Globe and Mail stort zich er daarom vol op met journalisten die zich uitsluitend richten op content over de cannabisindustrie, met events en een heel duur abonnementenmodel. Volgens Joop Mestrom van CNNBS.nl is het maar de vraag of de krant daarmee succes gaat boeken.

In Canada wordt in oktober na cannabis voor medicinaal gebruik ook recreatieve wiet legaal. Medicinale marihuana is er al bijna twee decennia legaal en gereguleerd en de regering Trudeau gaat nu nog een stap verder. Het is daarmee het eerste G7 land. De wereld zal met argusogen bekijken hoe Canada omgaat met de regulering van het product, hoe het op de markt wordt gebracht, verkocht en geconsumeerd.

Wietproducenten timmeren aan de weg

Joop Mestrom, journalist en mede-eigenaar van CNNBS.nl en Mediwietsite.nl, die beiden geheel gewijd zijn aan de cannabisbranche, zegt dat de beursgenoteerde Canadese wietproducenten internationaal al enige tijd flink aan de weg timmeren. ,,Ze hebben joint ventures (no pun) in onder andere Israël, Australië, Colombia, Portugal, Spanje, Griekenland en Kroatië. De Amerikaanse bierbrouwer Constellation Brands pompt 4 miljard dollar in het Canadese CanopyGrowth, de allergrootste investering tot nu toe in een cannabisproducent. De beer is dus zogezegd los en Canada wil en zal ook een voorname rol spelen op het wereldtoneel, al is het maar door de bonus die het krijgt als voorloper (first mover advantage)."

Voor het Canadese landelijke nieuwsmedium The Globe and Mail is het ook een grote gebeurtenis die op bijna elke redactie verhalen op kan leveren; van de medische redactie tot de regionale tak. De krant gaat er daarom nu fulltime zeker vijf journalisten op zetten. Er komt een speciale cannabis 'hub' op de hoofdsite, waarvan een behoorlijk deel achter een betaalmuur zit, er komen events en ze gaan een abonneemodel uitzetten in de vorm van een exclusieve nieuwsbrief over wiet. Daar betaal je maar liefst 999 Canadese dollar per jaar voor (omgerekend ongeveer 660 euro).


Effectieve investering?
Of de investering van The Globe and Mail zich zal uitbetalen, is volgens Mestrom nog maar de vraag. ,,Er zijn inmiddels zoveel goede nieuwsbronnen in de Angelsaksische wereld dat je wel van heel goede huize moet komen om als nieuweling nog een flink marktaandeel te veroveren. Laat staan als je de content grotendeels achter een betaalmuur zet. In de VS was The Denver Post jaren geleden - toen de staat Colorado als eerste in de VS overging tot legalisering van recreatieve wiet - al een stand alone site over wiet begonnen: The Cannabist. Andere media als The Huffington Post en zelfs persbureaus als AP hebben al tijden aparte cannabissecties.'' Hij vindt het eigen CNNBS en ook Mediwietsite een soort voorloper, aangezien zij al in respectievelijk het najaar van 2013 met de website over wiet en in november 2016 gevolgd door een site die uitsluitend over medicinale cannabis gaat. ,,En dat in een land dat nog niet eens tot legalisering is overgegaan."

Je moet een investering, zoals The Globe and Mail die doet niet alleen terugverdienen met geld van abonnees, maar ook met advertising, vindt Mestrom. ,,We moeten dus afwachten of het gaat lukken voor The Globe and Mail. Naast de eerder genoemde media is er ook al een hele zwik special interest bladen en sites over wiet, waarvan sommigen al tientallen jaren bestaan. Die hebben eveneens goeie connecties in de adverteerderswereld en evenementensector."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news