Candid. Platform
for growth.

Businessmodellen: 'Fake news zal de redder worden van de journalistiek'

NYT1

Wereldwijd helpt Juan Señor van Innovation Media Global Consulting verschillende uitgeverijen aan een succesvol business model. Zijn vuistregel: alleen journalistiek kan de journalistiek redden. Tijdens Mag Inspiration Day deelde hij zijn beste tips en frank.news was erbij.

In de tijd dat we nog met meer dan honderd man in een ruimte mochten en elkaar met de ellenboog begroetten, werd de Mag Inspiration Day georganiseerd (note: dit was dus nog voordat de advertentiebudgetten overal onder druk stonden, KB). Eén van de hoofdgasten was Juan Señor, president bij INNOVATION Media Consulting. ,,We zijn 's werelds leading news media consultancy en helpen nieuwsmedia met transformeren in dit digitale tijdperk." Zo heeft Señor en zijn team merken als New York Magazine, The Wall Street Journal en National Geographic aan een succesvolle strategie geholpen.


Change or die
Señor trapt meteen af met een hoopvol bericht: ,,Magazines en kranten gaan een mooie toekomst tegemoet. Vooral de betrouwbare merken met een mooie legacy. Al is verandering noodzakelijk. Het is nu: change or die."

Om deze strategieverandering te bepalen, zijn meerdere business modellen geschikt. Deze heeft Señor met zijn team samengesteldaan de hand van eigen onderzoek en ervaring. Zijn advies: ,,Kies er drie of vier uit en kijk welke het beste voor jouw mediamerk werken."


Geld verdienen
Maar voor we in de modellen duiken, stipt de mediaconsultant één vereiste nog eens extra aan. Met voorspellende gaven: ,,Als je dit jaar als uitgever voor jouw content op geen enkele manier geld vraagt, dan hoor je niet in deze wereld thuis. Er wordt namelijk niet genoeg geld verdiend met alleen advertentieverkoop om een toekomst te hebben. En dan heb ik het niet alleen over het installeren van een paywall. Een datawall kan ook van veel waarde zijn." Waar we alleen helemaal niets aan hebben, is de focus op clickbait. ,,Het gaat namelijk niet om het aantal bezoekers, maar om wie die bezoeker is."


Volume en traffic
Geen kille cijfers dus, maar kennis. Dat levert pas wat op. ,,Jarenlang hebben we erop gehamerd dat digitale pure spelers als Buzzfeed de toekomst zijn. Hun businessmodel is alleen gebaseerd op volume en traffic. Iets dat voor uitgeverijen nooit gaat werken. Alleen als je Facebook, YouTube en Google heet,'' aldus Señor.


Waarde
De vuistregel die uitgeverijen aan moeten houden, is als volgt: ,,Alles wat van waarde is moet omzet genereren. Dus als je vindt dat jouw journalistieke werk van waarde is, dan moet je ook het vertrouwen hebben er iets voor te vragen."

De mediaconsultant noemt dit het Netflix-moment: ,,De muziekindustrie heeft Spotify ontdekt en daarmee de oplossing gevonden. Voor de filmindustrie ligt de oplossing bij Netflix."

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 50 procent van de volwassenen in ontwikkelde landen aan het einde van 2019 minimaal twee betaalde online only media inschrijvingen hebben. Aan het einde van 2020 zal dit aantal verdubbeld zijn naar vier. ,,Op dit moment heeft zo'n beetje iedereen een Netflix-account,'' zo legt Señor uit. ,,Iedereen is gewend om te betalen voor Spotify. Het duurt niet lang meer of mensen zijn ook bereid te betalen voor hun krant en hun favoriete magazine. Je moet het vertrouwen hebben dat mensen bereid zijn een lidmaatschap te openen en bereid zijn om voor het journalistieke werk van jouw mediamerk te betalen. De juiste mindset is: ik moet geld verdienen aan mijn lezers."


The New York Times
Als voorbeeld noemt de mediaconsultant The New York Times met maandelijks 100.000 miljoen unieke bezoekers en 3 miljoen subscribers. ,,Van origine ben ik journalist en vind ik dit iets fascinerends. Dit is namelijk de ultieme test voor iedere journalist. Dé vraag: zijn mensen bereid om voor mijn werk te betalen? Want als dit niet het geval is, wat zijn we dan eigenlijk aan het doen? Dan werken we dus voor Facebook en Google. Als mediamerk creëer je traffic naar hun sites waar zij van profiteren." 


Invloed
Een veelgehoorde reactie op zijn voorstel is: maar als ik geld vraag, dan verlies ik toch ook de invloed op mijn lezers? ,,Juist het tegenovergestelde. Onthoud ook goed dat het geld wordt verdiend op de plek waar het artikel is gepubliceerd. Dus staat het op hun platform, dan verdien jij er niets aan."

Al beaamt de mediaconsultant ook dat je social media kanalen als Facebook natuurlijk wel slim kan inzetten voor je merk. ,,Zolang je daar maar niet alles weggeeft. Adverteer er alleen op en gebruik jouw eigen platform altijd als de eindbestemming."


Fake news
Daarbij komt nog dat Facebook vandaag de dag vol staat met fake news, stipt Señor aan. ,,Denk aan nieuwsberichten als 'Was je handen met wodka (tegen Corona, KB)' En daar staat jouw content dus naast. Moet je dat wel willen?"

Toch zit er een groot voordeel aan de opkomst van fake news, vertelt hij. ,,Fake news zal de redder worden van de journalistiek. Dit is iets raars en geweldigs tegelijk. Mensen zijn namelijk nu meer dan ooit op zoek naar de waarheid. Sterker nog: er is zoveel slechte content dat mensen het waard vinden om voor waardevolle content te betalen."


Business model: De betalende content-uitgever
Señor: "Bij dit businessmodel geldt de regel van drie. Als je een abonnementenmodel aanbiedt online, geef dan drie keuzes. Goedkoop, gemiddeld en duur. De meeste gebruikers kiezen dan voor de middelste optie." De mediaconsultant haalt zijn favoriete quote van New Yorker hoofdredacteur Pamela McCarthy aan: ,,De les van de laatste vijf jaar is om onszelf niet onder te waarderen." En voegt hier nog aan toe: ,,Als je goede journalistieke content verzorgt, dan zijn mensen bereid om ervoor te betalen. Als je in de filmindustrie werkt is het toch ook gek als je je films gratis weggeeft?!"


De uitgever als een club
,,Je neemt geen deel aan de 'abonnementen business' maar aan de 'lidmaatschapsbusiness'. Dat is een groot verschil." Als voorbeeld noemt hij het Soho House in Londen. ,,Daar ben je ook een member en geen abonnee. Als jouw lezer lid wordt van jouw mediamerk, dan komt hij of zij in eerste instantie voor het goede journalistieke werk. Grote kans dat degene uiteindelijk nog veel meer aanschaft." Het Argentijnse La Nacion is pionier op dit gebied. ,,Hun club telt zo'n 470.000 leden. Zij hebben een loyalty card met interessante kortingsacties en werken met verschillende levels afhankelijk van hoe lang jij al lid bent."


De uitgever als retailer
New York Magazine is al jaren een klant van Señor en zijn team. "Hun Strategist site met aanbevelingen van hun editors werkt al jaren. Een simpele click to buy waar je als mediamerk ook aan verdient."


De uitgever als festivalorganisator
Daar bedoelt Señor geen events mee. ,,Die hebben vaak kleine marges, zijn daardoor erg kostbaar. Bij festivals gaat het om twee tot drie dagen. Dan ga je er pas aan verdienen, behalve als er een virus heerst natuurlijk." Branded content is de enige marketingstrategie die echt werkt in zijn ogen. ,,Mediamerken springen hier zo op in dat er zelfs bureaus ontstaan zoals Guardian Labs. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde lezer twee tot drie minuten aan Labs Content besteed. Soms zelfs zes minuten." In eigen land is LINDA.het bureau hier natuurlijk een goed voorbeeld van.


De uitgever als leverancier van tijd
Volgens de mediaconsultant is er op het moment een verschuiving van clicks naar clocks: ,,Dat betekent geen inkomsten meer afhankelijk van aantal sitebezoekers, maar inkomsten naar duur van sitebezoek. Van clicks naar clocks. Steeds meer adverteerders zien eindelijk de waarde in van de tijd die mensen op een site besteden." Het gaat dus om echte bezoekers, niet om clickbait. ,,Als je een club opzet, zul je merken dat mensen niet alleen bereid zijn om voor jouw journalistieke werk te betalen. Ze zijn vaak ook geïnteresseerd in je producten en merchandise."

Señor noemt The New York Times, Forbes en Glamour Magazine als goede voorbeelden. ,,Uit onderzoek van Glamour bleek dat plussize vrouwen niet alleen maar zwart willen dragen. Met dit gegeven heeft het magazine een collectie met Lane Bryant (foto onder) samengesteld. Een simpel concept, niet te duur, niet te veel opties. En met resultaat: briljant."

De uitgever als investeerder
,,Investeren in start-ups kan ook voor succes zorgen,''aldus Señor. ,,Zo investeerde een uitgever in Colombia in de plaatselijke Uber. Voor marketingadvies voor deze start-up kregen ze 10 procent. Inmiddels is het een miljoenenbedrijf."


De uitgever als onderwijzer
,,Een academy opzetten zoals The School of The New York Times kan ook werken. Denk aan marketing en schrijfcursus. Waar je als uitgever ook goed in bent."


De uitgever als bibliotheek
De verkoop van nostalgie dus, aldus Señor. ,,Veel mediamerken hebben zo lang gestruggled met wat ze toch aan moeten met hun archieven. Van Guardia heeft hier iets op gevonden: speciale boeken uitgeven over grootheden als Dali en Gaudi. Boeken verkopen met nostalgie." 

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news